ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - 1ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΜΑΔΩΝ
Να παραμείνουν στα ψηλά

Mε στόχο την παραμονή στην κορυφαία κατηγορία του ευρωπαϊκού στίβου οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών συμμετέχουν σήμερα και αύριο στο 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων που διεξάγεται στη Λέιρα της Πορτογαλίας και αποτελεί τον... απόγονο του άλλοτε «Μπρούνο Τζάουλι». Μάλιστα από φέτος εκτός του ονόματός της η διοργάνωση αλλάζει και μορφή αλλά και κανονισμούς. Στις κυριότερες καινοτομίες συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι η βαθμολογία θα είναι κοινή για άνδρες και γυναίκες, ενώ στα αμιγώς αγωνιστικά θα αποβάλλεται από την κούρσα ο αθλητής που κάνει άκυρη εκκίνηση από την πρώτη παράβαση (αντί της 2ης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Στην ελληνική ομάδα αν και συμμετέχουν πρωταθλητές με εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα ομάδα, η οποία δε διαθέτει μεγάλη πείρα, όμως έχει φιλοδοξίες και - παρά το δύσκολο της αποστολής - αισιοδοξία. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, πάντως, Ελλάδα, Σουηδία, Τσεχία και Πορτογαλία, θεωρητικά, είναι αυτές που θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Ο Λούης Τσάτουμας, που πραγματοποίησε σπουδαίο ξεκίνημα στη φετινή αγωνιστική σεζόν στο μήκος, τόνισε πως θέλει να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο. Προβληματισμένος από την πλευρά του για τους νέους κανονισμούς εμφανίστηκε ο άλτης του τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης. Αισιόδοξη δηλώνει και η Σοφία Μπακατσάκη, προπονήτρια της Αθανασίας Πέρρα, που εντυπωσίασε με το 14,42 στο τριπλούν στο διεθνές μίτινγκ στίβου «Θεσσαλονίκη 2009».

Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα στις 17.45 και αύριο στις 17.15 (οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΤ-1).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Καθοριστική στροφή

Τ' αποτελέσματα της τρίτης αγωνιστικής των δύο ομίλων στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, θα καθορίσουν ποιες ομάδες θα προκριθούν - ως δεύτερες - στα ημιτελικά. Και στα δύο γκρουπ, σε μεγάλο βαθμό, την πλάστιγγα θα γείρουν υπέρ ή κατά μιας εκ των δύο διεκδικητριών (ανά όμιλο) οι προπορευόμενες και έχουσες ήδη προκριθεί Ισπανία, Βραζιλία.

Από τον Α' όμιλο, το εισιτήριο διεκδικούν η διοργανώτρια Ν. Αφρική και το Ιράκ. Οι οικοδεσπότες έχουν το πλεονέκτημα των τριών βαθμών επιπλέον αλλά και το μειονέκτημα πως αντιμετωπίζουν την φορμαρισμένη και ικανότατη Ισπανία. Το Ιράκ μπορεί να έχει έναν πόντο αλλά κοντράρεται με τη Ν. Ζηλανδία που δεν έχει πείσει. Αν λοιπόν κερδίσει και δεν το πράξει η Ν. Αφρική, ισοβαθμούν και όλα θα κριθούν στα γκολ.

Στον Β' όμιλο είναι πολύ πιθανή μια έκπληξη. Τη δεύτερη προνομιούχο θέση διεκδικούν Αίγυπτος και Ιταλία. Η ικανότατη αφρικανική ομάδα κρατάει την τύχη στα πόδια των παιχτών της. Ισοβαθμεί με την «σκουάντρα αντζούρα», την έχει κερδίσει στη μεταξύ τους αναμέτρηση αλλά το κυριότερο αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ. Ενώ οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές τη Βραζιλία.

Το πλήρες πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6: Ιράκ - Νέα Ζηλανδία, Ισπανία - Ν. Αφρική (21.30, ΕΤ 1). ΚΥΡΙΑΚΗ 21/6: Ιταλία - Βραζιλία (22.00, ΝΕΤ), Αίγυπτος - ΗΠΑ (21.30, ΕΤ 1).

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Φουλάρει για Παγκόσμιο

Ζωντανή στο κυνήγι της πέμπτης θέσης του Ευρωμπάσκετ της Λετονίας, που οδηγεί απευθείας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας, έμεινε η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών. Οι διεθνείς μας νίκησαν τη Σλοβακία με σκορ 64-59 και, πλέον, θα τα δώσουν όλα σήμερα απέναντι στο νικητή της χθεσινής αναμέτρησης μεταξύ Λετονίας - Ιταλίας. Σπουδαία παρουσία στο παιχνίδι είχε η Ελβίνα Μάλτση που πέτυχε 23 πόντους, ενώ 21 πρόσθεσε η Δήμητρα Καλέντζου. Τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα, παρά την απογοήτευση που έφερε η ήττα από τη Γαλλία και η μη είσοδος στα ημιτελικά, έπαιξαν εξαιρετικά και έφτασαν δίκαια στη μεγάλη νίκη.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας θα πραγματοποιηθούν τελικά οι αγώνες του Α΄ ομίλου της Α΄ προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών του χάντμπολ, στον οποίο μετέχει και ο ΑΣΕ Ορμή. Η ελβετική Μπρουλ, που βάσει κλήρωσης είχε το πρώτο δικαίωμα επιλογής για τη φιλοξενία του ομίλου, το αποδέχθηκε κι έτσι θα είναι η «οικοδέσποινα» των αγώνων, το τριήμερο 4-6 Σεπτέμβρη. Την πρόκριση από τον όμιλο, στον οποίο μετέχουν ακόμη η σερβική Βρνιάτσκα Μπάνια και ιταλική Σάσαρι, για τον επόμενο γύρο παίρνουν οι πρώτες δύο ομάδες.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Προς διάσπαση FIA - FOTA

Στα άκρα φθάνει η κόντρα συμφερόντων στη ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 μεταξύ της FIA και της FOTA (ένωση ομάδων), ύστερα από επίσημη ανακοίνωση της δεύτερης, που αναφέρει ότι από τη νέα σεζόν αποχωρεί από τη FIA, δημιουργώντας δικό της ξεχωριστό πρωτάθλημα. H ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας την τελευταία μέρα της προθεσμίας της FIA, ζητώντας από τις ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα, εν μέσω αντιπαραθέσεων των δύο πλευρών για τα έσοδα, τους κανονισμούς και τη διακυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η Ενωση των Ομάδων αντιτίθεται στις προθέσεις της FIA για να μπει πλαφόν στα χρήματα που επενδύουν οι εταιρείες - ομάδες, αλλά και στους νέους κανονισμούς. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για σχέδια του νέου πρωταθλήματος που είναι ήδη έτοιμα με τη συμμετοχή 16 ομάδων, ανάμεσά τους και τα λεγόμενα βαριά ονόματα του πρωταθλήματος, όπως Ferrari, McLaren, Renault, BMW, Toyota, Red Bull, Brawn και Toro Rosso.

ΓΓΑ - ΠΣΑΚ
Λεπτές ισοροπίες

Με γυάλινα πόδια αποδείχθηκε η συμφωνία που φερόταν να έχει επιτευχθεί στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ πριν από λίγους μήνες μεταξύ της πολιτείας και Ομοσπονδίας, από τη μια πλευρά, και του συνδέσμου των παικτών (ΠΣΑΚ), από την άλλη. Το τελευταίο διήμερο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τους παίκτες να κατεβάζουν τη ...λευκή σημαία και να απειλούν με νέες κινητοποιήσεις. Αιτία η πρόθεση από πλευράς υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, να μη συμπεριλάβει στις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου αυτές που συμφωνήθηκαν μεταξύ παικτών και Ομοσπονδίας και αφορούν την Α2, επικαλούμενος νομικά κωλύματα. Ο ΠΣΑΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί τον εκπρόσωπο της πολιτείας για αποφάσεις που απαξιώνουν τον Ελληνα μπασκετμπολίστα και απειλεί με νέες κινητοποιήσεις. Μετά από αυτό, ακολούθησε απάντηση της ΓΓΑ, που διευκρινίζει για ποιος λόγους, που έχουν να κάνουν με τον γράμμα του νόμου, δε συμπεριλήφθηκαν οι συμφωνίες για την Α2. Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από το νέο ραντεβού τη Δευτέρα μεταξύ ΠΣΑΚ - ΕΟΚ.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Την 3η θέση στο ομαδικό σπριντ του 4ου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πίστας, που φιλοξενείται στο Κότμπους της Γερμανίας, κατέκτησε η εθνική ομάδα ταχύτητας. Οι Χρήστος Βολικάκης, Ζαφείρης Βολικάκης και Βασίλης Γαλάνης, με επίδοση 1:03.410, κατέκτησαν την τρίτη θέση, με τη Γερμανία να τερματίζει στην πρώτη (1:02.980) και τη Ρωσία στη δεύτερη (1:03.172).

ΠΟΛΟ

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟΕ η συζήτηση για το θέμα του αριθμού ξένων παικτών κάθε ομάδας στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2009-2010. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ομάδων με τους παράγοντες της ΚΟΕ θα μιλήσουν και για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς, αλλά το θέμα που «καίει» είναι αυτό των ξένων. Η Ομοσπονδία έχει προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των ξένων και των κοινοτικών παικτών, από 3 που ισχύει σήμερα σε δύο για την επόμενη σεζόν και σε έναν για τη μεθεπόμενη. Στην πρόταση ήταν αντίθετες κάποιες ομάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ως αιτιολογία η ΚΟΕ έθεσε την προάσπιση του μέλλοντος της ελληνικής υδατοσφαίρισης (περισσότερες ευκαιρίες σε νέους Ελληνες παίκτες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ