ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στόχος η τρομοκράτηση των κατοίκων

Ο κοινός αγώνας εργαζομένων και κατοίκων είχε αρχίσει να γίνεται «επικίνδυνος» για την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ ΑΕ και το κεφάλαιο, τονίζει η ΝΕ Κοζάνης του Κόμματος, με αφορμή την καταδίκη 6 μελών του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου

Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση των αγώνων και η προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής που παλεύουν ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, 6 μέλη του οποίου καταδικάστηκαν προχτές σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που έγιναν τον Μάη και Ιούνη του 2008 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ενώ την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η καταδικαστική απόφαση στοχεύει στη φίμωση κάθε μορφής διεκδίκησης και ξεκαθαρίζει ότι «όσο καιρό οι αρμόδιοι φορείς, πολιτεία, διοίκηση ΔΕΗ ΑΕ αδιαφορούν και δεν αναλαμβάνουν ούτε τις ευθύνες τους, ούτε πρωτοβουλίες, για άλλο τόσο εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, καθαρό περιβάλλον, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη, δικαίωμα στην εργασία».

«Η καταδίκη ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί ο αγώνας των κατοίκων άρχισε να συντονίζεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, οδήγησε στη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού και άρχισε να γίνεται "επικίνδυνος", τόσο για τη ΔΕΗ ΑΕ, όσο και για την πολιτική που χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις του αστικού δικομματισμού, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η σημερινή καταδίκη, όπως και η άγρια καταστολή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι το κράτος - υπηρέτης του κεφαλαίου και η ταξική δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουν ανάλογα κάθε εμπόδιο που απειλεί την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου».

Απάντηση η ισχυροποίηση της πάλης

Απευθυνόμενη στο λαό της περιοχής η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει: «Κυβέρνηση και κεφάλαιο έχουν πολύτιμο αρωγό στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής τις δυνάμεις καταστολής και την ταξική δικαιοσύνη. Ομως το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν είναι αήττητο. Μπορεί και πρέπει να ηττηθεί. Ο μόνος δρόμος κι ο μόνος αντίλογος στην αντιλαϊκή πολιτική και στις δικαστικές διώξεις και καταδίκες, είναι η ένταση της ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική, η συνέχιση και η αύξηση της έντασης του δίκαιου αγώνα, η πολιτικοποίησή του, η διεύρυνσή του, η ριζοσπαστικοποίησή του. Σ' αυτή τη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής να συντονίσουν παραπέρα και να οξύνουν την πάλη τους, να πλαισιώσουν και να ισχυροποιήσουν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για ποινικοποίηση των αγώνων και τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κατοίκων».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «για να μπει φρένο σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων (σε συνδικάτα, δήμους, νομαρχίες κλπ.) όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση του ΚΚΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που τάχθηκε απόλυτα κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αταλάντευτα στο πλευρό τόσο των εργαζομένων στην ενέργεια όσο και των αγωνιζόμενων κατοίκων, εκφράζοντας έμπρακτα, μέσα κι έξω απ' την Βουλή, την υποστήριξή του στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για την κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών, για άμεσα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ».

ΚΕΔΚΕ
Αναπάντητα ερωτήματα για την ανακύκλωση

Καμία ουσιαστική ενημέρωση για τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ, δε δόθηκε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Ι. Ραζή, ενισχύοντας έτσι τις καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για έργο που δε γίνεται, παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, μέσω των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζουν.

Χωρίς να καταθέσει απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων του 2008 - κάτι που ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγο - ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναλώθηκε σε επιμέρους στοιχεία για το σύνολο των μπλε κάδων προς ανακύκλωση που έχουν στηθεί στους δήμους ή τον αριθμό των οχημάτων που απασχολούνται, χωρίς να προχωρήσει στην ουσία: δηλαδή τι ποσοστά ανακύκλωσης έχουμε από τα χρήματα που εισπράττονται για το σκοπό αυτό. Και βέβαια η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 35%, δεν επέμεινε σε απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης του συστήματος ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ, ως φορέας που διαχειρίζεται το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) «Ανακύκλωση», πρέπει να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να παραμείνει μόνο φορέας υποδοχής των χρηματικών εισφορών των «υπόχρεων» επιχειρήσεων και της κατανομής τους στους δήμους που εκτελούν ανακύκλωση. Στο δε ΔΣ του φορέα να μετέχουν μόνο εκπρόσωποι των Διαδημοτικών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, των συναρμόδιων υπουργείων και εργαζομένων. Σημείωσε επίσης ότι το ΣΣΕΔ συσκευασιών και στην ουσία η ΕΕΑΑ ΑΕ που το διαχειρίζεται, είναι ένας μηχανισμός πρόσθετης οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων, για να υλοποιηθούν προγράμματα που όφειλε να εκτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να χρηματοδοτήσει το κράτος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς

Στις 28 Ιούνη 2009 θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στον Αϊ - Νικόλα Νάουσας, η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, από κοινού, με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Την εκδήλωση, φέτος, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου φορέα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καλεί σε μαζική προσέλευση τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους Επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946 - 1949), και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την ήττα, για να διασωθούν.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: 210 8826.338 και 210 8221.442.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παράρτημα Κορινθίας και η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, διοργανώνουν την Κυριακή 21 Ιούνη ώρα 10.30 πμ, στο Μνημείο πεσόντων στου Νέγρη, εκδήλωση τιμής στους ανυπότακτους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά - ειρήνη - εθνική ανεξαρτησία - λαϊκή κυριαρχία.

-- Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, την Κυριακή 21.6.09 και ώρα 11 πμ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα και ώρα 7.30 πμ (πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3802.923 - 210.8225.407 - 210.8831.368).

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Τρίπολης διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας, την Κυριακή 21.6.2009, ώρα 11 το πρωί. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα ώρα 7.30 πμ, από πλατεία Κάνιγγος (τηλ.: 210.8225.407 - 210.8831.368).

Εκρηξη σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες στις 10 το πρωί, στο Νέο Ηράκλειο, την ώρα που η ιδιοκτήτριά του μπήκε και προσπάθησε να βάλει μπροστά τη μηχανή για να φύγει. Η γυναίκα, μία 52χρονη οικονομολόγος, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» για τις πρώτες βοήθειες.

Εκδρομή - προσκύνημα

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνει, προς τιμήν των 60 χρόνων της πολιτικής προσφυγιάς, εκδρομή προσκύνημα στην Τασκένδη, από τις 29 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2009. Το ταξίδι προβλέπει επίσκεψη σε τρεις μεγάλες πόλεις του Ουζμπεκιστάν: Τασκένδη - Σαμαρκάνδη - Μπουχαρά. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8826.338 και 210.8225.407.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ