ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ζυμώσεις και ανακατατάξεις

Τα συμβιβασμένα συνδικάτα στην «General Motors» υπογράφουν το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων

ΝΤΙΤΡΟΪΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Προς το χειρότερο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη το 2009 ο ΟΗΕ, εκτιμώντας πλέον πως θα υπάρξει επιδείνωση της κρίσης που απειλεί να εκτοξεύσει την ανεργία πάνω από το όριο των 50 εκατ.

Την ίδια στιγμή η «General Motors», το μέλλον της οποίας κρίνεται αβέβαιο όσο πλησιάζει η προθεσμία που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση (1η Ιουνίου), ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε νομικά την «Opel» και της μεταβιβάζει, χωρίς κόστος, τις μονάδες παραγωγής της στην Ευρώπη, πλην εκείνων της σουηδικής «Saab». Πρόκειται για προϋπόθεση που είχε θέσει η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τη θυγατρική της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τη διαχείριση της «Opel» θα αναλάβει προσωρινά συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και της GM, στην κατοχή της οποίας θα παραμείνει η «Opel». Υστερα από την εξέλιξη αυτή, η γερμανική κυβέρνηση χτες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε, ανακοίνωσε «πακέτο» στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας (1,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη μέθοδο της εξαγοράς των εργατικών ηγεσιών, ανακοινώθηκε ότι η GM θα παραχωρήσει στο σωματείο των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες (UAW) το 17,5% των κοινών μετοχών και 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προνομιούχες μετοχές, ενώ θα χρηματοδοτήσει με 2,5 δισεκατομμύρια το ταμείο για την περίθαλψη και την υγεία των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή μαζί με το «καρότο» έρχεται και το «μαστίγιο» με σχέδια για πρόωρη συνταξιοδότηση και έξοδο από την επιχείρηση όσων έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας σε αυτή.

Σε άλλο ένα παράδειγμα εργοδοτικού και συμβιβασμένου συνδικαλισμού το συνδικάτο εργαζομένων στα εργοστάσια της GM στον Καναδά οδήγησε τους εργαζόμενους με μεγάλη πλειοψηφία να δεχτούν την πρόταση της εργοδοσίας για περικοπές μισθών και απολύσεις, ώστε υποτίθεται να χρηματοδοτηθούν τα ταμεία ασφάλισης και περίθαλψης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ «5» ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Η κυβέρνηση Ομπάμα κατά της αναθεώρησης

ΑΒΑΝΑ.--

Ενάντια στην αίτηση για αναθεώρηση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και που έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τάσσεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατά την έναρξη του 14ου Φεστιβάλ Ποίησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αβάνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης των «5» έχουν 10 ημέρες για να παρουσιάσουν τα δικά τους επιχειρήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο, πριν αυτό αποφανθεί αν αποδέχεται να επανεξεταστεί η αναθεώρηση της υπόθεσης ή όχι. Σε περίπτωση που οι δικαστές δεχτούν να εξετάσουν την υπόθεση, πιθανά να εκδώσουν την απόφασή τους ως τα τέλη αυτού του χρόνου.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι διαβουλεύσεις του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), μια βδομάδα πριν τη σύνοδο της Γενικής του Συνέλευσης στην Ονδούρα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η ανάκληση της απόφασης του 1962 όταν απεβλήθη από τον Οργανισμό η Κούβα, καθώς μαζικές είναι οι απαιτήσεις των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής για τερματισμό της απομόνωσής της. Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν τρία σχέδια για την ανάκληση της απόφασης, τα οποία έχουν κατατεθεί από την αντιπροσωπεία της Ονδούρας, της Νικαράγουας και των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, μιλώντας με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, δήλωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του είναι πολύ περήφανη που βρίσκεται εκτός του OAS, ενός μηχανισμού που χαρακτηρίζεται ως αναχρονιστικός και υπηρετεί άλλα συμφέροντα, ενώ σημείωσε επίσης πως ιστορικά αποτέλεσε όργανο των ΗΠΑ, όπως και σήμερα.

ΗΠΑ
Νέο «διευθυντήριο παγκόσμιας εμπλοκής»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κατάργηση του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφαλείας και την ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, κάτι που θα σημάνει το συνδυασμό της διεθνούς με την εσωτερική ασφάλεια ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που «θα κάνει τους Αμερικανούς ασφαλέστερους». Το νέο διευρυμένο συμβούλιο ξεχωρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, το οποίο δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές.

Με την κίνηση αυτή ο Πρόεδρος Ομπάμα καταργεί δομές που είχε θεσπίσει ο Τζορτζ Ου. Μπους με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα με αυτή την κίνηση προσπαθεί να «παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο» οι δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές: θα είναι ένα «διεθυντήριο παγκόσμιας εμπλοκής» και θα λαμβάνει αποφάσεις για τη χάραξη της πολιτικής σε «διεθνή, διεθνικά και εσωτερικά ζητήματα ασφαλείας». Θα αναφέρεται στον στρατηγό Τζέιμς Λ. Τζόουνς, τον σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου. «Η ιδέα ότι η τρομοκρατία είναι θέμα εσωτερικής ασφαλείας δεν έχει νόημα, όταν αναγνωρίζεις το γεγονός ότι η τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόουνς πετώντας την μπάλα ανοιχτά στο παγκόσμιο τερέν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις πολίτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν, χτες, στη δυτική συνοικία Αμπού Γαρίμπ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 20 Αμερικανοί στρατιώτες, καθιστώντας το Μάη τον αιματηρότερο μήνα για τους κατοχικούς από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Επίσης, η επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις συλλήψεις περισσοτέρων των 1.000 αξιωματούχων, ακόμη και υψηλόβαθμων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Και ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης του στρατού συνελήφθη από τις λιβανικές αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή στο κύκλωμα κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ που «ξηλώνεται» τις τελευταίες εβδομάδες με τις συλλήψεις περισσοτέρων των 20 ατόμων. Το όνομα του συνταγματάρχη δε δημοσιοποιήθηκε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πανικό προκάλεσε χτες στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες η σήμανση του συναγερμού για φωτιά λόγω βλάβης στις σωληνώσεις της θέρμανσης που προκάλεσε διαρροή καυτού νερού και ατμών. Από το ατύχημα τραυματίστηκε ένας υδραυλικός, που φαίνεται να πραγματοποιούσε εργασίες στο σύστημα θέρμανσης, ενώ πανικόβλητοι εγκατέλειψαν το κτίριο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, που έδινε συνέντευξη Τύπου σχετικά με πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση της επιτήρησης επί των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δέκα δήμαρχοι στο διοικητικό διαμέρισμα Μιτσοακάν του Μεξικού και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι, σύνολο 27, συνελήφθησαν από άνδρες του στρατού και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχέσεις με καρτέλ των ναρκωτικών. Επίσης βρέθηκε δολοφονημένος ο δημοσιογράφος Ελισέο Μπαρόν, ο οποίος είχε απαχθεί τη Δευτέρα στο Ντουράνγκο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά κυβερνητικών δυνάμεων του Σομαλού προέδρου Σαρίφι Αχμέντ οι ισλαμιστές ένοπλοι, προκαλώντας χτες βροχή πυρών με όλμους στο προεδρικό μέγαρο, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων και τριών αστυνομικών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης «Χισμπούλ Ισλάμ» παρέδωσε χτες τα ηνία της ηγεσίας στον Χασάν Νταχίρ Αϊερς, του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα τρομοκρατών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει η ασθένεια του διαβήτη και στην Ασία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες σε αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση, οι διαβητικοί διεθνώς έφθασαν τα 240.000.000 το 2007 και προβλέπεται να ανέλθουν σε 380.000.000 το 2025, εκ των οποίων το 70% θα κατοικεί στην Ασία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Παραιτήθηκε χτες - εν μέσω καταγγελιών για κατάχραση εξουσίας - ο πρωθυπουργός της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νέτζαντ Μπράνκοβιτς. Ο Μπράνκοβιτς υπέβαλε επιστολή παραίτησης στη βοσνιακή προεδρία, μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Σουλεϊμάν Τίχιτς, μέλους της τριμερούς προεδρίας, στην αρχηγία του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

ΣΟΥΔΑΝ
Συγκρούσεις και παζάρια για εκεχειρία...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης περίπου 3.000 έφιππων ένοπλων κατά θέσεων σουδανικών δυνάμεων ασφαλείας στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του νότιου Κορντοφάν το περασμένο 48ωρο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σουδανικού υπουργείου Εσωτερικών, η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μέιραμ της περιοχής όταν δύναμη της αστυνομίας κατέφθασε σε μία προσπάθεια να αποτρέψει συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων νομαδικών κοινοτήτων με αφορμή τις μεταξύ τους διαφορές για το διαμοιρασμό του νερού και των βοσκότοπων στην περιοχή.

Στο νότιο Κορντοφάν, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια μεταξύ του Νταρφούρ και του νότιου Σουδάν, επικρατεί εδώ και καιρό τεταμένη πολιτική κατάσταση.

Το ίδιο 24ωρο, το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η σουδανική κυβέρνηση και η ανταρτική οργάνωση «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας», που δρα στο Νταρφούρ, βρίσκονται κοντά στην επίτευξη τρίμηνης ή εξάμηνης προσωρινής εκεχειρίας. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών βρίσκονται στην Ντόχα και συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαβουλεύσεις στις οποίες δεν αποκλείεται να δώσει παρών και ο νέος ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Σουδάν, Σκοτ Γκράτιον.

ΥΕΜΕΝΗ
Καταγγελία μεν αλλά...

ΣΑΝΑ'Α.--

Τη βύθιση μιας ψαρόβαρκας από πυρά πολεμικού πλοίου που ανήκει στη διεθνή δύναμη που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στ' ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής, με αφορμή την «καταπολέμηση» της πειρατείας, κατήγγειλε χτες η κυβέρνηση της Υεμένης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό συνέβη στα όρια των χωρικών υδάτων μεταξύ Υεμένης και Σομαλίας. Πνίγηκαν δύο ψαράδες, ένας τραυματίστηκε και ένας αγνοείται. Οι υεμενικές αρχές, πάντως, υποστήριζαν ότι δεν γνωρίζουν τι σημαία έφερε το πλοίο που έβαλε κατά του ψαράδικου, ενώ παράλληλα απέφυγαν επισταμένα να καταγγείλουν την παρουσία της «διεθνούς δύναμης» στην περιοχή, καθώς η θέση της υεμενικής κυβέρνησης είναι ότι «βοηθά στην αντιμετώπιση της ανομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ