ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
«Νεανική ψήφος απειθαρχίας και αντεπίθεσης, ισχυρό ΚΚΕ»

Μεγάλη νεολαιίστικη συγκέντρωση του ΚΚΕ χτες το βράδυ στο Θησείο

*

Η ανυπακοή και η απειθαρχία ταιριάζουν στους νέους. «Μην ανέχεσαι να σε φοβίζουν. Φόβησέ τους εσύ. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ», καλούσε το πανό στην πλάτη της εξέδρας, στη μεγάλη νεολαιίστικη συγκέντρωση του ΚΚΕ, χτες στον πεζόδρομο του Θησείου. Γεμάτη νιάτα που ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες, γεμάτη αποφασιστικότητα η συγκέντρωση που δήλωνε: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Κάλεσμα στους νέους να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου, να το χρησιμοποιήσουν τιμωρώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ τον τόπο και ενισχύοντας το βασικό πολιτικό τους αντίπαλο, το ΚΚΕ, απηύθυνε η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στους νέους και τις νέες που έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στη χτεσινή συγκέντρωση νεολαίας του Κόμματος, πλημμυρίζοντας την πλατεία στο Θησείο. «Νεανική ψήφος απειθαρχίας και αντεπίθεσης, ισχυρό ΚΚΕ», «ανυπακοή στην ΕΕ», δήλωναν οι συγκεντρωμένοι νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, νέοι που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ σε μικρούς και μεγάλους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεμίζοντας ένα μεγάλο γιγαντοπανό στο κέντρο της συγκέντρωσης, απηχώντας τα μηνύματα - καλέσματα του Κόμματος που κοσμούσαν σε πανό και αφίσες το χώρο της συγκέντρωσης.

Μαθητές, νέοι εργάτες, άνεργοι, νέοι που βρίσκονται στα θρανία της κατάρτισης είχαν προσυγκεντρωθεί από νωρίς στο σταθμό του Θησείου. Μαζί τους ενώθηκαν οι φοιτητές που έφτασαν με μια ρωμαλέα προσυγκέντρωση από το Μοναστηράκι και ακόμα σπουδαστές των ΤΕΙ που δόνησαν με την προσυγκέντρωσή τους όλο τον πεζόδρομο του Θησείου. Σ' αυτά τα παιδιά, παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, παιδιά που έχουν εξαπατηθεί και τα ίδια και οι οικογένειές τους από τα ψέματα που τους είπαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, απευθύνθηκε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τους κάλεσε να μη συνδέσουν την τύχη τους με τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, τονίζοντάς τους ότι δε θα μετανοιώσουν για την ψήφο τους. Στις 15 μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες συνεχίζουν με αισιοδοξία τη μάχη για να μην υπάρξει ούτε μια χαμένη ψήφος για το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο δρόμος της αντεπίθεσης, να έρθει πιο κοντά η προοπτική της αλλαγής. Και όπως είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η αλλαγή θα έρθει μέσα από το λαό και η νεολαία θα βάλει τη δική της σφραγίδα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αποχή ενισχύει την πλουτοκρατία

Αποσπάσματα από την ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Θησείο

*

Με την πλατεία να δονείται από τα συνθήματα των νεολαίων που δήλωναν την υποστήριξή τους στη γραμμή της ανυπακοής, στη γραμμή της αντεπίθεσης, τη συμφωνία τους με το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ, ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από τις πρώτες φράσεις της ξεκαθάρισε πως σ' αυτή τη συγκέντρωση της νεανικής ελπίδας και αντεπίθεσης το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα ψέματα και τις συκοφαντίες που κατά παράδοση εκτοξεύονται τέτοιο καιρό σε βάρος του ΚΚΕ. Γιατί, όπως είπε, «η ιστορία αυτού του Κόμματος έχει δείξει ένα πράγμα: Οτι το ηθικό κύρος και την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να την κλονίσει, να την πολεμήσει, ούτε και ο πιο σκληρός ταξικός αντίπαλος».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το ηθικό κύρος των κομμουνιστών δεν πρόκειται να το σβήσουν άνθρωποι ή κόμματα τα οποία είτε σήκωσαν κάποιες σημαίες και τις πέταξαν στο δρόμο είτε παραδοσιακά έχουν βλάψει το λαό και τον τόπο με την πολιτική τους».

Με λόγια σταράτα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τις νέες και τους νέους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «να μη χαθεί ούτε μία ψήφος, από κανένα νέο άνθρωπο, από καθέναν που μπορεί να τιμωρήσει τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ τον τόπο». Οπως ξεκαθάρισε, με ψήφο στο ΚΚΕ, όχι μόνο αδυνατίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ενισχύεται και ο βασικός τους πολιτικός αντίπαλος.

*

Απευθυνόμενη πρόσωπο με πρόσωπο στα νέα παιδιά, αναφέρθηκε σ' αυτό που η αστική τάξη, τα κόμματά της και οι προπαγανδιστικοί τους μηχανισμοί θέλουν να περάσουν σαν δεδομένο: Οτι οι νέοι θα απέχουν από τις εκλογές. «Λένε, είπε, κάποια κόμματα και τα "παπαγαλάκια" τους ότι οι νέοι και οι νέες είναι απογοητευμένοι και γι' αυτό θα τιμωρήσουν όλα τα κόμματα που τους απογοήτευσαν. Ποιοι αισθάνονται απογοητευμένοι; Εκείνοι που έμαθαν να στηρίζουν τις ελπίδες τους πότε στη ΝΔ και πότε στο ΠΑΣΟΚ. Που ήλπισαν ότι τα κόμματα αυτά και οι ηγέτες τους θα ασκήσουν την εξουσία υπέρ τους. Πίστεψαν ότι αν τελειώσουν το πανεπιστήμιο θα έχουν δουλειά που τους καταξιώνει, όχι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά θα ασκούσαν ένα ρόλο κοινωνικό για το λαό και για τον τόπο».

«Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας νέος απογοητευμένος;», έθεσε το ερώτημα στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα. «Με οργή, με αγανάκτηση, με πνεύμα εκδίκησης και τιμωρίας. Οταν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας κάπου και αισθανόμαστε ότι προδοθήκαμε, έχουμε και το όπλο της τιμωρίας. Ποιοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται απογοητευμένοι σήμερα; Ποιοι έχουν το δικαίωμα να τους τιμωρήσουν; Είναι τα παιδιά του εργάτη, του μισθωτού, του φτωχού αγρότη, που ο γονιός τους παλεύει σε ένα μικρομάγαζο για να τα βγάλει πέρα, του άνεργου που πήγε στο εργοστάσιο και το βρήκε κλειστό. Αυτά τα παιδιά αισθάνονται απογοητευμένα γιατί έχουν ανασφάλεια για το αύριο, αισθάνονται αγανακτισμένα για τον κόπο των γονιών τους και καλά κάνουν και αισθάνονται έτσι».

Ομως, είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, η αποχή παρουσιάζεται σαν ζήτημα των επικοινωνιολόγων, των ψυχολόγων, των ψυχιάτρων, κλπ. Στο τέλος, όμως, όλοι θα συζητάνε ποιος θα χάσει από την αποχή την επομένη των εκλογών. «Από την αποχή θα χάσει η νεολαία γιατί χάνει την ευκαιρία να τιμωρήσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο τι κίνημα χρειάζεται η νεολαία, ξεκαθαρίζοντας ότι η κάλπη είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των αγώνων. Μάλιστα, όπως είπε, το ΚΚΕ δε θέλει γενικά ένα κίνημα για το κίνημα. Αντίθετα, «η νεολαία χρειάζεται και ισχυρό ΚΚΕ αλλά και ένα καλά οργανωμένο λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, του οποίου ραχοκοκαλιά θα είναι η εργατική τάξη, αλλά και η νεολαία θα συμμετέχει με τις δικές της μορφές». Εξάλλου, όπως είπε, «ποτέ το νεολαιίστικο κίνημα δεν έπαιξε το ρόλο του έξω από την επίδραση της εργατικής τάξης, έξω από την κοίτη του εργατικού κινήματος».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους νέους και τις νέες, τόνισε: «Εχουμε υποχρέωση να πούμε στο νέο και τη νέα: Σκέψου ποιο παιδί είσαι. Είσαι παιδί εργάτη, εργάτριας, πώς ζουν οι γονείς σου; Τι θυσίες κάνουν; Πρέπει να το σκεφτεί αυτό το πράγμα. Στην κάλπη, όχι στην παραλία. Εχω ψήφο, θα τη χρησιμοποιήσω. Είναι ένα όπλο που ειδικά για τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμά του κρατάει για πέντε χρόνια».

Οπως είπε στη συνέχεια, «έχουμε εκλογικό στόχο ο οποίος είναι υποταγμένος στον πολιτικό στόχο. Θέλουμε να πάμε πιο ψηλά και το απαιτούμε από μας τους ίδιους και απ' αυτούς που μας είδαν δίπλα τους. Να κατοχυρώσουμε τρεις ευρωβουλευτές». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «το Ευρωκοινοβούλιο είναι λάκκος των λεόντων, αλλά μόνο αυτός που θέλει να αποδυναμώσει την ΕΕ, αυτός που θέλει να βγει έξω, ξέρει να παλεύει λιονταρίσια και μέσα. Θέλουμε να τους αλλάξουμε τα φώτα στο Ευρωκοινοβούλιο, να τους βάλουμε εμπόδια. Εχει σημασία να αυξηθούν οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές που έχουν και το όνομα και τη χάρη, και τα δύο μαζί, όχι γενικώς». Και στη συνέχεια τόνισε: «Εχει σημασία λοιπόν να ενισχυθεί το ΚΚΕ γιατί μπορεί και στο λάκκο των λεόντων να τους κάνει ζημιά». Γιατί, όπως είπε, «όσες περισσότερες πληροφορίες μαζεύουμε, τόσο πιο έγκαιρα ενημερώνουμε, τόσο πιο έγκαιρα αποκαλύπτουμε». Σε αυτό το σημείο έφερε και το παράδειγμα της «Μπολόνια», όπου το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που αποκάλυψε τις αντιδραστικές της κατευθύνσεις.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ισχυρό ΚΚΕ χρειάζεται, «όχι για να τους αλλάξουμε από τα μέσα», αλλά γιατί εμείς «θέλουμε να τους βγάλουμε από τη μέση με τη λαϊκή συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας», είπε χαρακτηριστικά. «Να γίνουν και αυτοί ένας απλός πολίτης, όπως λένε». «Καπιταλιστές, θα γίνετε κι εσείς απλοί πολίτες!». «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μέχρι τις 7 Ιούνη. Η μάχη της κάλπης προέχει. Αλλά και μετά, στις 8 Ιούνη σε όλα τα πεδία πάλης είμαστε ξανά μπροστά οι κομμουνιστές, με την πίστη ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από το λαό και η νεολαία θα έχει τη δική της συμβολή».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ»

«Το ΚΚΕ απευθύνεται με αισιοδοξία στη νεολαία και την καλεί να στείλει με την ψήφο της ένα ηχηρό μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην πολιτική της ΕΕ, την πολιτική που πιστά εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Αυτό τόνισε ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέας της Οργάνωσης της Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στους συγκεντρωμένους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το μέλλον της νέας γενιάς δεν μπορεί να είναι κλεισμένο στο μονόδρομο των πολυεθνικών, το δρόμο που μας οδηγούν μέχρι σήμερα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρό της τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, όλου του λαού».

«Καλούμε - συνέχισε - τους νέους εργαζόμενους, τους άνεργους να κρίνουν μπροστά στην κάλπη, από την ίδια τους την πείρα, τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους η αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να αναλογιστούν ποιος αντιπάλεψε αυτές τις πολιτικές, ποιος μπήκε μπροστά στις απεργίες, στην οργάνωση της πάλης, στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί σε ταξική γραμμή το ταξικό κίνημα. Ξέρουν καλά χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι ότι είναι οι κομμουνιστές, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να σκεφτούν ποιος ήταν στο πλευρό τους στους αγώνες για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, ενάντια στις αποφάσεις της Μπολόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ποιος παλεύει για να ανασυνταχθεί το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, να ξεπεράσει τη διαλυτική κατάσταση όπου βρίσκεται από τη δράση των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν την πλειοψηφία. Καλούμε τους μαθητές της Γ' Λυκείου που ψηφίζουν για πρώτη φορά να στηρίξουν στην κάλπη το ΚΚΕ που μαζί με την ΚΝΕ ήταν στο πλευρό τους σε όλους τους μαθητικούς αγώνες για δημόσιο δωρεάν σχολείο, ήταν πρωτοπόροι σε κάθε αγώνα της μαθητικής νεολαίας. Απευθύνουμε ξεχωριστό κάλεσμα στα παιδιά της φτωχολογιάς που βρίσκονται στα ΕΠΑΛ, στους ΟΑΕΔ, στα Κέντρα Κατάρτισης, στα νυχτερινά σχολεία και από μικρή ηλικία νιώθουν την εκμετάλλευση ενός συστήματος που θέλει δεκάδες εκατοντάδες νέα παιδιά για φτηνό εργατικό δυναμικό. Τους καλούμε να στηρίξουν το κόμμα της τάξης τους, το ΚΚΕ».

Ο Π. Παπαγεωργόπουλος στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη «να μην επιτρέψουν οι νέοι να περάσει ο αντικομμουνισμός του ΠΑΣΟΚ που θέλει να δηλητηριάσει ιδιαίτερα τη νεολαία, που δεν έχει γνωρίσει τις μαύρες εποχές των στρατοδικείων, των εκτελέσεων, των ξερονησιών και των φυλακών. Πάντα στην ιστορία ο αντικομμουνισμός ήταν πρόσχημα για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας».

Ακόμα υπογράμμισε: «Κανένας νέος άνθρωπος να μην επιλέξει τα λεγόμενα μικρά κόμματα ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. και το κόμμα - μανιτάρι των Οικολόγων Πράσινων ή την αποχή για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Για να πιάσει τόπο η ψήφος της νεολαίας, πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που από τη στιγμή της ίδρυσής του, πριν 90 χρόνια μέχρι και σήμερα, είναι με την πλευρά του λαού, της εργατικής τάξης, παλεύει για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε ακόμα και αν δε συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ. Δεν πρόκειται να μετανιώσετε για την ψήφο σας».

Και κατέληξε: «Με ισχυρό ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της αντεπίθεσης για να έρθει πιο κοντά η λαϊκή εξουσία».

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Η τηλεόραση του «902» θα μεταδώσει σήμερα Τετάρτη, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.30, τη συγκέντρωση του ΚΚΕ που έγινε χτες στο Θησείο, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμό από τον γραμματέα της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος Π. Παπαγεωργόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ