Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αποχή ενισχύει την πλουτοκρατία

Αποσπάσματα από την ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Θησείο

*

Με την πλατεία να δονείται από τα συνθήματα των νεολαίων που δήλωναν την υποστήριξή τους στη γραμμή της ανυπακοής, στη γραμμή της αντεπίθεσης, τη συμφωνία τους με το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ, ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από τις πρώτες φράσεις της ξεκαθάρισε πως σ' αυτή τη συγκέντρωση της νεανικής ελπίδας και αντεπίθεσης το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα ψέματα και τις συκοφαντίες που κατά παράδοση εκτοξεύονται τέτοιο καιρό σε βάρος του ΚΚΕ. Γιατί, όπως είπε, «η ιστορία αυτού του Κόμματος έχει δείξει ένα πράγμα: Οτι το ηθικό κύρος και την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να την κλονίσει, να την πολεμήσει, ούτε και ο πιο σκληρός ταξικός αντίπαλος».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το ηθικό κύρος των κομμουνιστών δεν πρόκειται να το σβήσουν άνθρωποι ή κόμματα τα οποία είτε σήκωσαν κάποιες σημαίες και τις πέταξαν στο δρόμο είτε παραδοσιακά έχουν βλάψει το λαό και τον τόπο με την πολιτική τους».

Με λόγια σταράτα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τις νέες και τους νέους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «να μη χαθεί ούτε μία ψήφος, από κανένα νέο άνθρωπο, από καθέναν που μπορεί να τιμωρήσει τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ τον τόπο». Οπως ξεκαθάρισε, με ψήφο στο ΚΚΕ, όχι μόνο αδυνατίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ενισχύεται και ο βασικός τους πολιτικός αντίπαλος.


*

Απευθυνόμενη πρόσωπο με πρόσωπο στα νέα παιδιά, αναφέρθηκε σ' αυτό που η αστική τάξη, τα κόμματά της και οι προπαγανδιστικοί τους μηχανισμοί θέλουν να περάσουν σαν δεδομένο: Οτι οι νέοι θα απέχουν από τις εκλογές. «Λένε, είπε, κάποια κόμματα και τα "παπαγαλάκια" τους ότι οι νέοι και οι νέες είναι απογοητευμένοι και γι' αυτό θα τιμωρήσουν όλα τα κόμματα που τους απογοήτευσαν. Ποιοι αισθάνονται απογοητευμένοι; Εκείνοι που έμαθαν να στηρίζουν τις ελπίδες τους πότε στη ΝΔ και πότε στο ΠΑΣΟΚ. Που ήλπισαν ότι τα κόμματα αυτά και οι ηγέτες τους θα ασκήσουν την εξουσία υπέρ τους. Πίστεψαν ότι αν τελειώσουν το πανεπιστήμιο θα έχουν δουλειά που τους καταξιώνει, όχι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά θα ασκούσαν ένα ρόλο κοινωνικό για το λαό και για τον τόπο».

«Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας νέος απογοητευμένος;», έθεσε το ερώτημα στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα. «Με οργή, με αγανάκτηση, με πνεύμα εκδίκησης και τιμωρίας. Οταν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας κάπου και αισθανόμαστε ότι προδοθήκαμε, έχουμε και το όπλο της τιμωρίας. Ποιοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται απογοητευμένοι σήμερα; Ποιοι έχουν το δικαίωμα να τους τιμωρήσουν; Είναι τα παιδιά του εργάτη, του μισθωτού, του φτωχού αγρότη, που ο γονιός τους παλεύει σε ένα μικρομάγαζο για να τα βγάλει πέρα, του άνεργου που πήγε στο εργοστάσιο και το βρήκε κλειστό. Αυτά τα παιδιά αισθάνονται απογοητευμένα γιατί έχουν ανασφάλεια για το αύριο, αισθάνονται αγανακτισμένα για τον κόπο των γονιών τους και καλά κάνουν και αισθάνονται έτσι».

Ομως, είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, η αποχή παρουσιάζεται σαν ζήτημα των επικοινωνιολόγων, των ψυχολόγων, των ψυχιάτρων, κλπ. Στο τέλος, όμως, όλοι θα συζητάνε ποιος θα χάσει από την αποχή την επομένη των εκλογών. «Από την αποχή θα χάσει η νεολαία γιατί χάνει την ευκαιρία να τιμωρήσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο τι κίνημα χρειάζεται η νεολαία, ξεκαθαρίζοντας ότι η κάλπη είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των αγώνων. Μάλιστα, όπως είπε, το ΚΚΕ δε θέλει γενικά ένα κίνημα για το κίνημα. Αντίθετα, «η νεολαία χρειάζεται και ισχυρό ΚΚΕ αλλά και ένα καλά οργανωμένο λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, του οποίου ραχοκοκαλιά θα είναι η εργατική τάξη, αλλά και η νεολαία θα συμμετέχει με τις δικές της μορφές». Εξάλλου, όπως είπε, «ποτέ το νεολαιίστικο κίνημα δεν έπαιξε το ρόλο του έξω από την επίδραση της εργατικής τάξης, έξω από την κοίτη του εργατικού κινήματος».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους νέους και τις νέες, τόνισε: «Εχουμε υποχρέωση να πούμε στο νέο και τη νέα: Σκέψου ποιο παιδί είσαι. Είσαι παιδί εργάτη, εργάτριας, πώς ζουν οι γονείς σου; Τι θυσίες κάνουν; Πρέπει να το σκεφτεί αυτό το πράγμα. Στην κάλπη, όχι στην παραλία. Εχω ψήφο, θα τη χρησιμοποιήσω. Είναι ένα όπλο που ειδικά για τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμά του κρατάει για πέντε χρόνια».

Οπως είπε στη συνέχεια, «έχουμε εκλογικό στόχο ο οποίος είναι υποταγμένος στον πολιτικό στόχο. Θέλουμε να πάμε πιο ψηλά και το απαιτούμε από μας τους ίδιους και απ' αυτούς που μας είδαν δίπλα τους. Να κατοχυρώσουμε τρεις ευρωβουλευτές». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «το Ευρωκοινοβούλιο είναι λάκκος των λεόντων, αλλά μόνο αυτός που θέλει να αποδυναμώσει την ΕΕ, αυτός που θέλει να βγει έξω, ξέρει να παλεύει λιονταρίσια και μέσα. Θέλουμε να τους αλλάξουμε τα φώτα στο Ευρωκοινοβούλιο, να τους βάλουμε εμπόδια. Εχει σημασία να αυξηθούν οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές που έχουν και το όνομα και τη χάρη, και τα δύο μαζί, όχι γενικώς». Και στη συνέχεια τόνισε: «Εχει σημασία λοιπόν να ενισχυθεί το ΚΚΕ γιατί μπορεί και στο λάκκο των λεόντων να τους κάνει ζημιά». Γιατί, όπως είπε, «όσες περισσότερες πληροφορίες μαζεύουμε, τόσο πιο έγκαιρα ενημερώνουμε, τόσο πιο έγκαιρα αποκαλύπτουμε». Σε αυτό το σημείο έφερε και το παράδειγμα της «Μπολόνια», όπου το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που αποκάλυψε τις αντιδραστικές της κατευθύνσεις.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ισχυρό ΚΚΕ χρειάζεται, «όχι για να τους αλλάξουμε από τα μέσα», αλλά γιατί εμείς «θέλουμε να τους βγάλουμε από τη μέση με τη λαϊκή συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας», είπε χαρακτηριστικά. «Να γίνουν και αυτοί ένας απλός πολίτης, όπως λένε». «Καπιταλιστές, θα γίνετε κι εσείς απλοί πολίτες!». «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μέχρι τις 7 Ιούνη. Η μάχη της κάλπης προέχει. Αλλά και μετά, στις 8 Ιούνη σε όλα τα πεδία πάλης είμαστε ξανά μπροστά οι κομμουνιστές, με την πίστη ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από το λαό και η νεολαία θα έχει τη δική της συμβολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ