Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EDISON
Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ

Ολο και μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση στην πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική παράδοση του τομέα του φυσικού αερίου στους ιδιώτες, μέσω της αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή» στη ΔΕΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής «Edison» Ου. Κουαντρίνο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε όχι μόνο ότι η ελληνική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία στο πλαίσιο της διεθνούς επέκτασής της, αλλά και ότι ενδιαφέρεται για απόκτηση συμμετοχής στη ΔΕΠΑ. Εκτιμάται ότι στο «στρατηγικό επενδυτή» θα παραχωρηθεί ποσοστό έως 35%, μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου τουλάχιστον στο 30% από 65% που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας επισήμανε ότι «προφανώς ενδιαφερόμαστε για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, καθώς ήδη διαθέτουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ έχουμε και σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία». Η «Edison» έχει συστήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΠΑ για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, μαζί με την ΕΛΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας) και την ΧΑΛΚΟΡ (Στασινόπουλος).

Ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ φέρεται να υπάρχει και από τη γερμανική ΕΟΝ, την «Gaz de France», την επίσης γερμανική RWE, την ιταλική ΕΝΙ έως και την GAZPROM και άλλες. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης να αξιοποιήσει το δικαίωμα προτίμησης για την εξαγορά του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ ή, στη χειρότερη περίπτωση γι' αυτήν, να αποζημιωθεί για τη μη χρήση του δικαιώματός της. Τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35%, έχουν επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για αύξηση της συμμετοχής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ