Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 14,3% τον Απρίλη

Στο -11,7% η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα σύμφωνα με την ΕΣΥΕ

Σε κατρακύλα συνέχισε και τον μήνα Απρίλη του 2009 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης όπως και η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης και των λαϊκών εισοδημάτων, γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, φαινόμενα που έχουν χτυπήσει τις οικονομίες της ΕΕ και των άλλων καπιταλιστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Απρίλης 2009) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) :

  • Μεταποίηση : Η βύθιση φτάνει σε 14,3%. Σε μέσα επίπεδα 4μηνου (Γενάρης - Απρίλης 2009) η υποχώρηση του όγκου της παραγωγής διαμορφώνεται σε 12,2% (έναντι πτώσης 2,1% πέρυσι). Σε αυτήν τη φάση η πτωτική τάση έχει προσλάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και ρυθμούς αλλά όμως δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Σε πραγματικούς όρους, τα παραγόμενα εμπορεύματα είναι πολύ λιγότερα και από αυτά της προηγούμενης δεκαετίας, γεγονός που έχει να κάνει και με τις ανακατατάξεις και τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο καταμερισμού των αγορών, της παραγωγής και στο πλαίσιο διακρατικών και άλλων συμφωνιών. Τον Απρίλη του 2009 σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στους κλάδους : Τρόφιμα: -10,2%, ποτά: -10,3%, καπνός: -25,4%, κ.ά. που είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης που εμφανίζει η λαϊκή κατανάλωση.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η υποχώρηση για το μήνα Απρίλη φτάνει σε 13,1% και σε μέσα επίπεδα 4μηνου σε 8,4%.
  • Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει πτώση 2,9% και η παροχή πόσιμου νερού πτώση 0,9%.
  • Ο γενικός δείκτης συρρικνώθηκε τον Απρίλη σε ποσοστό 11,7% και σε μέσα επίπεδα 4μήνου 8,7%.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» - μέσα επίπεδα 4μηνου - καταγράφονται τα εξής: Ενδιάμεσα αγαθά: -20,8%, κεφαλαιουχικά αγαθά: -21,9%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -14,8%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -6,9%. Μηδενική μεταβολή εμφανίζει ο κλάδος της ενέργειας.

Σε ρότα υποχώρησης συνέχισαν τον Απρίλη και οι εμπορικές δοσοληψίες της χώρας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία και σε όρους χρηματικής αξίας οι εισαγωγές μειώθηκαν 36,3% έναντι μείωσης 20% των εξαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ