Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΑΡΑΓΓΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων

Την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους που υπέστησαν φέτος, ζητούν οι σπαραγγοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησαν σύσκεψη στους Γαλατάδες Πέλλας με πρωτοβουλία της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Στη σύσκεψη εκφράστηκε και η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης της καλλιέργειας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως τονίστηκε, η φετινή περίοδος συγκομιδής των σπαραγγιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων ετών τόσο από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων όσο και από πλευράς ποιότητας παραγόμενου προϊόντος. Οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις δεν προσεγγίζουν ούτε τα 200 κιλά/στρέμμα, ενώ, στατιστικώς, τα προηγούμενα χρόνια προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα 1.000 κιλά/στρέμμα. Η κάθετη πτώση των στρεμματικών αποδόσεων και η υποβάθμιση της ποιότητας οφείλεται, κυρίως, τόσο στις άκρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο συγκομιδής (παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες τους μήνες Μάρτη - Απρίλη και το πρώτο δεκαήμερο του Μάη) όσο και στις ζημιές που υπέστησαν οι φυτείες από την έντονη χαλαζόπτωση της 13/6/2008. Σημειώνεται ότι η σπαραγγοκαλλιέργεια απαιτεί μεγάλη ένταση κεφαλαίου όσο και εργασίας (η συλλογή γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους αγρεργάτες).

Ακόμη, η καθυστερημένη λόγω της κακοκαιρίας άφιξη του ελληνικού σπαραγγιού στη γερμανική αγορά, που απορροφά το 95% του προϊόντος και παράλληλα η πρώιμη έναρξη της σεζόν των γερμανικών σπαραγγιών, λόγω της πρωτοφανούς καλοκαιρίας που επικράτησε στη Γερμανία τον Απρίλη, είχε σαν συνέπεια την πρώιμη παραγωγή και προσφορά εγχώριου προϊόντος στην αγορά. Η υπερπροσφορά σε γερμανικό σπαράγγι κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για τα ελληνικά σπαράγγια, που παρά την υψηλή τους ποιότητα δεν προτιμήθηκαν από το γερμανικό καταναλωτικό κοινό.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να περιοριστεί μόλις στον ένα μήνα, αντί των τριών που διαρκεί συνήθως, η περίοδος συγκομιδής σπαραγγιών, με επακόλουθο να μειωθεί η στρεμματική απόδοση στα 200 κιλά αντί των 800-1.000 κιλών που υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκομίζονται, οι τιμές να διαμορφωθούν στα 0,50-0,80 λεπτά κατά κιλό, να πεταχτούν οι απούλητες ποσότητες και να σταματήσει πρόωρα η συγκομιδή από τους παραγωγούς γιατί δεν κάλυπταν ούτε καν το υψηλό εργατικό κόστος συγκομιδής που διακρίνει την καλλιέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ