ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΒΕ
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το πλήρες ξήλωμα

Οι θέσεις και οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων

Το ξήλωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια σειρά αντιασφαλιστικούς νόμους που επιφέρουν αλλαγές σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και προβάλλονται από το μεγάλο κεφάλαιο ως αναγκαίες, δεν έχει ούτε αποσπασματικό χαρακτήρα, ούτε είναι προσωρινό. Είναι ενταγμένο στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της ΕΕ που επιβάλλει η ΟΝΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» της «οικονομίας της αγοράς», για τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Τα παραπάνω καταγγέλλει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων στις θέσεις του για το ασφαλιστικό και την υγεία όπου καλεί τους εμπόρους να συστρατευτούν με τους επαγγελματοβιοτέχνες, με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τη διεκδίκηση μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας:

ΠΡΩΤΟ: Ιδιαίτερα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας γενικότερης επίθεσης στα όποια δεδομένα υπήρχαν και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης - υγείας που ως ένα βαθμό λειτουργούσαν προστατευτικά για τους ασφαλισμένους.

1. Μια σειρά αντιασφαλιστικοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν σαν αποτέλεσμα:

  • Τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 και των συντάξιμων χρόνων από 20 σε 25.
  • Τη σταδιακή κατάργηση των κατώτερων συντάξεων και της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση.
  • Την υπέρογκη αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων.
  • Τη διαχείριση τρισεκατομμυρίων των αποθεματικών των ταμείων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Πριν, κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικό έως 4% τόκο, τώρα και στον τζόγο του χρηματιστηρίου.
  • Την ενοποίηση των ταμείων ΤΑΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ στο νέο φορέα, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών χωρίς η κυβέρνηση να κάνει δεκτή καμία από τις βασικές προτάσεις των διοικήσεών τους.

Ετσι, οι κεντρικοί άξονες λειτουργίας, οι αρμοδιότητες και η αυτοτέλεια του ΟΑΕΕ παραπέμφθηκαν σε Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, δεν καλύφθηκε με κρατική επιχορήγηση το έλλειμμα του ΤΣΑ, δεν υπήρξε δέσμευση για σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση του κράτους. Από 42% η επιχορήγηση το 1990, μειώθηκε το 2000 στο 13,7% των εσόδων με αποτέλεσμα σήμερα ο ΟΑΕΕ να είναι ελλειμματικός.

2. Ο νόμος 2519/97 για την υγεία πρόσθεσε νέα προβλήματα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο και στα ασφαλιστικά ταμεία αφού:

  • Περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μόνο για τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού φορτώνοντας τα βάρη στους ασφαλισμένους και στα ταμεία.
  • Καταργεί την κρατική χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μεταφέροντάς την εξ ολοκλήρου στα ταμεία.
  • Διευκολύνει ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση και την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της υγείας με την παραχώρηση βασικών λειτουργιών. Π.χ. η αποκατάσταση και η αποθεραπεία των ασθενών κ.ά.

Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση - υγεία θα είχαν αποτραπεί ή έστω θα είχαν περιοριστεί αν οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργάνων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρωτοστατούσαν, ενημέρωναν και κινητοποιούσαν τους συναδέλφους με συνεχείς αγώνες ενάντια σ' αυτές τις αντιλαϊκές αλλαγές που ωφελούν την πλουτοκρατία και εάν διεκδικούσαν μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική και στο χώρο της ασφάλισης - υγείας. Αντίθετα, με τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» - φιάσκο για το «μίνι ασφαλιστικό» καλλιέργησαν αυταπάτες, πρόσφεραν το άλλοθι του διαλόγου στην κυβέρνηση και σιγοντάρισαν την αντιλαϊκή πολιτική της. Οι ίδιοι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι ο υπουργός «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων» όλες τις «προτάσεις τους».

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου γύρου του «κοινωνικού διαλόγου» - παρωδία για το «μεγάλο πακέτο» του ασφαλιστικού, σχεδιάζει όχι επιμέρους ψαλιδίσματα, αλλά ένα συντριπτικό και συνολικό χτύπημα που θα γκρεμίσει εκ θεμελίων τα βασικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης, δηλαδή τον κοινωνικό, το δημόσιο και υποχρεωτικό χαρακτήρα της με παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Βασικές «μεταρρυθμιστικές» επιδιώξεις της είναι:

  • Οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης 65 μέχρι και 72 και του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από 15 στα 20 χρόνια.
  • Η σταδιακή μείωση μέχρι και κατάργηση της κρατικής συμμετοχής ώστε να οδηγηθούν τα ταμεία στην πλήρη ανταποδοτικότητα με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων.
  • Η μείωση της κύριας σύνταξης μέχρι και 50%.
  • Η κατάργηση του θεσμού της κατώτερης σύνταξης και η συνέχιση της μη σύνδεσης των συντάξεων με τους μισθούς και τις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Ολες αυτές οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε αποσπασματικό χαρακτήρα ούτε είναι προσωρινές. Είναι ενταγμένες στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της ΕΕ που επιβάλλει η ΟΝΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» της «οικονομίας της αγοράς» και έχουν σαν στόχο τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Προβάλλονται σαν αναγκαίες από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διεθνείς οργανισμούς για την αποκόμιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών. Απαιτούν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με άμεση μείωση (50%) σε πρώτη φάση της εργοδοτικής εισφοράς. Κινδυνολογούν περί επικείμενης κατάρρευσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και ότι αν δεν υπάρξει σύντομα «μεταρρύθμιση» θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δε διστάζουν ακόμη δημόσια να δηλώνουν ότι οι συνταξιούχοι στην ΕΕ ζουν υπερβολικά και οι συντάξεις «κοστίζουν» και αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα

Οι θέσεις και προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) για την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία, όπως σημειώνει, δεν περιορίζονται απλά στη διεκδίκηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων που δεν αλλάζουν τη γενικότερη άσχημη κατάσταση στην ασφάλιση-υγεία. Στρέφονται ενάντια στη συνολική πολιτική που δημιουργεί και αναπαράγει αυτά τα προβλήματα. «Αγωνιζόμαστε για μια φιλολαϊκή πολιτική στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης-υγείας, που θα βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής», υπογραμμίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, «μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, θα κατοχυρώνει και θα βελτιώνει τα δικαιώματά μας στην ασφάλιση και υγεία».

Η συνολική πρόταση που περιλαμβάνεται στην απόφαση του ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ έχει ως βασικούς άξονες:

  • τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης
  • την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας
  • τις ανθρώπινες συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στα πλαίσια αυτά ο αγώνας γίνεται για:

  • Θεσμοθέτηση διμερούς χρηματοδότησης όπου η αναλογία συμμετοχής στις εισφορές για την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να είναι 5/9 η εισφορά του ασφαλισμένου και 4/9 του κράτους. Επίσης, το ύψος της συνολικής εισφοράς να προκύπτει από τις ανάγκες των κλάδων ασφάλισης, συντάξεων και υγείας, ύστερα από αναλογιστική μελέτη που θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις οικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις. Τέλος, οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων να υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημά τους.
  • Ενταξη στον ΟΑΕΕ όλων όσοι δεν προσφέρουν μισθωτή εργασία και κατάργηση της εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
  • Ρύθμιση των παλαιών χρεών και δραστική μείωση των τελών καθυστέρησης στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Κάλυψη των ελλειμματικών Ταμείων με κρατική επιχορήγηση.
  • Να γίνουν τοκοφόροι οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί τους (κατάργηση του Ν. 1611/50).

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να συνίσταται στα εξής:

  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, για τον κλάδο βαρέων - ανθυγιεινών στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Η συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας να γίνεται ανεξάρτητα από όριο ηλικίας.
  • Διατήρηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 15 χρόνια. Για όσους δε συμπληρώσουν το χρόνο αυτό να καθιερωθεί ο θεσμός της «κοινωνικής σύνταξης» με κρατική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσής τους.

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική νομοθεσία η Ομοσπονδία διεκδικεί κατάργηση του διαχωρισμού παλιών και νέων ασφαλισμένων. Το νέο καθεστώς-έκτρωμα του Ν. 2084/92 προβλέπει υψηλές εισφορές και ανεπαρκείς συντάξεις για τους ασφαλιζόμενους από 1/1/93. Επίσης, ζητάει κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (1759/88, 1902/90, 1976/91, 2084/92, 2676/99 κ.ά.).

Για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Αιρετές διοικήσεις και σώματα ελέγχου από εκλέκτορες με το σύστημα της απλής αναλογικής.
  • Διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αποκλειστικά από τις αιρετές διοικήσεις.
  • Δημιουργία στον ΟΑΕΕ κλάδου βαρέων-ανθυγιεινών και ίδρυση αυτοτελών λογαριασμών επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.

Για τον κλάδο υγείας το ΔΣ της Ομοσπονδίας ζητάει:

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία.
  • Οι υπηρεσίες υγείας όλων των Ταμείων να ενταχθούν σε ένα ενιαίο αναβαθμισμένο και ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα εξασφαλίζει σύγχρονους όρους και υποδομή, θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και ισότιμα.
  • Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης ως μονάδας δεύτερης και τρίτης βαθμίδας.
  • Λειτουργία και ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων ιατρικών υλικών.

Τέλος, διεκδικεί κατώτερη σύνταξη στο 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης, αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση το σύστημα της ΑΤΑ και μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα στο 10% καθώς και μηδενική συμμετοχή για τις χρόνιες παθήσεις.


Ρεπορταζ:
Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Κάλεσμα αντίστασης και διεκδικήσεων

Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων καλούν τους συναδέλφους τους εμπόρους όλοι μαζί να ξεσηκωθούν και να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης και ενίσχυσης του δημόσιου, του κοινωνικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης - υγείας στα δικά τους χέρια. Να μην επιτρέψουν να επιβάλουν αυτές τις αντικοινωνικές επιλογές, γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους γονείς τους, για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Να καταδικάσουν το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο επειδή:

  • η ασφάλιση - υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
  • είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους
  • αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού
  • η δήθεν χρεοκοπία των ταμείων είναι χρεοκοπία της πολιτικής τους
  • αυτοί που τα υπερχρέωσαν έρχονται δήθεν να τα σώσουν
  • η πλειοψηφία των ηγεσιών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και δίνουν «μάχες» για την τιμή των όπλων.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί σε συστράτευση όλους όσοι ανησυχούν γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις πέρα από ιδεολογικές, πολιτικές και παραταξιακές επιλογές, να δείξουν πρακτικά ότι με τους αγώνες μπορούν να ανατραπούν αυτές οι εξελίξεις, να δημιουργήσουν μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους ένα σύγχρονο και πανίσχυρο κοινωνικό μέτωπο, έτσι ώστε οι αγώνες να αποκτήσουν μαχητικότητα, συνέχεια και αποτελεσματικότητα. Μόνο ένα τέτοιο κοινωνικό μέτωπο, τονίζει, που θα είναι σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τη συμμόρφωση με τις επιλογές της ΕΕ, μπορεί να βάλει φρένο στα χειρότερα που έρχονται και στην πορεία να εξασφαλιστούν θετικές προοπτικές.

Καλεί όλα τα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής από κοινού να πρωτοστατήσουν και να ενημερώσουν πλατιά τους συναδέλφους τους με τις θέσεις τους μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις. Να αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες και να δημιουργήσουν τοπικές επιτροπές αγώνα υπεράσπισης και ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης από κοινού με όλους εκείνους που θίγονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ