ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Οι Ιταλοί εργοδότες εκβιάζουν με απολύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζουν να εκβιάζουν οι εργοδότες, αξιοποιώντας τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και τη διάθεση των κυβερνήσεων να δώσουν «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο.

Την περασμένη Τετάρτη, δημοσιοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,9% το 2009.

Λίγες ώρες μετά, η Ενωση των Ιταλών εργοδοτών Confindustria, με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, προειδοποίησε ότι έως το 2010 θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας! Εκτός αν...

Οι Ιταλοί εργοδότες σημειώνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο, της απώλειας του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να αποτραπεί αν το κράτος έδινε κάτι παραπάνω ως ενίσχυση των επιχειρήσεων και αν οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ένα νέο εργασιακό καθεστώς με λιγότερες μέρες εργασίας και μικρότερους μισθούς, αλλά και την κατάργηση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

Την «εξειδίκευση» των εργοδοτικών απαιτήσεων ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της FIAT Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης και των συνδικάτων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Η διατήρηση των θέσεων, με δεδομένη την κρίση που διέρχονται οι αγορές, δεν είναι εύκολη», είπε ο Σ. Μαρκιόνε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIAT, η οποία επικαλείται οικονομικά προβλήματα και απειλεί με απολύσεις, δύο μήνες πριν, εξαγόρασε (ουσιαστικά) τη μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Κράισλερ» και πριν από δύο βδομάδες διαπραγματευόταν και την εξαγορά της γερμανικής «Οπελ»...

Τι ζητάει, λοιπόν, ο κ. Μαρκιόνε από την ιταλική κυβέρνηση και τους εργαζόμενους της FIAT;

Από την κυβέρνηση ζητάει να επιδοτήσει κατά ένα μέρος τις απολύσεις που σκοπεύει να κάνει. Δηλαδή, οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να πάρουν οι απολυόμενοι θα πληρώνονται εν μέρει από την εταιρεία και κατά το υπόλοιπο από το κράτος. Ζητάει ακόμη από την κυβέρνηση να συμμετέχει στις επενδύσεις που σκοπεύει να κάνει η FIAT στο μέλλον, δηλαδή να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την επένδυση που θα εκμεταλλεύεται στη συνέχεια η FIAT.

Από τα συνδικάτα ο Σ. Μαρκιόνε ζητάει να συναινέσουν στις απολύσεις και την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος είτε με μείωση των αποδοχών τους, είτε με την εκ περιτροπής απόλυση των εργαζομένων.

Φυσικά, ο διευθύνων σύμβουλος της FIAT δεν ξέχασε να χρησιμοποιήσει και το πιο ισχυρό «επιχείρημά» του στο τέλος. «Αν δεν βρούμε ανταπόκριση, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε το εργοστάσιό μας στη Σικελία και να μειώσουμε τη παραγωγή στη Νάπολη»...

Το χειρότερο, για τους εργαζόμενους, είναι ότι η ηγεσία του συνδικάτου CGIL, από τα μεγαλύτερα της Ιταλίας, έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στο «διάλογο», υπό τον όρο «να διασφαλιστούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας»...!

Κλονίζεται το δολάριο

Η πρόσφατη διεθνής καπιταλιστική κρίση έφερε στο προσκήνιο και τη συζήτηση σχετικά με την τύχη του αμερικανικού δολαρίου και ειδικότερα τη θέση που κατέχει το αμερικανικό νόμισμα ως νόμισμα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.

Οι πρώτες φωνές για το «τέλος εποχής του δολαρίου» ακούστηκαν στην τελευταία σύνοδο G- 20, στην οποία πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Οι χώρες που πρωτοστατούν στην κίνηση για την αντικατάσταση του δολαρίου ως νόμισμα αναφοράς είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Η «κίνηση» αυτών των χωρών ονομάστηκε BRIC από τα αρχικά των χωρών που τη συγκροτούν.

Οι χώρες της BRIC κατέχουν στις μέρες μας το 15% του διεθνούς εμπορίου. Τα συναλλαγματικά τους αποθέματα (εκτός χρυσού) ανέρχονται σε 2,8 τρισ. δολάρια και αντιστοιχούν στο 42% των αποθεμάτων διεθνώς.

Η Κίνα και η Ρωσία εκφράζουν όλο και πιο έντονη ανησυχία τον τελευταίο καιρό για την τύχη των δισεκατομμυρίων που έχουν σε δολάρια και αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Φοβούνται την ελεύθερη πτώση του δολαρίου, λόγω του τεράστιου ελλείμματος των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέτρεπε τα αμερικανικά δολάρια και τα αμερικανικά ομόλογα σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα. Ετσι, προτείνουν την αντικατάσταση του δολαρίου με ένα «καλάθι νομισμάτων», στο οποίο θα μετέχουν το κινεζικό γουάν, το ρώσικο ρούβλι και το βραζιλιάνικο ρεάλ και θα είναι λιγότερο εξαρτημένο από την παντοκρατορία του δολαρίου.

Ηδη, Βραζιλία και Κίνα επεξεργάζονται σχέδιο για τη χρησιμοποίηση των εθνικών τους νομισμάτων αντί του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές, ενώ η Ρωσία έχει κατά καιρούς προωθήσει την ιδέα να μετατραπεί το ρούβλι σε «περιφερειακό» αποθεματικό νόμισμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η μεγάλη γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΕΟΝ ανακοίνωσε σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, το οποίο προβλέπει τη μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα απολυθούν 9.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 90.000 εργαζομένων. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις γίνονται, μάλιστα, τη στιγμή που η επιχείρηση ανακοίνωσε αύξηση 18% στα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο.

ΛΕΤΟΝΙΑ - ΛΙΤΟΤΗΤΑ Μέτρα σκληρής λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λετονίας. Στα μέτρα για την εξοικονόμηση 500 εκατ. λατ (715 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνεται μείωση 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 10% στις συντάξεις. Στη χώρα γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες με συνθήματα, όπως: «Μην κλέβετε από τους φτωχούς συνταξιούχους», όπως έγραφε ένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών. Τελικά, η «παρέλαση των ξανθών» δεν πέτυχε να αποσπάσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων από τα σοβαρά τους προβλήματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τρίτη έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα, όπως «Θέλουμε τα λεφτά μας» και «Φέρτε πίσω τις ελπίδες μας! Δεν αντέχουμε τη φτώχεια και τον εξευτελισμό άλλο πια». Η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να καταγράψει αρνητική ανάπτυξη 2% φέτος, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ