ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Φακέλωμα και αντιμεταναστευτική πολιτική

Τη συνέχιση και ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, του φακελώματος και της παρακολούθησης επαναβεβαίωσε χτες το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε χτες και σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στα βασικά ζητήματα που εξετάσθηκαν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, των «27», ήταν το σύστημα φακελώματος Schengen SIS II, το σύστημα φακελώματος για τους μετανάστες, VIS, θέματα οργανωμένου εγκλήματος, το πακέτο κανονισμών ασύλου και η «παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο»...

Οσον αφορά στον τομέα της μετανάστευσης σε κοινή δήλωση της τσέχικης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται η σημασία της «αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης των συνοριακών ελέγχων και επανεισδοχής μεταναστών, με τις μεσογειακές χώρες προέλευσης και διέλευσης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Λιβύης», στο οποίο και σημείωσαν ότι θα «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα» και «αποφασιστική απάντηση, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο επί τη βάσει της αρχής της ενισχυμένης αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση τονίζει την «ανάγκη σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων των εμπλεκομένων πλευρών, διασφαλίζοντας μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής των λαθρομεταναστών με πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και ενίσχυση της Frontex», επαναβεβαιώνοντας την πάγια εχθρική πολιτική της ΕΕ εναντίον των μεταναστών, που τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και τους χαρακτηρίζει «λαθρομετανάστες», όταν θεωρεί ότι δεν τους χρειάζεται.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά τη θεσμοθέτηση της «μπλε κάρτας», που επιτρέπει την επιλεκτική εισδοχή μεταναστών στην ΕΕ, ανάλογα με τη μόρφωση και τα προσόντα τους και μόνο εφόσον έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο εργασίας, νομιμοποιώντας την εκμετάλλευσή τους, προβλέποντας παράλληλα για τους επονομαζόμενους ως «λαθρομετανάστες» τη σύλληψη και κράτησή τους, αλλά και την απαγόρευση επιστροφής τους στην ΕΕ για πέντε χρόνια, δίνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια στους εργοδότες για εκβιασμούς και εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών.

Ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επιβεβαίωσε τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα σε «σωστή κατεύθυνση», δηλώνοντας σύμφωνος και απαιτώντας να γίνουν σεβαστοί και εκ μέρους της Τουρκίας οι κανόνες που αφορούν «επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών».

Τέλος, στα συμπεράσματα της Συνόδου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, υπενθύμισε στα κράτη - μέλη ότι η εφαρμογή των κατευθύνσεων του Συμβουλίου περί οργανωμένου εγκλήματος και θεμάτων που άπτονται του ποινικού δικαίου οφείλουν να εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να μπορέσουν η EUROJUST και η EUROPOL, που πλέον έχουν θεσμικό χαρακτήρα να λειτουργήσουν «αποτελεσματικότερα» σε βάρος των λαών, με αφορμή πάντα την «ασφάλεια των πολιτών», χαιρετίζοντας, παράλληλα, τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών και τονίζοντας την περαιτέρω «συνεργασία» με τις εθνικές υπηρεσίες...

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ξαναθυμήθηκαν την «ενότητα της αριστεράς»

Ωθούμενη από προφανείς σκοπιμότητες λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξαναθυμήθηκε την «ενότητα της αριστεράς», προσθέτοντας αυτή τη φορά «και της οικολογίας», αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει και το ζήτημα των συμμαχιών, υποτάσσοντάς το σε πρόσκαιρα κομματικά και εκλογικά οφέλη. Πολύ δε περισσότερο όταν η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο ότι συνεργασία τουλάχιστον με το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει, αφού οι θέσεις και οι προτάσεις τους κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Οι διόλου άδολες προθέσεις τους αποκαλύπτονται συν τοις άλλοις κι απ' το γεγονός ότι πριν προσφύγουν ξανά στα περί «ενότητας» οι ίδιοι «στόλιζαν» το ΚΚΕ με προσδιορισμούς του τύπου «δογματικό», «σεχταριστικό», «απομονωμένο», «αντιευρωπαϊκό» κ.λπ.

Χτες το βράδυ, μιλώντας στην Πάτρα, διευκρίνισε ότι θέλουν μια «ενότητα» στα πρότυπα της «αριστεράς» στη Γερμανία και του αντίστοιχου μορφώματος στη Γαλλία, με τα οποία βεβαίως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συγγενεύει πολιτικά, συμπίπτοντας μαζί τους στο κρίσιμο σημείο που αφορά στην ΕΕ των μονοπωλίων, την υποστήριξή της. Μια «ενότητα» στην κατεύθυνση δημιουργίας του «τρίτου πόλου» που, αν πάρουμε το παράδειγμα των αντίστοιχων προτεινόμενων σε Γαλλία και Γερμανία δε θα αμφισβητούν τις κολώνες του καπιταλισμού, όπως π.χ. την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρίτος πόλος λοιπόν για την καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού, για την καλύτερη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών που βιώνουν τα αρνητικά για τη ζωή τους αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
«Σωσίβιο» στη σκανδαλολογία

Ευρωκάλπες στη σκιά του σκανδάλου «Ζήμενς» θέλουν να στήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι η σκανδαλολογία ήταν ένα ισχυρό όπλο για τον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι δύο μονομάχοι συνέχισαν και χτες να ανταλλάσσουν θορυβώδη, αλλά άσφαιρα πυρά γύρω από το «χρώμα» του σκανδάλου «Ζήμενς», αλλά και για την υπόθεση της διαφυγής του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό.

Ο Ευ. Αντώναρος αποφάνθηκε ότι «η υπόθεση "Ζήμενς" είναι σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ», επικαλούμενος το γεγονός ότι τότε «ελήφθησαν όλες οι επιλήψιμες, αμφισβητήσιμες αποφάσεις για προγραμματικές συμφωνίες, για αναθέσεις διαφόρων άλλων έργων κλπ.». Βέβαια, δεν μπόρεσε να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα, όπως ότι τα ίδια τα στελέχη της «Ζήμενς» έχουν μιλήσει για διοχέτευση μιζών ύψους 100 εκατ. ευρώ στα δύο μεγάλα κόμματα ή ότι ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποκάλυψε ή κατήγγειλε τις «αμαρτωλές» συμβάσεις, αλλά τις υλοποίησε μέχρι κεραίας...

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Κ. Καραμανλής (στον ΑΝΤ1), λέγοντας ότι «η περίοδος που ερευνάται (σ.σ. από τη δικαιοσύνη) δεν αφορά τη ΝΔ, αλλά την προηγούμενη κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός πρόσφερε κάλυψη στην Ντ. Μπακογιάννη για τη διαφυγή του δεύτερου κατηγορούμενου στην υπόθεση «Ζήμενς», υιοθετώντας τη θεωρία της ολιγωρίας υπηρεσιακών παραγόντων στη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας από την ελληνική πρεσβεία της Ουρουγουάης για τις κινήσεις του Χρ. Καραβέλα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως «άσπιλο και αμόλυντο» για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», κινούμενο σε σταθερό έδαφος μετά το συμψηφισμό και την παραγραφή εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στο πνεύμα αυτό ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το χρώμα του σκανδάλου. «Ως προς το αν το σκάνδαλο της "Ζήμενς" είναι "πράσινο σκάνδαλο", τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να έχουμε απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, μέσα από μια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Δεν θα ήταν πολύ απλό; Τι καλά που θα ήταν, αν ήταν στη χώρα οι δύο βασικοί ύποπτοι και τους ρωτούσαμε για να μας πουν. Αυτή είναι η απάντηση στον κ. Αντώναρο», είπε με χαρακτηριστική «άνεση» ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι από την έρευνα που έχει κάνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει προκύψει τίποτα, καμία εισροή χρημάτων από τη "Ζήμενς" στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ».

Ελεύθερος ένας εκ των κατηγορουμένων

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους - όπως την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνισή του μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα - αφέθηκε χτες το απόγευμα, ο πρώην πρόεδρος της «SIEMENS Ελλάς», Βόλκερ Γιουνκ. Σε αυτή την απόφαση, έφτασε ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, μετά την πολύωρη απολογία του κατηγορουμένου για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και δωροδοκία.

Από την άλλη, το πρώην στέλεχος της εταιρείας Η. Γεωργίου επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε στο «Γενικό Κρατικό Αθηνών» όπου και είχε μεταφερθεί προχτές λόγω εξάντλησης και γαστρεντερικών διαταραχών. Αντίθετα, ο Γ. Σκαρπέλης νοσηλεύεται φρουρούμενος στο παραπάνω νοσοκομείο και χτες υποβλήθηκε σε σωρεία εξετάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Χ. Καραβέλα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γ. Μαρκουλάκο, θα εμφανιστεί σύντομα στις γερμανικές αρχές οι οποίες τον αναζητούν αφού ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Παράλληλα, χτες, παραιτήθηκαν οι δύο άλλοι δικηγόροι της οικογένειας του Χ. Καραβέλα, την υπεράσπιση της οποίας ανέλαβε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Τέλος, προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης της μίας κόρης και της συζύγου του Χ. Καραβέλα κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, καθώς και προσφυγή για τη μείωση ή κατάργηση του ποσού εγγύησης που έχει επιβληθεί στις άλλες δύο κόρες.

Αφερέγγυοι και αναξιόπιστοι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τα λεγόμενα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί ενότητας της αριστεράς

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα περί ενότητας της αριστεράς:

«Οταν τα διάφορα ηγετικά κέντρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται μπροστά στο λαό για την αφερεγγυότητα και την αναξιοπιστία τους, θυμούνται τη λεγόμενη ενότητα της αριστεράς.

Μέχρι χτες η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε το ΚΚΕ ως ξεπερασμένο, αποστεωμένο, αντιευρωπαϊκό! Τώρα που τα ποσοστά τους παίρνουν την κατηφόρα, θυμήθηκαν τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και τη συνεργασία!! Και μάλιστα με το Κόμμα που είναι εναντίον του Μάαστριχτ, ενώ εκείνοι είναι υπέρ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ