ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κούβα

Απο διαδήλωση στις ΗΠΑ ενάντια στην πολιτική ενάντια στην Κούβα
Απο διαδήλωση στις ΗΠΑ ενάντια στην πολιτική ενάντια στην Κούβα
Εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Κούβα για άρση του οικονομικού αποκλεισμού, την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ και την κατάργηση της ειδικής θέσης της ΕΕ, διοργανώνεται σήμερα Τρίτη, 26 Μαΐου 2009, στις 6:30μ.μ. στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη χώρα μας σε συνεργασία με το Ιδρύμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απαντάει στην πολιτική εκφοβισμού

Στην πραγματοποίηση πυρηνικής και πυραυλικής δοκιμής προχώρησε χτες, με τις ιμπεριαλιστικές πυρηνικές δυνάμεις να αντιδρούν...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τη δεύτερη (από το 2006) υπόγεια πυρηνική και πυραυλική δοκιμή (πυραύλων εδάφους - αέρος μικρού βεληνεκούς) πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΛΔ Κορέας ασκώντας το δικαίωμά της να έχει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία. Οι αρχές της χώρας σημείωσαν ότι θα επαναληφθούν και άλλες παρόμοιες δοκιμές «αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν την πολιτική του εκφοβισμού»...

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη εκτενή ανακοίνωσή της η «Εθνική Κορεατική Επιτροπή Ειρήνης» (στη Νότια Κορέα) στηλιτεύει την επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ έναντι της ΛΔ Κορέας, τη σειρά απανωτών στρατιωτικών γυμνασίων και «ασκήσεων προληπτικού πολέμου» που πραγματοποιεί εδώ και μήνες ο νοτιοκορεατικός στρατός με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα (τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 12,5%) κλπ.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας, όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της πυρηνικής τεχνολογίας και εμφανίζονται ως οι κριτές των πάντων. Αυτές οι χώρες είναι και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΚίνα, επίσης μέλος, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας να απόσχει από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή... Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σχολίασε με κυνικότητα πως «οι ενέργειες της Β. Κορέας δεν προκαλούν έκπληξη αλλά θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για όλες τις χώρες... και εξουσιοδοτούν τη διεθνή κοινότητα για δράση». Εντύπωση προκαλεί η υιοθέτηση παρόμοιας αντίδρασης και από τη Ρωσία (που παλιότερα μαζί με την Κίνα συγκαταλεγόταν στους υποστηρικτές της ΛΔ Κορέας) που είδε «σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συναφών αποφάσεων του Οργανισμού».

Αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από αίτημα μόνιμων και μη μόνιμων μελών του σώματος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο επίκεντρο οι αντιθέσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΙΔΝΕΪ.--

Οι αντιθέσεις εξακολουθούν και είναι κυρίαρχες στο διεθνές περιβάλλον έχοντας πλέον επίκεντρο όχι την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τα αποτελέσματα των διαφορετικών προσεγγίσεων των εθνικών κυβερνήσεων και των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη διάσωση και πιθανή ανάκαμψη του καπιταλιστικού συστήματος. Πάντως ένα είναι δεδομένο: οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να δέχονται ανηλεείς επιθέσεις...

Εξ ου και οι εκ νέου προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, που σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» τόνισε ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σοβαρή κοινωνική αναταραχή».

Ο Ζέλικ πρόσθεσε ότι εάν δε ληφθούν μέτρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανθρωπιστικές και κοινωνικές κρίσεις με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις καλώντας συνάμα της κυβερνήσεις για πολύ υψηλή ανεργία. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, ο αξιωματούχος της βρετανικής Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, με δηλώσεις του προς το BBC, προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι «θα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου», δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο στο σύνολο. Ο Μπλαντσφλάουερ, που αποσύρεται από την επιτροπή, έκανε επίσης λόγο για «μια ολόκληρη χαμένη γενιά νέων εργαζομένων» εάν η κυβέρνηση δε λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ, το σκηνικό όσον αφορά την ανάκαμψη είναι πιο «σουρεαλιστικό», με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κατηγορεί το Λευκό Οίκο, ότι η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τη χώρα στο σοσιαλισμό... «Γελοίες» χαρακτήρισε αυτές τις εκτιμήσεις ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Washington Post». Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χτες το νόμο που υποτίθεται επιφέρει σαρωτικές αλλαγές, περιορίζοντας τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών.

Τέλος, όσον αφορά τη «G8», οι σταθερές τιμές του πετρελαίου είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών ενέργειας της «G8». Οι χώρες της «G8», της ΕΕ και η Κίνα και η Βραζιλία υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που θα ονομαστεί Διεθνής Συνεταιρισμός για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας (IPEEC).

ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχεια ποικίλων κινητοποιήσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με μπλόκα έξω από 81 επιχειρηματικές μονάδες επεξεργασίας γάλακτος σε όλη τη χώρα κλιμάκωσαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι γαλακτοπαραγωγοί. Στα μπλόκα συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 παραγωγοί ενώ άλλοι 900 μετέβησαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και στην έδρα της ΕΕ για την πολιτική που προωθεί το κεφάλαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 30% της τιμής του προϊόντος τους.

Την ίδια στιγμή, εντός Γαλλίας, σήμερα αναμένεται σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από όλα τα συνδικάτα σε όλους τους εργασιακούς τομείς με βασικά αιτήματα την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ανάκληση των απολύσεων. Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους προγραμματίζονται στάσεις εργασίας με εξαίρεση τους σιδηροδρόμους, όπου οι εργαζόμενοι, κατά πλειοψηφία, αποφάσισαν απεργιακή κινητοποίηση.

«ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Σχέδια για εμπόριο και με το ... διοξείδιο του άνθρακα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Τρόπους εμπορευματοποίησης του ...διοξειδίου του άνθρακα, ενόψει των διαβουλεύσεων για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο με άλλη διεθνή συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, αναζητούν διευθυντικά στελέχη δεκάδων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας («πράσινης» και μη...) και συγκροτούν το λεγόμενο «Κλιματικό Συμβούλιο Κοπεγχάγης».

Διευθυντικά στελέχη από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πετρελαίων (π.χ., υδρογονάνθρακες όπως, η BP PLC) και των λεγόμενων πράσινων «ανανεώσιμων πηγών» (διάφορες εταιρείες ηλιακής, αιολικής κ.λπ. ενέργειας, όπως Εmerson Electric, Iberdrola, Vestas Wind Systems) μυρίστηκαν νέα περιθώρια κέρδους. Ισχυρίστηκαν, μιλώντας στο περιθώριο της τριήμερης συνάντησής τους στην Κοπεγχάγη που ολοκληρώνεται σήμερα, ότι πήγαν εκεί για να βοηθήσουν» (με το αζημίωτο) τις κυβερνήσεις «στις προσπάθειες αντικατάστασης του Πρωτοκόλου του Κιότο». Διαπίστωσαν, μάλιστα, ως εφικτή τη μετατροπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σαν «ένα παγκόσμιο εμπόρευμα με παγκόσμια αποδεκτή τιμή»!

Κάποιοι εξ αυτών προέβλεψαν τη δημιουργία 2.000.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και άλλων τόσων στην ΕΕ, εάν το 1/4 του ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. αιολική, ηλιακή κ.λπ.)... Από κοντά στο συνέδριο των «πράσινων» βιομηχάνων ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δε νοιάστηκε βεβαίως για τη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, αλλά για τις μπίζνες των βιομηχάνων που κερδοσκοπούν με όποιο τρόπο και όποιο τίμημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ