ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αλ. Παπαρήγα: Λαϊκή παρέμβαση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έγινε στη Βουλή

Την πολιτική αξιοποίησης της Ολυμπιάδας από την κυβέρνηση για να επιβάλει αντιδραστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, αλλά και τη μετατροπή της διοργάνωσης σε πεδίο απροσχημάτιστης κερδοσκοπίας του κεφαλαίου σε βάρος του ελληνικού λαούκατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Η συζήτηση, που προκλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να επαναλάβει τα γνωστά ιδεολογήματα περί «εθνικού στόχου», «χρυσής ευκαιρίας» κλπ, αλλά και από τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία του εγχειρήματος, η οποία όμως συνοδεύτηκε από κινδυνολογία σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πορεία της διοργάνωσης, αλλά και από σκανδαλολογία.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.


Σχοινιάς. Εδώ πρόκειται να κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο...
Σχοινιάς. Εδώ πρόκειται να κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Εξω από κάθε λαϊκό και κοινοβουλευτικό έλεγχο η Οργανωτική Επιτροπή

Με «ένα μεγάλο ερώτημα, που πρέπει να απασχολήσει τον ελληνικό λαό», άρχισε την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα: «Αξίζει να υποστεί τέτοιες και τόσες θυσίες, που του ετοιμάζουν, μόνο και μόνο για να ζήσει 15 μέρες την Ολυμπιάδα στη χώρα του, κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, που, όμως, προ πολλού έχει αλλοιωθεί πλήρως, δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ειρήνης; Ταυτίζεται πλήρως με τη διεθνή πολιτική και την κερδοφορία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το βιοτικό επίπεδο του λαού, την πολιτιστική ζωή και το περιβάλλον;». Και συνέχισε τονίζοντας:

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς και για το κομματικό συμφέρον του, το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε να ντοπάρει τις συνειδήσεις, προβάλλοντας την Ολυμπιάδα ως τη δήθεν χρυσή ευκαιρία για να ευτυχήσει ο λαός μας και να διακριθεί.

Νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι όλο το σκηνικό καθυστέρησης στην προώθηση των έργων στήθηκε μεθοδικά, προκειμένου να γίνει και η κατάλληλη δύσκολη μοιρασιά έργων και προμηθειών με απ' ευθείας αναθέσεις, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών. Δεν είναι μόνο τα τεχνικά έργα, για τα οποία ίσως τελικά διεξαχθούν κάποιοι υποτυπώδεις διαγωνισμοί. Υπάρχει και ο τομέας των υπηρεσιών, εθελοντών, φιλοξενίας. Είναι πεδίο, επίσης, οικονομικής σημασίας ο τομέας του Πολιτισμού.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τους νόμους 2598/98 και 2730/99, οι οποίοι συγκροτούν το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την Ολυμπιάδα του 2004, με τους οποίους η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί ως ΑΕ, έξω από κάθε ουσιαστικό θεσμικό λαϊκό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το γεγονός ότι με το Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι της επιτροπής με αυξημένες αρμοδιότητες δεν εφησυχάζει, γιατί γνωρίζουμε τους προσανατολισμούς του πρωθυπουργού και τη γενικότερη πολιτική που υπερασπίζεται. Αλλωστε, το πρόβλημα δεν αφορά τα πρόσωπα, η προσωποποίηση των ελλείψεων δεν είναι το κύριο σήμερα. Απλά, αναλαμβάνει ο ίδιος ίσως να αντιμετωπίζει την τακτοποίηση της διαμάχης συμφερόντων που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα συμφέροντα, όμως, είναι συμφέροντα. Δεν έχει και τόση σημασία η επιλογή του ενός ή άλλου ενδιαφερομένου επιχειρηματία ως φυσικού προσώπου. Εκτός των άλλων, ικανοποιείται και το αίτημα της ΔΟΕ, η οποία εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χορηγών - οικονομικών μεγαθηρίων, δηλαδή να μειωθούν οι όποιοι έλεγχοι ασκούνται από την 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή σε αποφάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, που αφορούν οικονομικά ζητήματα. Πρόκειται για τη γνωστή προτίμηση, που περιέχεται στην οικονομική πολιτική της ΟΝΕ απέναντι στις ΑΕ. Ζητάμε ως ελάχιστη προϋπόθεση οικονομικού ελέγχου τη θεσμοθέτηση κατάθεσης πορισμάτων των οικονομικών ελέγχων της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΕΟΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μέσω του θεσμικού πλαισίου που διαμόρφωσε η κυβέρνηση:

1. Νομιμοποιούνται οι πάσης φύσεως συναλλαγές με επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλα συμφέροντα. Θεσπίζονται κάθε είδους παρεκκλίσεις από τη διαδικασία, η οποία ισχύει για τις προμήθειες και τις αναθέσεις έργων του δημοσίου, δίνεται η δυνατότητα και το ελεύθερο να θεσπίζονται αυθαίρετοι κανόνες.

2.Περιορίζονται έως καταργούνται οι κανόνες δημοσιότητας και ουσιαστικής συμμετοχής του λαού και της ΤΑ για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της Αττικής.

3. Δίδεται η δυνατότητα στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να αποφασίζουν για έργα, κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης. Ανατρέπεται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση των λεγόμενων Ολυμπιακών Περιοχών στους ιδιώτες επενδυτές και σε ΝΠΙΔ για εκμετάλλευση επί σειρά πολλών ετών και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».


Κρατική βία και καταστολή

Αναφερόμενη στο θέμα της έντασης της κρατικής βίας και καταστολής, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η Ολυμπιάδα 2004 θα αξιοποιηθεί για να νομιμοποιηθεί η κρατική βία και καταστολή. Ολοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι που είναι στο συρτάρι, ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπουν σε ενέργεια με άλλοθι τις 15 μέρες της τέλεσης. Για την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας, δηλαδή της δράσης του λαϊκού κινήματος, ως και την απαγόρευση πολιτικής διαφήμισης στο κέντρο της Αθήνας, πάντα με πρόσχημα την κοσμιότητα του χώρου. Αυτά μάλιστα γίνονται σε μια περίοδο που τα κόμματα εξουσίας ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να διαφημίζουν την πολιτική τους, σε μια περίοδο που προκλητικά, περισσότερο προκλητικά από πριν, στα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια επιτρέπεται να ακούγεται κυρίως ή αποκλειστικά η φωνή εκείνων των κομμάτων και παραγόντων που συναινούν ή ασκούν κριτική που δε θέτει σε κίνδυνο τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτη την απαγόρευση ανάρτησης πολιτικών μηνυμάτων και απαιτούμε να αποσυρθεί η διάταξη αυτή.

Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι από σήμερα, από χτες για την ακρίβεια, στο όνομα της περιφρούρησης των ΟΑ (εμείς δεν αρνούμαστε το ζήτημα της ασφάλειας, αλλά αρνούμαστε τις προθέσεις και τους πραγματικούς στόχους που συνδέονται με το υπαρκτό αυτό ζήτημα) ξεκίνησε ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών και των πιο ανοιχτών διασυνδέσεων με την πολιτική μας ζωή. Πιο ανοιχτά και επίσημα πια, θα βρεθεί η χώρα μας για τέσσερα χρόνια και όχι μόνο, στα χέρια μιας μυστικής υπηρεσίας, της CIA ή και περισσότερων π.χ. και της "Μοσάντ" στο όνομα της τήρησης της τάξης και της ασφάλειας. Οτι οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στενή σχέση με ξένες υπηρεσίες, ότι οι ξένες υπηρεσίες στην Ελλάδα, εν γνώσει της κυβέρνησης, κάνουν ό,τι θέλουν είναι γνωστό. Μόνο που τώρα θα γίνουν τα πράγματα με το μανδύα της νομιμότητας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που προωθούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ τα Βαλκάνια ζουν νέο γύρο αποσταθεροποίησης. Η διαδικασία θα καλυφθεί με διαγωνισμό, θα εμφανιστεί κάποια νικήτρια εταιρία. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες μπορούν να κατασκευάζουν κάθε μέρα, και κάθε λεπτό, πολλές εταιρίες γνήσιες ή μαϊμούδες».


Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει

Σχετικά με τις έγκαιρες επισημάνσεις του ΚΚΕ όσον αφορά το θέμα, αλλά και τη θέση του για την ανάληψη της υποχρέωσης διοργάνωσης, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν αντιδικούμε τώρα. Εγκαιρα είχαμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μας. Για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων το ΚΚΕ τοποθετήθηκε υπεύθυνα, με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, ύστερα από ειδική συνεδρίαση στις 29/3/1997. Ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίσαμε ότι η κυριαρχία των πολυεθνικών, αλλά και η πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησης σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων λαών και χωρών.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ καθαρό τι συνεπάγεται για τη χώρα μας και το λαό η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, δε θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα λύνεται με το να αρνηθούμε το δικαίωμα του κάθε λαού, της κάθε χώρας να διεκδικεί τη διοργάνωση των αγώνων, όπως δε θεωρήσαμε ότι μπορεί ή είναι ώριμο ή θα βοηθήσει να προβληθεί το αίτημα της κατάργησής τους, αφού προ πολλού οι αγώνες αυτοί έχουν αλλοιωθεί πλήρως.

Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, επιμένοντας να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική αποστολή τους. Παλεύουμε και σήμερα για να προληφθούν με τη λαϊκή παρέμβαση οι χειρότερες συνέπειες, για να πείσουμε. Ούτε και τη μείωση των συνεπειών δεν μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση, ούτε το σύνολο των δυνάμεων, πολιτικών και οικονομικών, που στηρίζουν το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Είναι θέμα γενικότερο πολιτικό. Τίποτε δεν έχει γίνει ούτε στο επίπεδο της διακήρυξης ότι επιτέλους ο πρωταθλητισμός σε επίπεδο χώρας ή αθλητών δεν μπορεί να στηρίζεται στους χορηγούς, που βγάζουν χρήματα στις πλάτες των διαγωνιζόμενων αθλητών, ούτε στο ντοπάρισμα. Οι χορηγοί και το ντοπάρισμα ευθύνονται κατά τη γνώμη μας για τα τραγικά θύματα, τους χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες. Τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές βγήκαν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις παγκόσμια γνωστών Ολυμπιονικών που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν λίγα χρόνια αφού αφήσουν το άθλημα, συνεπεία του ντόπινγκ. Αλλο το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε λαού να διεκδικεί τους αγώνες και άλλο να γίνεται αυτοσκοπός, όταν μάλιστα, στις πολιτικές συνθήκες που κυριαρχούν στη χώρα μας, ο λαός θα κληθεί για άλλη μια φορά να πληρώσει το μάρμαρο.

Προϋποθέσεις

Είχαμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

1. Να μην υποστεί ο λαός οικονομική επιβάρυνση, να υπάρχει διαφάνεια στις οικονομικές διαδικασίες.

2. Να ωφεληθεί ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής.

3. Να συμβάλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Οταν μελετήσαμε το φάκελο υποβολής, υπογραμμίσαμε ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν κινούνται στους παραπάνω άξονες που ήταν απόλυτα λογικοί κατά τη γνώμη μας και ευρύτερα αποδεκτοί, μια και πολλοί φορείς κοινωνικοί είχαν υπογραμμίσει ό,τι και εμείς.

Οι πρώτες μας παρατηρήσεις για το φάκελο υποβολής ήταν ότι εμφανίζεται:

1. Υπερσυγκέντρωση όλων των λειτουργιών μέσα στο Λεκανοπέδιο. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι αυτό προκύπτει από επιταγές της ΔΟΕ. Ομως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει ο λαός να δεχτεί ένα γεγονός διπλά αρνητικό και γιατί επιβαρύνεται παραπέρα το περιβάλλον, και γιατί δεν αποκεντρώνονται υποδομές και πόροι, ώστε να υπάρχει όφελος για την περιφέρεια, για την οποία οι ανάγκες είναι περισσότερες, όπως υπογράμμισε η ΚΕ στην απόφασή της πριν 3 χρόνια και 2 μήνες.

2. Ο τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων, όπως π.χ. κυκλοφοριακών, διαμονής επισκεπτών, λειτουργικότητας της ίδιας της πόλης, μοιάζουν με ασκήσεις επί χάρτου.

3. Η ανάθεση της κατασκευής έργων σε επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές, οι αυτοχρηματοδοτήσεις με αδιευκρίνιστους όρους, δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι ωφελημένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βγουν πάλι οι μεγαλοεργολάβοι και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά.

4. Οι παρεμβάσεις σε καίρια σημεία του Λεκανοπεδίου (Ολυμπιακό χωριό, πάρκινγκ στον Ιππόδρομο, Δέλτα Φαλήρου, Μαραθώνας) κάθε άλλο παρά αναβάθμιση του περιβάλλοντος σηματοδοτούν.

5. Δεν παρουσιάζονταν κανένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στη χώρα μας, που να διασφαλίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία το δικαίωμα στην άθληση, που σήμερα ουσιαστικά το στερούνται.

6. Υπογραμμίζαμε επίσης ότι αν επιλεγεί η Αθήνα, το μόνο που δε χρειαζόμαστε είναι οι υπέρμετρες θριαμβολογίες που μας αποσπούν από ένα επίσης σημαντικό στόχο: Να παρέμβουμε ως λαός για να μη συμβάλουμε στον παραπέρα εκφυλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στο μέτρο του δυνατού να δοθεί μάχη για την υπεράσπιση των Ολυμπιακών αξιών. Οτι ο λαός μας πρέπει να συνδέσει την προοπτική της διεξαγωγής με τον αγώνα για το δικαίωμα στην άθληση, που μόνο ο λαϊκός αθλητισμός μπορεί να διασφαλίσει, για το δικαίωμα να ζει ο λαός μας, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι

Στις 29/7/1997, με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην έδρα της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλώσαμε πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που συμφέρουν τον ελληνικό λαό να χαρεί τη διεξαγωγή τους, αν επιλεγεί η Αθήνα. Είχαμε προβληματισμό για την εμφάνιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και επιβεβαιωθήκαμε, γιατί ήδη τώρα ο προϋπολογισμός έχει ανατραπεί, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δικαιολόγηση. Το πρόβλημα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με τις ευθύνες των προσώπων. Το πρόβλημα είναι πριν απ' όλα πρόβλημα βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ