Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ «5» ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Η κυβέρνηση Ομπάμα κατά της αναθεώρησης

ΑΒΑΝΑ.--

Ενάντια στην αίτηση για αναθεώρηση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και που έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τάσσεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατά την έναρξη του 14ου Φεστιβάλ Ποίησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αβάνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης των «5» έχουν 10 ημέρες για να παρουσιάσουν τα δικά τους επιχειρήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο, πριν αυτό αποφανθεί αν αποδέχεται να επανεξεταστεί η αναθεώρηση της υπόθεσης ή όχι. Σε περίπτωση που οι δικαστές δεχτούν να εξετάσουν την υπόθεση, πιθανά να εκδώσουν την απόφασή τους ως τα τέλη αυτού του χρόνου.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι διαβουλεύσεις του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), μια βδομάδα πριν τη σύνοδο της Γενικής του Συνέλευσης στην Ονδούρα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η ανάκληση της απόφασης του 1962 όταν απεβλήθη από τον Οργανισμό η Κούβα, καθώς μαζικές είναι οι απαιτήσεις των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής για τερματισμό της απομόνωσής της. Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν τρία σχέδια για την ανάκληση της απόφασης, τα οποία έχουν κατατεθεί από την αντιπροσωπεία της Ονδούρας, της Νικαράγουας και των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, μιλώντας με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, δήλωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του είναι πολύ περήφανη που βρίσκεται εκτός του OAS, ενός μηχανισμού που χαρακτηρίζεται ως αναχρονιστικός και υπηρετεί άλλα συμφέροντα, ενώ σημείωσε επίσης πως ιστορικά αποτέλεσε όργανο των ΗΠΑ, όπως και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ