ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2009
Κατρακύλα 4,8% στο... σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης

Η δημόσια κατανάλωση συγκράτησε το ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς εξελίσσεται το παραγόμενο ΑΕΠ τόσο στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης όσο και συνολικά στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Η συγκεκριμένη κατάσταση αξιοποιείται από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις και συνολικά από την ΕΕ στην κατεύθυνση δέσμης μέτρων για ενίσχυση των μερίδων της πλουτοκρατίας (τραπεζικού, βιομηχανικού κεφαλαίου, μεγαλεμπόρων κ.ά.) με ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή γενικεύεται και η επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στα οποία φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν για το συμπληρωματικό πακέτο με τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) το ΑΕΠ της χώρας (α' τρίμηνο 2009) εμφανίζει ισχνή αύξηση μόλις 0,3%. Η συγκράτηση του ΑΕΠ της χώρας οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2009:

  • Ευρωζώνη: Στο σκληρό πυρήνα των 16 κρατών το παραγόμενο ΑΕΠ υποχώρησε - συγκριτικά με το α' τρίμηνο του 2008 - σε ποσοστό 4,8%.
  • ΕΕ «27»: Η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 4,5%.

Στην κατρακύλα συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες για την προσέγγιση και τον υπολογισμό του ΑΕΠ της Ελλάδας. Εξαίρεση αποτελεί η δημόσια κατανάλωση, που εμφανίζει αύξηση 6,1%. Αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση εμφανίζει μείωση 0,1%. Οι νέες επενδύσεις (πάγια κεφάλαια) μειώθηκαν 6,3% με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στους κλάδους: Εξοπλισμός μεταφορών (-30%), μηχανολογικός εξοπλισμός (-23,4%), κατοικίες (-19,8%). Οι εισαγωγές περιορίστηκαν σε ποσοστό 16,8% και οι εξαγωγές 20,2%. Συγκεντρωτικά το ΑΕΠ εμφανίζει οριακή αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 3,2% στο α' τρίμηνο του 2008.

Η καπιταλιστική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τις οικονομίες και των ισχυρών κρατών, που έχουν τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της κατανομής των κρατικών ενισχύσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η πτώση στη Γερμανία διαμορφώνεται σε 6,9%, στη Γαλλία σε 3,2%, στην Ιταλία σε 5,9% στην Ολλανδία σε 4,5%, στην Αγγλία επίσης σε 4,5%. Πτώση στο ΑΕΠ α' τριμήνου 2009 καταγράφεται και στα άλλα καπιταλιστικά κέντρα, συγκεκριμένα στην Ιαπωνία -9,1% και στις ΗΠΑ -2,5%. Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφεται στην ευρωζώνη τόσο σε επίπεδο εξαγωγών (-15,5%) όσο και σε επίπεδο εισαγωγών (-11,7%).

Κεφάλι σηκώνει και η επίσημη ανεργία όπως αυτή αποτυπώνεται από την ΕΕ, που χαρακτηρίζει απασχολούμενους ακόμη και όσους εργάστηκαν μόλις μία ώρα, τους ανασφάλιστους, τους κάθε μορφής «απασχολήσιμους» και «ελαστικούς» εργαζόμενους. Αλλά ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο η επίσημη ανεργία στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, τον Απρίλη του 2009, έφτασε σε 9,4%.

Οι ευρωτραπεζίτες

Τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα με πρόσχημα και την καπιταλιστική κρίση που δείχνει να θεριεύει. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - θεσμικού οργάνου της ΕΕ και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου - εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει στο 12μηνο 2009 μέχρι και -5,1% ενώ στην καλύτερη περίπτωση η κατρακύλα θα φτάσει στο -4,1%. Από τις εκτιμήσεις που παρέθεσε η κατάσταση δε δείχνει να βελτιώνεται ούτε καν μέσα στο 2010, για το οποίο εκτιμούν παραπέρα επιδείνωση, που ενδέχεται να φτάσει μέχρι -1%. Και βέβαια οι εκτιμήσεις της ΕΕ και των οργάνων εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο. Μοναδική σταθερά είναι η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους, που μόνο τα χειρότερα έρχεται να ετοιμάσει για τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τις χτεσινές αποφάσεις τους, τα παρεμβατικά επιτόκια στη χρηματαγορά παραμένουν, για την ώρα, αμετάβλητα στο 1%.

ΣΠΑΡΑΓΓΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων

Την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους που υπέστησαν φέτος, ζητούν οι σπαραγγοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησαν σύσκεψη στους Γαλατάδες Πέλλας με πρωτοβουλία της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Στη σύσκεψη εκφράστηκε και η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης της καλλιέργειας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως τονίστηκε, η φετινή περίοδος συγκομιδής των σπαραγγιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων ετών τόσο από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων όσο και από πλευράς ποιότητας παραγόμενου προϊόντος. Οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις δεν προσεγγίζουν ούτε τα 200 κιλά/στρέμμα, ενώ, στατιστικώς, τα προηγούμενα χρόνια προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα 1.000 κιλά/στρέμμα. Η κάθετη πτώση των στρεμματικών αποδόσεων και η υποβάθμιση της ποιότητας οφείλεται, κυρίως, τόσο στις άκρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο συγκομιδής (παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες τους μήνες Μάρτη - Απρίλη και το πρώτο δεκαήμερο του Μάη) όσο και στις ζημιές που υπέστησαν οι φυτείες από την έντονη χαλαζόπτωση της 13/6/2008. Σημειώνεται ότι η σπαραγγοκαλλιέργεια απαιτεί μεγάλη ένταση κεφαλαίου όσο και εργασίας (η συλλογή γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους αγρεργάτες).

Ακόμη, η καθυστερημένη λόγω της κακοκαιρίας άφιξη του ελληνικού σπαραγγιού στη γερμανική αγορά, που απορροφά το 95% του προϊόντος και παράλληλα η πρώιμη έναρξη της σεζόν των γερμανικών σπαραγγιών, λόγω της πρωτοφανούς καλοκαιρίας που επικράτησε στη Γερμανία τον Απρίλη, είχε σαν συνέπεια την πρώιμη παραγωγή και προσφορά εγχώριου προϊόντος στην αγορά. Η υπερπροσφορά σε γερμανικό σπαράγγι κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για τα ελληνικά σπαράγγια, που παρά την υψηλή τους ποιότητα δεν προτιμήθηκαν από το γερμανικό καταναλωτικό κοινό.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να περιοριστεί μόλις στον ένα μήνα, αντί των τριών που διαρκεί συνήθως, η περίοδος συγκομιδής σπαραγγιών, με επακόλουθο να μειωθεί η στρεμματική απόδοση στα 200 κιλά αντί των 800-1.000 κιλών που υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκομίζονται, οι τιμές να διαμορφωθούν στα 0,50-0,80 λεπτά κατά κιλό, να πεταχτούν οι απούλητες ποσότητες και να σταματήσει πρόωρα η συγκομιδή από τους παραγωγούς γιατί δεν κάλυπταν ούτε καν το υψηλό εργατικό κόστος συγκομιδής που διακρίνει την καλλιέργεια.

Εργολαβικά παιχνίδια στον ΟΣΕ

Ισχυρές πιέσεις μεγαλοκατασκευαστών για ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους στην κατασκευή πολυώροφου κτιρίου καταστημάτων και γραφείων 40.000 τ.μ. πάνω από το νέο σταθμό του προαστιακού στον Πειραιά, εκτιμάται ότι υποκρύπτει η αναβολή του σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΣΕ.

Η προθεσμία του διαγωνισμού έληξε χτες, χωρίς να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τα τρία κοινοπρακτικά σχήματα (Ελλάκτωρ - Lamda Development, Τεχνική Ολυμπιακή - Plaza Centers και Aκροπόλ Χαραγκιώνης - Ιντρακάτ - Γαντζούλας), τα οποία είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλοκατασκευαστές πιέζουν με τον τρόπο αυτό για να εξασφαλίσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι σχετίζονται με την αλλαγή του συντελεστή δόμησης για τα υπό κατασκευή κτίρια, ώστε να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητά τους και οι ίδιοι να έχουν μεγαλύτερο όφελος από την πολυετή εκμετάλλευσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εκποίηση - μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, η οποία ξεπερνά τα 85.000 στρέμματα. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για το εν λόγω εμπορικό κέντρο στο λιμάνι του Πειραιά, στο σημείο που βρίσκεται ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός. Η ανάθεση του έργου δεν αφορά μόνο την κατασκευή, αλλά και την εκμετάλλευσή του για 30 έτη από ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ