Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην πληρώσει η αγροτιά τα σπασμένα

Ανακοίνωση - παρέμβαση για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και τους νέους αντιαγροτικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ

Να μην πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ζητάει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση, όπως αναλύθηκε και σε χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», καταγγέλλονται η πολιτική που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που την υλοποιούν και την στηρίζουν. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις γύρω από τα γνωστά χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) καταλήγουν τελικά σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών που είναι οι μικρομεσαίοι ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Οι λεγόμενοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι στην ουσία εργατοαγρότες και βιοπαλαιστές, τίθενται υπό διωγμό και καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα των αντιαγροτικών πολιτικών προκειμένου τελικά να πάρουν, εφόσον περισσέψουν, τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν. Ουσιαστικά 4 στους 5 αγρότες στην Ελλάδα είναι "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" και μόνο 1 στους 5 "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης". Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το πού οδηγεί η πολιτική της ΚΑΠ και των "ευρωμονόδρομων". Οτι τελικά στόχος τους είναι να κάνουν τους μεγάλους μεγαλύτερους και τους μικρούς μικρότερους. Ομως, και οι "μεγάλοι", εξαιτίας αυτών των πολιτικών, γίνονται σύντομα μικροί, συνεχίζοντας έτσι το φαύλο κύκλο του ξεκληρίσματος των κάθε φορά αδύνατων αγροτών.

Ιδιαίτερα τώρα, μέσα από διάφορους τρόπους, όπως αυτό με το χαράτσι του ΟΣΔΕ, αλλά και τα διάφορα σενάρια της Κομισιόν που βλέπουν τη δημοσιότητα για αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις μετά το 2013 όλων των μικρομεσαίων αγροτών, δείχνει πως επιταχύνουν τις διαδικασίες του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε ένα νέο κύμα μαζικού ξεκληρίσματος χιλιάδων και χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών που τελικά εκείνους που συμφέρει είναι τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον αγροτικό τομέα και τα προϊόντα του σε βάρος αγροτών και εργαζόμενων καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται η αστική τάξη της υπαίθρου, οι μεγαλοαγρότες που φυσικά υποστηρίζουν μαχητικά τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων αγροτών από τις επιδοτήσεις κλπ. και το γρήγορο ξεκλήρισμά τους έτσι που να μοιραστούν οι ίδιοι τα "λάφυρα" από την εγκατάλειψη της αγροτικής δουλειάς από τη μάζα των μικρομεσαίων αγροτών.

Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων από το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγαλοαγροτών μέσα από το ξεκλήρισμα της μάζας των αγροτών.

Ισα ίσα το κυνηγητό του κέρδους των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων τροφίμων τους οδηγούν να χρησιμοποιούν μέσα και τρόπους παραγωγής των φυτικών και ζωικών προϊόντων ακατάλληλους και επικίνδυνους για την υγεία των ανθρώπων. Τα διατροφικά σκάνδαλα έχουν γίνει ο κανόνας πια και όχι η εξαίρεση. Αλλά και στις τιμές αυτών των προϊόντων η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο εφόσον μονοπωλήσουν την παραγωγή μέσα από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αυτή την πολιτική υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ που στα πλαίσια της ΕΕ και της ΚΑΠ επεξεργάστηκαν και υπέγραψαν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις εφαρμόζοντάς την απαρέγκλιτα στην Ελλάδα. Την ίδια στρατηγική έχουν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. όπως και οι Οικολόγοι - Πράσινοι που όλοι τους για δημαγωγικούς λόγους διαφωνούν σε διαχειριστικά ζητήματα ψαρεύοντας έτσι σε θολά νερά.

Η υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι στάση αντίστασης και αγώνα ακόμα και σε όσους δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ αλλά θέλουν να αντιπαλέψουν τα χειρότερα.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας να ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ, δίνοντας προοπτική στον αγώνα για ριζικότερες αλλαγές υπέρ των συμφερόντων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ