ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Αποφάσεις κλιμάκωσης της επίθεσης

Υπό την απειλή της ...επιτήρησης οι 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ

Στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος σε μακροχρόνιο ορίζοντα, κατέληξαν στις αποφάσεις τους οι υπουργοί Οικονομίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην προώθηση σκληρού πακέτου μέτρων στα εργασιακά και στην Κοινωνική Ασφάλιση κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης που συνεδρίασαν στο δουκάτο την ίδια ημέρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, στις δηλώσεις του, επαναβεβαίωσε τις κυβερνητικές θέσεις, για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε δύο δόσεις, μία εντός του 2009 - μπορεί και άμεσα - και η δεύτερη και επαχθέστερη, που προβλέπει και λήψη διαρθρωτικών ανατροπών το 2010...

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μεσούσης της οικονομικής κρίσης και λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου στις περισσότερες χώρες νικητές αναδείχτηκαν τα συντηρητικά κόμματα, ενώ ενίσχυση των δυνάμεών τους σε μια σειρά χώρες κατέγραψαν και τα κόμματα της ακροδεξιάς. Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά ερμηνεύτηκαν από τα επιτελεία των Βρυξελλών ως έναυσμα για επιτάχυνση των σκληρών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται πανευρωπαϊκά, στο όνομα, αυτή τη φορά, της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η εκδήλωση της κρίσης αποτέλεσε για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το εφαλτήριο για την επιτάχυνση όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπονται από τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο ΕΚΟΦΙΝ, προέκυψε ότι τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που έλαβαν τα κράτη - μέλη οδήγησαν σε χειροτέρευση των δημοσιονομικών μεγεθών στην πλειοψηφία των κρατών καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας... οι 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ μέσα στο χρόνο θα μπουν στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Με δεδομένο αυτό, το ΕΚΟΦΙΝ κατέληξε στην απόφαση, το συμμάζεμα των ελλειμμάτων - φυσικά μέσω της λήψης αντιλαϊκών μέτρων - να αρχίσει την περίοδο κατά την οποία θα εμφανιστούν σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών. Δηλαδή, κατά τα μέσα του 2010, όπως εκτιμούν και κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ. Και ενώ το κλίμα ήταν ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί το χρόνο «διόρθωσης» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων - πάντα από τη σκοπιά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής - σε μακρότερη βάση, ο υπουργός Οικονομίας σε μια επίδειξη κοινοτικής νομιμοφροσύνης εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως, εμμένοντας στις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.

Υποστήριξε, επίσης, ότι μέσα στον Ιούνη θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, και «εφόσον χρειαστεί θα ανακοινώσουμε μέτρα που θα επιτύχουμε τους στόχους αυτούς και στη συνέχεια, στον προϋπολογισμό του 2010 θα προβλέπουμε ώστε το έλλειμμα να είναι μικρότερο από το 3%».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομίας εξάγγειλε δύο δέσμες μέτρων. Μία για το 2009 - η οποία ίσως και ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνη - και η άλλη με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010, οι οποία θα είναι και η επαχθέστερη.

Τα νέα μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως δεδομένα, μετά τις επισημάνσεις του κοινοτικού επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Χ. Αλμούνια, ότι χωρίς τη λήψη μέτρων το έλλειμμα το 2009 θα διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ. Ο κοινοτικός επίτροπος πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση το 2010, θα είναι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα...προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις μεγάλες ανατροπές που σχεδιάζουν από κοινού Βρυξέλλες και ελληνική κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στη Δημόσια Διοίκηση, κλπ.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 14,3% τον Απρίλη

Στο -11,7% η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα σύμφωνα με την ΕΣΥΕ

Σε κατρακύλα συνέχισε και τον μήνα Απρίλη του 2009 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης όπως και η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης και των λαϊκών εισοδημάτων, γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, φαινόμενα που έχουν χτυπήσει τις οικονομίες της ΕΕ και των άλλων καπιταλιστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Απρίλης 2009) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) :

  • Μεταποίηση : Η βύθιση φτάνει σε 14,3%. Σε μέσα επίπεδα 4μηνου (Γενάρης - Απρίλης 2009) η υποχώρηση του όγκου της παραγωγής διαμορφώνεται σε 12,2% (έναντι πτώσης 2,1% πέρυσι). Σε αυτήν τη φάση η πτωτική τάση έχει προσλάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και ρυθμούς αλλά όμως δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Σε πραγματικούς όρους, τα παραγόμενα εμπορεύματα είναι πολύ λιγότερα και από αυτά της προηγούμενης δεκαετίας, γεγονός που έχει να κάνει και με τις ανακατατάξεις και τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο καταμερισμού των αγορών, της παραγωγής και στο πλαίσιο διακρατικών και άλλων συμφωνιών. Τον Απρίλη του 2009 σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στους κλάδους : Τρόφιμα: -10,2%, ποτά: -10,3%, καπνός: -25,4%, κ.ά. που είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης που εμφανίζει η λαϊκή κατανάλωση.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η υποχώρηση για το μήνα Απρίλη φτάνει σε 13,1% και σε μέσα επίπεδα 4μηνου σε 8,4%.
  • Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει πτώση 2,9% και η παροχή πόσιμου νερού πτώση 0,9%.
  • Ο γενικός δείκτης συρρικνώθηκε τον Απρίλη σε ποσοστό 11,7% και σε μέσα επίπεδα 4μήνου 8,7%.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» - μέσα επίπεδα 4μηνου - καταγράφονται τα εξής: Ενδιάμεσα αγαθά: -20,8%, κεφαλαιουχικά αγαθά: -21,9%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -14,8%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -6,9%. Μηδενική μεταβολή εμφανίζει ο κλάδος της ενέργειας.

Σε ρότα υποχώρησης συνέχισαν τον Απρίλη και οι εμπορικές δοσοληψίες της χώρας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία και σε όρους χρηματικής αξίας οι εισαγωγές μειώθηκαν 36,3% έναντι μείωσης 20% των εξαγωγών.

EDISON
Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ

Ολο και μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση στην πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική παράδοση του τομέα του φυσικού αερίου στους ιδιώτες, μέσω της αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή» στη ΔΕΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής «Edison» Ου. Κουαντρίνο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε όχι μόνο ότι η ελληνική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασής της, αλλά και ότι ενδιαφέρεται για απόκτηση συμμετοχής στη ΔΕΠΑ. Εκτιμάται ότι στο «στρατηγικό επενδυτή» θα παραχωρηθεί ποσοστό έως 35%, μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου τουλάχιστον στο 30% από 65% που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας επισήμανε ότι «προφανώς ενδιαφερόμαστε για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, καθώς ήδη διαθέτουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ έχουμε και σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία». Η «Edison» έχει συστήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΠΑ για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, μαζί με την ΕΛΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας) και την ΧΑΛΚΟΡ (Στασινόπουλος).

Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ φέρεται να υπάρχει και από τη γερμανική ΕΟΝ, την «Gaz de France», την επίσης γερμανική RWE, την ιταλική ΕΝΙ έως και την GAZPROM και άλλες. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης να αξιοποιήσει το δικαίωμα προτίμησης για την εξαγορά του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ ή, στη χειρότερη περίπτωση γι' αυτήν, να αποζημιωθεί για τη μη χρήση του δικαιώματός της. Τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35%, έχουν επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για αύξηση της συμμετοχής τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από 15 του Ιούνη η υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή προτάσεων για ένταξη στα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ξεκινά από τις 15 του Ιούνη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Αφορούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων για επιχειρηματικές δραστηριότητες του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης - περιορισμού της ρύπανσης.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν γυναίκες οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 και νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991. Επιπρόσθετα, πρέπει να είναι άνεργες - άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (4.3.2009).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ