Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν μερικούς μήνες το ΚΚΕ στις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο διαπίστωνε, σχετικά με το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο από τη χώρα μας συμμετέχει ο ΣΥΝ, πως:

«Η δράση του ΚΕΑ επιβεβαιώνει επίσης την πρόβλεψη του Κόμματος, ότι αποτελεί μοχλό της επιχείρησης για μετάλλαξη του χαρακτήρα των κομμάτων που διατηρούν τον τίτλο "κομμουνιστικό" ή έχουν κρατήσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό, έστω και τυπικά, ορισμένα χαρακτηριστικά».

Πρόσφατα η «Αυγή», απαντώντας στην είδηση της αποχώρησης από το ΚΕΑ του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, μας ενημέρωσε πως στο ΚΕΑ προσχώρησε το Κόμμα των κομμουνιστών της Λευκορωσίας (σημ. προφανώς από παραδρομή ο συγγραφέας της «Α» είχε αναφερθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με το ΚΕΑ).

Οπως διαβάζουμε, λοιπόν, σε λευκορώσικα ΜΜΕ, στις 23 Μάη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του συγκεκριμένου κόμματος, στο οποίο με ψήφους 108 έναντι 51 αποφασίστηκε να αλλάξει όνομα, στο επόμενο συνέδριό του, που θα γίνει το φθινόπωρο.

Τα ονόματα που θα καλεστούν να επιλέξουν τα μέλη αυτού του κόμματος, είναι τα εξής: «Λευκορώσικο κόμμα των αριστερών», «Κόμμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης», «Νέος δρόμος», «Πατρίδα», «Δικαιοσύνη και λαϊκή εξουσία», «Δίκαιος κόσμος». Από όλες τις ονομασίες έχει εξαφανιστεί οποιαδήποτε αναφορά στο «κομμουνιστικό».

Κι ήταν κάτι το λογικό, μιας και αυτό το κόμμα εδώ και χρόνια, όχι μόνον δεν έχει καμία σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά συνεργάζεται στη χώρα του με δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και από κοινού με αυτές, επισκέφθηκε επανειλημμένα Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ζητώντας την επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ στη Λευκορωσία για την αποκατάσταση της ... «δημοκρατίας».

Πλέον, βλέπουμε, πως αποφάσισαν να αφήσουν και τα προσχήματα, που είχαν στον τίτλο τους. Ενώ η όλη εξέλιξη, μαζί με την ένταξη του συγκεκριμένου κόμματος στο ΚΕΑ, φέρνει στο νου την παροιμία «γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ