Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φτηνός εντυπωσιασμός με ακριβή ενέργεια

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συλλεκτών στις κατοικίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Με τις νέες διατάξεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, αλλά και τη γεωθερμία, που ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση προσβλέπει στην εξυπηρέτηση πολλών επιδιώξεών της:

  • Τη δημιουργία εντυπώσεων προεκλογικά, χωρίς ουσιαστικό κόστος.
  • Την τόνωση της αγοράς του σχετικού εξοπλισμού.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων της ενέργειας.
  • Τη συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για τονβαθμό ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Την υποβοήθηση της ΔΕΗ να αντιμετωπίζει το άγχος των μπλακ άουτ τα καλοκαίρια, στο βαθμό βεβαίως που όλα αυτά θα «περπατήσουν» σε περίοδο πενίας για τους εργαζόμενους.

Αυτό στο οποίο δεν προσβλέπει η κυβέρνηση με την ενεργειακή πολιτική της, είναι το συμφέρον των λαϊκών νοικοκυριών. Τα κυβερνητικά μέτρα σημαίνουν σπατάλη πόρων και τεχνητή ζήτηση προϊόντων, άρα μεγάλο κέρδος για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Παράλληλα, αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στην έννοια της συλλογικής και οργανωμένης κάλυψης αναγκών, όπως είναι η ενέργεια. Στην ουσία μετατρέπουν την ευθύνη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε προσωπική υπόθεση, αναθέτοντάς την στα μεμονωμένα νοικοκυριά. Τόσο, όσο χρειάζεται ώστε οι ενεργειακές επενδύσεις να είναι απόλυτα κερδοφόρες και να μην απαιτηθούν νέες υποδομές (π.χ. σε απομακρυσμένα σημεία με λίγους καταναλωτές) που δε θα αποφέρουν σημαντικό κέρδος.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος μόνο για το διασυνδεδεμένο σύστημα (εξαιρούνται τα περισσότερα νησιά), με βάση το οποίο: Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες (έως 10KW) και μικρές επιχειρήσεις, δε θα χρειάζεται άδεια από την Πολεοδομία, το υπουργείο ή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια που θα περισσεύει θα πωλείται στη ΔΕΗ με 55 λεπτά την KWh στη βάση λογιστικού συμψηφισμού. Δε θα χρειάζεται έναρξη επαγγέλματος και δε θα φορολογείται. Καμία κρατική ενίσχυση δε θα υπάρξει για τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με υποδείγματα του υπουργείου, για ένα διαμέρισμα 80τμ χρειάζεται να καλυφθεί ανάλογη επιφάνεια με φωτοβολταϊκά πάνελ και το μέσο κόστος θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, πέρα από τα έξοδα μελέτης και σύνδεσης με τη ΔΕΗ, περίπου 2.000 ευρώ ακόμη. Θεωρεί επίσης, ότι η επένδυση θα έχει αποσβεστεί σε 5 χρόνια. Πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, ιδίως για τις πολυκατοικίες.

Η κυβέρνηση όμως δεν περιορίζει τις παρεμβάσεις της στα σπίτια και σε μικρές επιχειρήσεις. Θα υπογραφεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να τοποθετούνται και σε μη άρτια ή μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, μικρότερα των 4 στρεμμάτων και εκτός σχεδίου πόλης. Ο συντελεστής κάλυψης θα είναι 80% και θα δίνεται μια απλή έγκριση εργασιών, ούτε άδειες οικοδομής, ούτε επιτροπές ελέγχου.

Στη λογική του περιορισμού αδειών, μελετών και εγκρίσεων, κινούνται και τα μέτρα που δρομολογούνται για τη χρήση γεωθερμίας σε κατοικίες και θερμοκήπια. Ωστόσο, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στο ζήτημα των διαγωνισμών εκμετάλλευσης, τα χρονικά όρια, νέα πεδία και άλλες λεπτομέρειες, για κάποιες από τις οποίες έχουν προηγηθεί πρόσφατες ρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός, να δημιουργηθεί ένα «σταθερό επενδυτικό περιβάλλον» και να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα «γραφειοκρατικά εμπόδια», καθώς και σε αυτό τον τομέα - όπου η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο δυναμικό - οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «μυριστεί» καλά κέρδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρά στις συμπράξεις της ΔΕΗ (2012-01-17 00:00:00.0)
Ζητά διευκρινίσεις για τον κορεσμό των δικτύων (2011-01-20 00:00:00.0)
Κέρδη για λίγους και απώλειες για πολλούς (2010-11-07 00:00:00.0)
Διευκολύνσεις σε ιδιώτες (2009-08-18 00:00:00.0)
Θέλει «τσιφλίκι» του τον τομέα της Ενέργειας (2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ