ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσχημα για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα...
Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα...
«Πριν τις εκλογές» - είπε η Αλ. Παπαρήγα - «αλλά κυρίως μετά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ολυμπιάδα είναι λαβράκι, τόσο γι' αυτήν όσο και για τους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση είναι ασυγκράτητη. Απροσχημάτιστα και προκλητικά βρήκε την ευκαιρία να εντάξει στη δήθεν λάμψη της Ολυμπιάδας όλο το πακέτο των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να πάρει, τα περισσότερα των οποίων θα τα έπαιρνε και άνευ Ολυμπιάδας. Σε λίγο καιρό αν δεν μπει φραγμός και δε συγκρατηθεί η κυβέρνηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα εξελιχθούν σε ένα σύγχρονο όπιο του λαού, αν και πιστεύουμε ότι λαός και νεολαία είναι υποψιασμένοι.

Αποτελεί πρόκληση να πετάει η κυβέρνηση, ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τον όρο, το μπαλάκι στο λαό, λέγοντας ότι πρέπει να κάνει εθνικό του στόχο την επιτυχία της Ολυμπιάδας. Τάχα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εφαλτήριο ανάπτυξης, αλλά και καταπολέμησης της ανεργίας, με το επιχείρημα ότι θα γίνουν έργα και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες. Οσο αντιμετώπισε την ανεργία το πρώτο και δεύτερο πακέτο της ΕΕ και οι επενδύσεις που έγιναν, άλλο τόσο θα αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα η Ολυμπιάδα του 2004. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται θα είναι προσωρινές. Θα γίνεται ανακύκλωση των ανέργων και της ανεργίας. Και με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, δηλαδή της πιο κακοπληρωμένης και ανασφαλούς εργασίας που θέλει να επιβάλει κατά κράτος η κυβέρνηση και γενικότερα η πολιτική του ευρωπαϊκού και διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Τη νύφη θα πληρώσει περισσότερο η περιφέρεια

Τα ολυμπιακά έργα, επειδή θα χρηματοδοτηθούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό από κοινοτικούς πόρους - και αυτά που θα γίνουν από ιδιώτες και αυτά που θα γίνουν από το κράτος - θα αλλάξουν την ιεράρχηση των όποιων προτεραιοτήτων στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Ισως σπεύσετε να μας πείτε ότι εμείς ως Κόμμα έχουμε διαφωνήσει με τις προτεραιότητες, μια και αυτές δεν ωφελούν κοινωνικά και οικονομικά το λαό μας. Απλά λέμε ότι θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, και ότι τη νύφη θα την πληρώσει ακόμα πιο βαριά η περιφέρεια. Ακόμα και αν συγκυριακά αυξηθεί η απασχόληση στην Αττική, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ακόμα μείωση της απασχόλησης στην υπόλοιπη χώρα. Η όποια αύξηση της απασχόλησης σημειωθεί στην Αττική, δε σημαίνει ότι θα μειωθεί συνολικά το ποσοστό της ανεργίας και σ' αυτήν την περιοχή. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι στις πόλεις στις οποίες διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων, που συνεχίζει και μετά την τέλεση των αγώνων. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στον καπιταλιστικό κόσμο, σε όλη την επικράτεια και των ισχυρών, αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, πιο αναπτυγμένων από την Ελλάδα, το πρόβλημα της ανεργίας μεγαλώνει, οξύνεται. Μόνο με την αλχημεία της αναγόρευσης της προσωρινής δουλιάς σε απασχόληση κρύβεται η πραγματικότητα στις στατιστικές. Η τάση θα είναι να συρρέουν άνεργοι στην πόλη που πραγματοποιούνται οι αγώνες. Στο Σίδνεϊ για παράδειγμα μετρήθηκε η αύξηση της πόλης κατά 60.000! Στην πόλη δηλαδή που ως γνωστόν θα γίνει η Ολυμπιάδα του 2000. Αν ο λαός πιστέψει στο παραμύθι της αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσω της Ολυμπιάδας, τότε θα είναι ακόμα πιο ευάλωτος στα σχέδια να επικρατήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή η ανακύκλωση της ανεργίας, πράγμα που σημαίνει συνολική επιδείνωση της ζωής του λαού μας.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, εμπεριστατωμένα και όχι με κενά λόγια, έχει ήδη καταγγείλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν αντέδρασε, αλλά συμφώνησε στην πρόταση της κ. Τζαβέλλα, που ζήτησε εκ μέρους της ΟΕΟΑ να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία του Σίδνεϊ με "εργασιακή ειρήνη", δηλαδή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γενικής και κλαδικών, και εφαρμογή ενός "νέου τοπικού συμφώνου απασχόλησης" με τη συγκρότηση μάλιστα και οργάνου 3μερούς διαιτησίας, το οποίο θα εγγυάται και θα εποπτεύει την "εργασιακή ειρήνη"».

Τα βάρη για το λαό, τα κέρδη για τους λίγους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την απαίτηση για «πλήρη αποσαφήνιση της κατάστασης».

«Από τον Ιούνιο του 1999» - είπε - «η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων υπόσχονται την κατάρτιση νέου επικαιροποιημένου προϋπολογισμού για το 2004. Η δέσμευση μετατέθηκε πολλές φορές. Σήμερα, παρά τα λεγόμενα από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει σκότος ή και παραπλάνηση ακόμα. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, δεν είναι τεχνικό. Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει τι θα κοστίσει η Ολυμπιάδα και πώς θα αποπληρωθεί. Ο λαός γνωρίζει ότι τα οφέλη και τα βάρη δε μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο. Τα οφέλη τα καρπώνονται οι λίγοι, ενώ τα βάρη τα επωμίζονται οι πολλοί, ο λαός. Τα βάρη των πολλών είναι η άλλη όψη των κερδών των λίγων.

Ποιος θα είχε αντίρρηση στην ενεργητική συμμετοχή του λαού σε μια τέτοια εκδήλωση όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στη συνειδητή επιλογή του λαού να εισφέρει; Ομως αυτά δεν μπορεί να ισχύουν σε μια κοινωνία που ρυθμιστικό και αποφασιστικό ρόλο παίζει το μονοπωλιακό κέρδος, το κεφάλαιο. Περισσεύουν χρήματα για να γίνει η Ολυμπιάδα, αλλά δεν περισσεύουν χρήματα για ανθρώπινους μισθούς και συντάξεις, για δωρεάν παιδεία και υγεία. Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση, η τολμά, να το πούμε έτσι, να παρουσιάσει την πραγματική οικονομική εικόνα. Κατά την περίοδο διεκδίκησης είχαμε πληροφορηθεί ότι από τη διοργάνωση υπήρχε η προσδοκία οικονομικού οφέλους 35 δισ. Οταν, δηλαδή, ακόμα ο προϋπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος κατά την κυβέρνηση, τυπικά λέμε εμείς. Εμείς θεωρούμε ότι ακολουθείται πάγια πρακτική να υπερτιμώνται τα προϋπολογιζόμενα έσοδα. Ο κ. Μπακούρης σε συνέντευξή του είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία αυτά, εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για να μη διαταραχτεί η δημοσιονομική πολιτική της θα στηριχτεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμπειρία από όλα τα δημόσια έργα που γίνονται με αυτοχρηματοδότηση, δείχνει ότι οι ιδιώτες βάζουν σε αυτά μικρό ποσοστό του τρέχοντος κεφαλαίου, ενώ εξασφαλίζουν την οικονομική εκμετάλλευση και διοίκηση στη συνέχεια. Το δημόσιο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των ευνοϊκών δανείων, η ΕΕ μέσω προγραμμάτων που έχουν βγει από το ξεζούμισμα των λαών, χρηματοδοτούν και πάλι τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, δηλαδή χρηματοδότηση του ιδιώτη της τάξης του 16%. Για παράδειγμα, στα Σπάτα η συμμετοχή της «HOCHTIEF» είναι της τάξης του 9% του τρέχοντος κεφαλαίου. Στο έργο ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ η συμμετοχή του ιδιώτη είναι της τάξης του 11%. Στο έργο ΣΤΑΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ η συμμετοχή του ιδιώτη είναι της τάξης του 16%.

Η κατασκευή των Ολυμπιακών έργων που υπολείπονται θα γίνει με πολύ αυξημένο κόστος. Κατά τη γνώμη μας, εμφανίζεται το συνολικό κόστος υποβαθμισμένο για να εφησυχάσει ο λαός και να εμφανιστούν οι φιλάνθρωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων από το Γ' ΚΠΣ τελικά θα οδηγήσει στη δέσμευση περισσότερων πόρων από το πακέτο αυτό από τους ιδιώτες.

Ολα δείχνουν ότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. και αυτό με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Οι συνέπειες που απορρέουν ήδη φαίνονται εν μέρει. Τις πραγματικές θα τις ζήσει ο λαός στην πορεία».

Πεδίο κερδοσκοπίας διαρκείας και επίδρασης στον τρόπο ζωής

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, το αφιέρωσε στις αντιδραστικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και οι οποίες θα γίνονταν ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επισήμανε συγκεκριμένα:

«Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ο ΟΔΙΕ, οδεύει προς πλήρη εκποίηση του αντικειμένου του στον ανάδοχο του έργου "Ιππόδρομος και Ιππικό Κέντρο" στο Μαρκόπουλο. Ο ΟΠΑΠ οδεύει για το Χρηματιστήριο. Είναι γνωστή η γνώμη μας με τη λογική, τη φιλοσοφία των τυχερών παιχνιδιών. Η κυβέρνηση χρόνια τώρα ισχυριζόταν ότι τα τυχερά παιχνίδια ήταν ο αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού. Τώρα τα τυχερά παιχνίδια θα γίνουν ο αιμοδότης νέων κερδών για τους επιχειρηματίες, εκείνους που θα αγοράσουν ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ.

Ο ΟΕΚ που ανέλαβε την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, για την ακρίβεια πρόκειται για μια ολόκληρη πόλη, χάνει τον κοινωνικό του ρόλο, τον όποιο κοινωνικό ρόλο είχε. Μετατρέπεται σε μια γενική υπεργολαβική κατασκευαστική εταιρία η οποία θα παρέχει κατοικίες επί πληρωμή στους πιο εύπορους από τους δικαιούχους του. Μπορεί να γίνει και καμία κλήρωση λίγων σπιτιών για φτωχούς, για να περιβληθεί η κυβέρνηση με το φωτοστέφανο της φιλανθρωπίας. Εκτός αυτού η έκδοση προμετόχων για την είσπραξη εσόδων για τις ανάγκες των ΟΑ σημαίνει ότι και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα βγουν εν μέρει ή συνολικά στη δημοπρασία.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πεδίο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Η κερδοσκοπία δεν υλοποιείται σήμερα ή σε όλες τις περιπτώσεις με τις κλασικές παραδοσιακές μορφές, μέσα δηλαδή από την επίτευξη του νόμιμου κέρδους ή του παράνομου εργολαβικού κέρδους.

Κερδοφορία διαρκείας

Το πρόβλημα των προβλημάτων είναι ότι εκχωρούνται 12.000 στρέμματα γης της Αττικής στους ισχυρούς επιχειρηματίες, στο μεγάλο κεφάλαιο, σε τιμή ευκαιρίας και με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί εκχωρούνται πλέον σε ιδιώτες αρμοδιότητες στη διαχείριση περιοχών και φυσικών πόρων. Πρόκειται δηλαδή όχι για εφ' άπαξ κερδοφορία στην πλάτη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κερδοφορία διαρκείας. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση, η ολιγαρχία του πλούτου αξιοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να εμπορευματοποιήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού σε ακόμα ανώτερο βαθμό.

Τέτοιο στοιχειώδες δικαίωμα είναι οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι δηλαδή στους οποίους επικοινωνούν οι άνθρωποι, συναθροίζονται, έρχονται σε επαφή με τη φύση, με την καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία, χώροι που βοηθούν στη δημιουργική έκφραση, στην ανάπτυξη πρωτοβουλίας. Τέτοιοι χώροι τσιμεντοποιούνται, και παραδίδονται στις επιχειρήσεις για εκμετάλλευση. Χώροι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας, όπως είναι η παραλία του Σαρωνικού, η περιοχή που είναι σήμερα ο Ιππόδρομος της Καλλιθέας, ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, το άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, ο Σχοινιάς στο Μαραθώνα. Οι κατασκευές αυτές, δεμένες με την υπόθεση της Ολυμπιάδας, συνιστούν περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Αθήνα, σε μια Αθήνα που δεν αντέχει άλλο, προ πολλού. Οι κατασκευές αυτές συμπαρασύρουν και μια σειρά παρεμβάσεις κυρίως στο οδικό δίκτυο, οι οποίες συνεπάγονται εκτός των άλλων και την απαλλοτρίωση χιλιάδων μικρών ιδιοκτησιών με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Βαρβαρότητα

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτή η βαρβαρότητα είχε προγραμματιστεί και χωρίς την Ολυμπιάδα. Αλλωστε γνωρίζουμε ότι γνωστοί εκδότες και επιχειρηματίες "φλερτάρουν" τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας εδώ και χρόνια. Τώρα λοιπόν βρίσκουν τη χρυσή ευκαιρία και το άλλοθι για να πάρουν τη "μερίδα του λέοντος".

Σε ποια κατεύθυνση γίνεται η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας; Σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σ' αυτές. Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας και ορισμένων περιοχών που θεωρούνται, και ορθώς, "φιλέτα" οδηγεί στη μετατροπή τους σε κέντρα του λεγόμενου κοσμοπολιτισμού, με την εγκατάσταση σ' αυτά επιχειρήσεων και εδρών μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, εισαγωγικών, τουριστικών, στον τομέα θεάματος και διασκέδασης. Θα υπάρξουν και άμεσες και έμμεσες συνέπειες. Μια από αυτές θα είναι η επιτάχυνση της καταστροφής, η ασφυξία που θα υποστούν πολλές μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και εμπορικά καταστήματα. Θα επιβιώσουν οι λίγοι, όσοι καταφέρουν να γίνουν δορυφόροι των μονοπωλίων που θα εγκατασταθούν στις περιοχές τους. Και μόνο αυτή η εξέλιξη θα τροφοδοτήσει την άνοδο της ανεργίας στην Αττική.

Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης πολλών μικρών ιδιοκτησιών στο Ρέντη - περιοχή Ελαιώνα - υπέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, προκειμένου να κατασκευαστεί το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο. Ενα κέντρο που θα παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Καλός ο πολιτισμός, ούτε συζήτηση, αλλά τι πολιτισμός μπορεί να παραχθεί, όταν αυτός αναπτύσσεται πάνω στα συντρίμμια και στα βάσανα λαϊκών στρωμάτων;

Πλάνη η αναβίωση των Ολυμπιακών ιδανικών

Είναι πλάνη ότι στην Ελλάδα θα αναβιώσουν τα αρχαία ιδανικά της φιλοκαλίας, του "ευ αγωνίζεσθαι", του "ιερού κότινου" της ολυμπιακής εκεχειρίας.

Το κυνήγι της λείας στα Βαλκάνια, ο πολλαπλασιασμός κρατών προτεκτοράτων, οι στρατιωτικές δολοφονικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν εγγυώνται καμία εκεχειρία. Οι επιχειρηματίες δεν κάνουν εκεχειρία όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους. Και αν υπάρξει κάποια εκεχειρία αυτή θα είναι με το "πιστόλι στον κρόταφο". Δε μιλάμε για τη σιγή και την ειρήνη ανθρώπινου νεκροταφείου.

Ο κότινος των Ολυμπιακών Αγώνων έχει προ πολλού αντικατασταθεί με το σήμα της COCA-COLA. Πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Και τέτοια προοπτική δεν μπορεί να διασφαλιστεί το 2004. Αξίζει να θυμηθούμε το Ρήγα Φεραίο του Βάρναλη, που ζητάει από αυτούς που κούφια τον τιμούν "για να 'ναι εντάξει με τα έργα τους" να βγάλουν το άγαλμά του από εκεί που το έχουν τοποθετήσει και στη θέση του να βάλουν "τον Οικονόμου που τον πρόδωσε". Δεν περιποιεί τιμή στον κότινο, όταν είναι κότινος των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίδραση στον τρόπο ζωής

Οι επιχειρηματίες που κερδίζουν με δραστηριότητες που επιδρούν στον τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας της νεολαίας αποτελούν κυριολεκτικά απειλή, που πρέπει να αντιμετωπίσει ενεργητικά και δημιουργικά το λαϊκό κίνημα.Τα επιχειρηματικά πάρκα αναψυχής, οι τουριστικές "διασκεδασουπόλεις" στις παραλίες και άλλες παρόμοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποτελούν προ πολλού επίσημη πολιτιστική πρόταση προς τη νεολαία. Τα πράγματα αρχίζουν ήδη να χειροτερεύουν. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι, αφού όλο και πιο πολύ, χάριν των χορηγών, και όχι μόνο, η νεολαία, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα να συρθούν σε μια ακόμα πιο παθητική κατανάλωση των έτοιμων πολιτιστικών προϊόντων που παράγονται από τις βιομηχανίες θεάματος - ακροάματος Αμερικής, Ευρώπης, Ιαπωνίας, χωρίς να σημαίνει ότι και εδώ στην Ελλάδα δεν παράγεται τέτοιο υποπροϊόν. Αν κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, είναι γιατί ζούμε εδώ και χρόνια μια πιο δύσκολη περίοδο, που ανάμεσα στα άλλα υποφέρει και η πολιτιστική υποδομή της γειτονιάς, κυρίως όμως υπάρχει μείζον πρόβλημα αισθητικής αγωγής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας».

Η στάση του ΚΚΕ - Αιτήματα και στόχοι

Ολοι οι παραπάνω δρομολογημένοι παράγοντες μας οδήγησαν στην απόφασή μας να μη μετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, που, άλλωστε, έχει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, είναι το άλλοθι της συναίνεσης. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνουμε έξω από εκείνες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να ασκήσουμε το ρόλο μας, ελέγχοντας όσο μπορούμε τα τεκταινόμενα, καταθέτοντας αιτήματα, διεκδικώντας.

Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μετέχει αγωνιστικά ο λαός με τις κοινωνικές οργανώσεις, με άλλες μορφές που μπορούν να πάρουν οι πρωτοβουλίες του. Στηρίζουμε διεκδικήσεις και αιτήματα οργανώσεων που ήδη έχουν μια παρουσία, με δίκαια και λογικά αιτήματα, με δίκαιες και λογικές ενστάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρέμβουν αγωνιστικά όσο γίνεται περισσότεροι κοινωνικοί φορείς και κινήματα, ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα, να παρεμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται με άλλοθι τους ΟΑ και αφορούν εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την κερδοφορία. Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά σωματεία τους, η νεολαία και οι φορείς τους, οι γυναικείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στο κίνημα κατά των συνεπειών και των αντιλαϊκών μέτρων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γενική μας θέση είναι να μην επιβληθεί κανένας έμμεσος ή άμεσος φόρος στο λαό, στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εξαιτίας ή χάριν των ΟΑ.

1. Για τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών έργων.

Είμαστε αντίθετοι με την τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, της περιοχής Βεΐκου στο Γαλάτσι, της Β` Ζώνης του Υμηττού στο Βύρωνα, της παραλίας του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Διεκδικούμε την αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα (ν. 1515/85), στο οποίο ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο. Την αξιοποίηση της παραλίας του Ελληνικού ως παραλίας κολύμβησης, χώρου περιπάτου και αναψυχής, αλλά και τη συνολική προστασία των ακτών του Σαρωνικού από την ιδιωτική εκμετάλλευση, με τη διαμόρφωση ελεύθερων λαϊκών πλαζ και τον περιορισμό των εγκαταστάσεων για μαρίνες. Πέρα από την κήρυξη όλης της έκτασης του Βεΐκου ως αναδασωτέας και την άμεση εκπόνηση προγράμματος αναδάσωσης. Την επέκταση της Α` Ζώνης Προστασίας του όρους Υμηττός έως τα όρια της Β` Ζώνης, εκεί που συνορεύει με το Σχέδιο Πόλης. Πρόγραμμα προστασίας του παράλιου πευκοδάσους του Σχοινιά και καθαριότητας της παραλίας, η οποία πρέπει να παραμείνει ελεύθερη και ανοιχτή στο λαό.

2. Γενικά κανένας φορέας διαχείρισης να μην ανήκει σε ιδιώτες έμμεσα ή άμεσα.

3. Κανένα δημόσιο έργο είτε αφορά την Ολυμπιάδα είτε όχι να μην ανατίθεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και αντιπαροχής.

4. Τη διάθεση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων στην κατεύθυνση της αύξησης του αστικού πρασίνου.

5. Οπου για την ανάπλαση κάποιας έκτασης απαιτείται η σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης, αυτός να είναι δημόσιου χαρακτήρα, να εξασφαλίζεται ο λαϊκός έλεγχος και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάθε κρατικό έργο, κάθε παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διασφαλίζουν τα πάντα, γιατί είναι δεδομένο σε ποιο πλαίσιο και ποια κατεύθυνση έχει το κράτος, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε όμως ότι δημιουργούνται έτσι περισσότερες προϋποθέσεις για διεκδίκηση.

6. Κανένας φορέας να μην ανήκει σε ιδιώτες άμεσα ή έμμεσα.

Το ΚΚΕ για τον αθλητισμό

Πρόκειται για λαϊκό δικαίωμα, που μάλιστα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο αθλητισμός έχει μεταβληθεί σε εμπόριο, με την επέλαση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και τη γνωστή επιχείρηση των χορηγών. Κεντρικό ζήτημα στη δική μας πολιτική είναι η ανάπτυξη αθλητισμού για όλους και όχι για λίγους. Οχι αθλητισμός με τη λογική του πρωταθλητισμού. Ο αθλητισμός πρέπει να έχει κύριο φορέα το σχολείο, το χώρο εργασίας, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, στις ΔΕΚΟ, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές. Να υπάρχει πρόγραμμα μαζικού λαϊκού αθλητισμού μέσα από την ΤΑ. Να διασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι για μαζικό αθλητισμό και η αξιοποίηση - διορισμοί γυμναστών, προπονητών. Είναι ντροπή να επαίρεται η κυβέρνηση για την τέλεση των ΟΑ, την ίδια ώρα που η απλή τυπική γυμναστική μειώνεται στα σχολεία, ενώ είναι άνεργοι πολλοί γυμναστές και γυμνάστριες. Είναι θέμα και πιστώσεων Προϋπολογισμού, αλλά και συνολικού προσανατολισμού. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού οδηγεί στην κατάργηση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και κυρίως στην αλλοίωση του ρόλου που διαδραματίζει αυτός στη φυσική και πνευματική υγεία του λαού μας.

Σκεφθήκαμε και ήδη είπαμε τη γνώμη μας στις συναντήσεις που είχαμε, όπως με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ότι ο αθλητισμός μπορεί θαυμάσια να συνδεθεί με την υπόθεση εκστρατείας πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκομανίας. Το ερώτημα όμως είναι μήπως αυτή η εκστρατεία, που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνει από τα κοινωνικά κινήματα και με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας, αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για τα οικονομικά συμφέροντα να περάσουν αντιλήψεις πιο πλατιά περί του διαχωρισμού των ναρκωτικών, που εκτός των άλλων εξυπηρετεί και τη διατήρηση της κερδοφορίας. Ιδωμεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ