ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρύβουν την αντιμεταναστευτική πολιτική τους

Με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατίθενται διεκδικώντας για λογαριασμό των κομμάτων τους φιλομεταναστευτική πολιτική, όταν και οι δύο ως κυβέρνηση έχουν συναινέσει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση που θέλει τη διαχείριση του φαινομένου με βάση τα κέρδη που αποφέρει στις εθνικές οικονομίες και το κεφάλαιο, διεξήχθη η χτεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) με θέμα: «Σύγχρονες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνοχή».

Διαφορετική φωνή στο πάνελ, αυτή του Γ. Πέρρου, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο οποίος αφού επεσήμανε στους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων τη συναίνεσή τους με την πολιτική της ΕΕ, τέτοια που δέχεται και αξιοποιεί κάθε φορά όσους μετανάστες χρειάζονται τα μονοπώλια, υπογράμμισε πως όσο δεν εξαλείφονται οι αιτίες της μετανάστευσης, δηλαδή η φτώχεια, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εγκληματική δράση του κεφαλαίου, αυτή θα μεγαλώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κύρια έγνοια που κατέθεσε, μιλώντας εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Σκυλακάκης, ήταν η δυσκολία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και που, όπως εκτίμησε, χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, δηλαδή μεγαλύτερη αστυνόμευση των συνόρων. Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ Αλ. Ζαβός, είπε πως για να λειτουργήσει το αστυνομικό και στρατιωτικό σώμα FRONTEX θα πρέπει να σταματά τους παράνομους μετανάστες στα δικά τους χωρικά ύδατα, πριν καν φτάσουν, στην Ελλάδα. Η Μ. Κοππά, από το ΠΑΣΟΚ, είπε πως «μιλάμε για ανθρώπους κι όχι για νούμερα», κάτι που μάλλον θα έπρεπε να επισημάνει στο κόμμα της που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των αντιμεταναστευτικών νόμων της ΕΕ και στη χώρα μας. Ενώ ο Π. Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, «είδε» την ίση μεταχείριση των μεταναστών στην ουσιαστική σύγκλιση της Ευρώπης.

Πρώτα βάζουμε την υπογραφή μας στην ΕΕ και μετά θέλουμε να απαλύνουμε τον πόνο των μεταναστών, «αναρωτήθηκε», ο Γ. Πέρρος, με αφορμή το δήθεν φιλομετανστευτικό ενδιαφέρον που κατέθεσαν οι συνομιλητές. Για να καταλήξει πως απέναντι στη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Συνεδρίαση υπό την εποπτεία των δυνάμεων καταστολής!

Καταγγελία της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου»

Υπό την εποπτεία των ...ΜΑΤ, έγινε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου, όπως καταγγέλλει, με σχετική ανακοίνωσή της, η παράταξη «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου». Συγκεκριμένα, καταγγέλλει τη δημοτική πλειοψηφία (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), για το γεγονός πως στη συνεδρίαση του συμβουλίου «ζήτησε τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής για να αντιμετωπίσει τον "εχθρό λαό" που διαμαρτυρόταν στο κτίριο του δημαρχείου».

Συγκεκριμένα, εκείνη τη μέρα κάτοικοι και φορείς της πόλης διαμαρτύρονταν για ένα τοπικό θέμα. «Ο δήμαρχος - σημειώνεται στην ανακοίνωση - αρνήθηκε πως ζήτησε αυτός τη συνδρομή της αστυνομίας. Στη συνέχεια, όμως, ζήτησε την προστασία της, αρνούμενος, έτσι, την απομάκρυνσή της». Και τονίζεται: «Επιβεβαίωσε έτσι περίτρανα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους συνδημότες μας που ήταν παρόντες πως είναι ο ίδιος που ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας για να τον προστατεύσει από τον "εχθρό λαό"».

Επισημαίνεται πως ο επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», Γιώργος Θεοδώρου, κατήγγειλε την παρουσία των αστυνομικών και ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο, για το ποιος τους κάλεσε στο δημαρχείο, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή τους. «Το γεγονός - τονίζεται στην ανακοίνωση - ήρθε να προστεθεί στο πογκρόμ κατά των υλικών ενημέρωσης συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου, στο οποίο επιδίδεται συστηματικά. Στην επιχείρηση φίμωσης, την οποία πραγματοποιεί, με την αποκαθήλωση των χαρτονιών και των πανό, όταν αυτά εκπέμπουν μηνύματα αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, με την πολιτική που και η δημοτική αρχή υπηρετεί».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», Γ. Θεοδώρου και Βασίλης Αλεξανδράτος, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη στάση του δημάρχου. «Ο δήμαρχος - σημειώνεται - και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό το αντιλαϊκό αντιδημοκρατικό ατόπημα. Ευθύνες έχουν και όλες οι άλλες παρατάξεις που παρέμειναν στην αίθουσα και συζητούσαν υπό την προστασία της αστυνομίας, νομιμοποιώντας έτσι την παρουσία της»...

Συνέλευση της ΠΕΑΦΕ

-- Σήμερα, Σάββατο 30 Μάη, στις 6 μμ, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη, τακτική, απολογιστική συνέλευσή της, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος). Η συνέλευση θ' ασχοληθεί με τα παρακάτω θέματα:

Οι αγωνιστές μπροστά στις εκλογές και ο χρονιάτικος απολογισμός.

ΙΟΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ
Επιβεβαιώθηκε το 4ο κρούσμα

Το 4ο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκε χτες στη χώρα μας απ' το Ινστιτούτο Παστέρ. Πρόκειται για μια 23χρονη Ελληνίδα, η οποία επέστρεψε απ' τη Νέα Υόρκη προχτές Πέμπτη, 28 Μάη. Η 23χρονη είχε συμπτώματα βήχα, μυαλγίες και καταρροή αλλά δεν παρουσίασε πυρετό λόγω της λήψης αντιπυρετικών μετά από ιατρική σύσταση στις ΗΠΑ. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προμηθεύτηκε το ενημερωτικό υλικό του Κέντρο Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από το υλικό παρακινήθηκε και επικοινώνησε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο της συνέστησε να κάνει εξέταση στο νοσοκομείο αναφοράς.

Συγκέντρωση και πορεία μεταναστών

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Αθήνας μετανάστες και οργανώσεις με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή αποσπάσματος του Κορανίου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου σε Ιρακινό πρόσφυγα. Οργανώσεις από επτά κοινότητες μεταναστών, εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας (Αφγανοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί, Σύριοι, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί, Μπαγκλαντέζοι) ξεκίνησαν από την Ομόνοια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και υπέρ της νομιμότητας των μεταναστών. Οι διαδηλωτές ζήτησαν, επίσης, να καταδικαστεί ο αστυνομικός που κατέστρεψε το Κοράνι και να προστατευτούν οι χώροι λατρείας των μουσουλμάνων.

Τεράστιες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες στην Αγιά της Λάρισας προκάλεσε η χτεσινοβραδινή χαλαζόπτωση που συνδυάστηκε με σφοδρή ανεμοθύελλα. Στην πληγείσα περιοχή θα περιοδεύσει σήμερα κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Προσφορές στο ΚΚΕ

-- Ο Θοδωρής Νικολάκης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αχτίδας Χρηματοπιστωτικού, 200 ευρώ στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΕΓΚΟΥ.

-- Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ η Jan Warwick έκανε δωρεά στο HEART FOUNDATION της Αγγλίας.

-- Στη μνήμη όλων των θανόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΔΣ του Παραρτήματος προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ για την επιτυχία του στις ευρωεκλογές.

-- Στη μνήμη του αδελφού μου, του γαμπρού μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΦΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΙΝΑ. Επίσης, του αγαπητού μου φίλου και συντρόφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΑΤΟΥ καθώς και του αγαπητού μου φίλου και συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 100 ευρώ, ως δεύτερη δόση, στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ν. Κόσμου.

-- Ο Λύσανδρος Ταμουρίδης, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ, προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟ του «Ριζοσπάστη», για τη μάχη των ευρωεκλογών και στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών ηγετών της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωϊκού ΚΚΕ: ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΑΜΟΣ Μ. (ΦΕΡΑΙΟΣ), ΑΧ. ΜΠΛΑΝΑΣ (ΚΙΣΣΑΒΟΣ), ΦΩΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ (ΡΟΣΙΟΣ), ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ, ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΕΠΙΔΗΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ, ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΔΡΑΣ.

-- Η Γεωργιάδου Ευγενία προσφέρει για τις ευρωεκλογές 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Εξαρχείων.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
Με τα ΜΑΤ επιβάλλουν ανεμογεννήτριες

Ακόμη και τις ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση, προκειμένου να κάμψει την αντίδραση των κατοίκων της Καλλιθέας Τανάγρας του Νομού Βοιωτίας, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών από ιδιωτική εταιρεία, που προβλέπεται να λειτουργούν σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από το χωριό τους.

Οπως μας καταγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων Γ. Νηχωρίτης, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το 2005 είχε αποφασίσει να δεχτεί την εγκατάσταση 6 ανεμογεννητριών στη θέση Ψήλωμα. Ωστόσο, το 2008 και το 2009 με δυο τροποποιήσεις της άδειας, αντί για 6 ανεμογεννήτριες, προβλέπεται πλέον να εγκατασταθούν 36, οι 6 από τις οποίες μπαίνουν στην κορυφογραμμή και σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό, ίσως και μικρότερη. Ολες αυτές οι τροποποιήσεις έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς να λάβουν γνώση οι κάτοικοι του χωριού, παρότι οι ίδιες οι άδειες γράφουν ρητά ότι πρέπει να γίνει σχετική ανάρτηση και ενημέρωση. Στις 16 Απρίλη οι κάτοικοι είδαν με έκπληξη συνεργεία της εταιρείας να σκάβουν στο χωριό, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αφού εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα αποφάσισαν το κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στο εργοτάξιο, για να δεχτούν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, που όμως δεν μπόρεσαν να κάμψουν την αντίστασή τους. Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Επιτροπή, η εταιρεία δεν έχει πάρει ακόμη οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Απρίλη αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της απόφασης του 2005, ενώ έγιναν προσφυγές στον Αρειο Πάγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ