ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
78η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Φανατική υπεράσπιση των αναδιαρθρώσεων από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Τα αστικά κόμματα "σφάζονται" για την Παιδεία, αλλά ο μόνος που ματώνει είναι ο λαός», τόνισε κατά την έναρξη του εργασιών η Τ. Τσατσούλη εκ μέρους του ΚΚΕ

Η πλήρης ταύτιση απόψεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το «σχολείο του αύριο» που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της 78ης Τακτικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) που γίνεται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 650 αντιπροσώπων. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα, με την εκλογή του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Κυριακή, η ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Ν. Γκοτσοπούλου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία θα συνεχιστούν με κάθε κόστος». Ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για τις «οραματικές» προτάσεις του κόμματός της, όπως να καθορίζεται το 15% του προγράμματος του σχολείου από τις περιφέρειες (που σημαίνει τη διάσπαση του ενιαίου περιεχομένου του σχολείου και την ένταση της ταξικής διαφοροποίησης). Εκανε επίσης λόγο για τη σύνδεση του σχολικού προγράμματος με την τοπική κοινωνία (δηλαδή να ανοίξουν περισσότερο οι πόρτες των σχολείων στις επιχειρήσεις), ταυτίστηκε με την Επιτροπή του ΕΣΥΠ για ολοήμερο σχολείο, χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι μέσω αυτού άνοιξε ο δρόμος για το θεσμό της ωρομισθίας. Η ταύτιση και η πλήρης εναρμόνιση με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ εκφράστηκε και μέσω των εκπροσώπων της πλειοψηφίας της ΔΟΕ.

«Τα αστικά κόμματα "σφάζονται" για την Παιδεία, αλλά ο μόνος που ματώνει είναι ο λαός. Αυτή η πολιτική δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται», επισήμανε η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στη δίνη της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, τις συνέπειές της στην εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, στην απόπειρα να εμφανιστεί η Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα ως υπερταξική υπόθεση. «Η ΔΟΕ όσο και αν συμμετέχει σε διαλόγους και εθνικά τραπέζια θα έχει απλά να βοηθήσει στην εξαπάτηση και παραπλάνηση του λαού. Αυτή και μόνο αυτή θα είναι η "εθνική συνεισφορά" του συνδικαλιστικού οργάνου των δασκάλων στην υπόθεση της Παιδείας», σημείωσε και συνέχισε: «Εμείς οι μαρξιστές - λενινιστές δε συμφωνούμε με εκείνη την αστική - μικροαστική αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Παιδεία και η μόρφωση μπορούν να λύσουν από μόνες τους τα προβλήματα. Μαζί μας φαίνεται να συμφωνεί και η ζωή που ζούμε».

Και κατέληξε: «Ο εκπαιδευτικός έχει μπροστά του δύο δρόμους, όπως έγραφε ο Γληνός. 'Η θα πάει με το δρόμο της συντήρησης και της αντίδρασης ή με το μέρος της ανυπακοής και της αντεπίθεσης. Το ΚΚΕ σας καλεί να διαλέξετε το δρόμο που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό πρόβλημα σαν ζήτημα κοινωνικό που η επίλυσή του μόνο με κοινωνική - πολιτική ανατροπή μπορεί να επέλθει. Το δρόμο της εργατικής τάξης, των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν να σπρώξουν τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης μπροστά και μαζί να φέρουν και νέο ζωογόνο αέρα στην εκπαίδευση».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Tριήμερες εκδηλώσεις στον Πάρνωνα

Στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ συζητούν για τις ανάγκες του σήμερα. Κατασκήνωση στις Καρυές και εκδηλώσεις στις 26, 27 και 28 Ιούνη

«Συνεχίζουμε τη δράση για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Με όπλο την ιστορία μας και τη δράση του ΔΣΕ, απαντάμε στον αντικομμουνισμό».

Με σύνθημα «Για το σοσιαλισμό, μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων στον Πάρνωνα. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία να κατασκηνώσουν στην Αράχοβα (Καρυές) Λακωνίας από τις 26 μέχρι και τις 28 Ιούνη. Η πρωτοβουλία των Οργανώσεων αποτελεί συνέχεια της δράσης που έχουν εκδηλώσει όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της προστασίας των δασών. Παράλληλα, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους νέους της περιοχής να γνωρίσουν, να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν την ιστορία του λαϊκού κινήματος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Παρασκευή 26 Ιούνη:

Προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των εννέα» στο χώρο της κατασκήνωσης και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Σάββατο 27 Ιούνη:

  • Ανάβαση στα έμπεδα των μαχητών του ΔΣΕ στον Πάρνωνα
  • Παρουσίαση ιστορικού της δράσης του Αρχηγείου Πάρνωνα του ΔΣ Πελοποννήσου.
  • Συγκέντρωση - ομιλία με θέμα: «Αντικομμουνισμός χθες και σήμερα», στην πλατεία της Αράχοβας, με ομιλητή τον Δ. Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Κυριακή 28 Ιούνη:

  • Συγκεντρώσεις στα χωριά του Πάρνωνα.
  • Εκδήλωση - συζήτηση στη Σελασία του Δήμου Οινούντος, με θέμα: «Η προστασία των δασών και των ορεινών όγκων από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις φυσικές καταστροφές»
  • Συγκέντρωση - πορεία στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, με ομιλητή τον Κ. Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνομιλητές της κυβερνητικής πολιτικής

Πλήρης σύμπλευση της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ με την εφαρμοζόμενη πολιτική επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΕ της Ομοσπονδίας

Την πλήρη πρόσδεση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στην υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ τάσσεται υπέρ των τετραετών μπίζνες πλαν, που προβλέπει ο νόμος πλαίσιο, κάνοντας πως δε βλέπει ότι και έτσι αναλαμβάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και καθορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας. Την ίδια στιγμή, στο θέμα των οικονομικών αιτημάτων, αγνοεί κατακτημένες θέσεις του κλάδου - όπως για παράδειγμα η κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών - και κάνει λόγο για ενσωμάτωση των επιδομάτων...

Κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ήταν η προετοιμασία της συμμετοχής του προεδρείου στη Σύνοδο των πρυτάνεων που συνέρχεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί για την Ομοσπονδία ρόλο συνομιλητή της κυβέρνησης και των φερεφώνων της, όπως η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συναινεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική και πασχίζει να την κάνει πιο εύπεπτη και αποτελεσματική.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν (μισθολογικά, οικονομικά, εργασιακά, συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα κλπ) και κάλεσε σε κινητοποίηση την παραμονή της Συνόδου των πρυτάνεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάτω και από την πίεση της ΔΗΠΑΚ, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ «αναδιπλώθηκε» από προηγούμενη απόφαση του προεδρείου της σχετικά με ΕΔΕ που έχει διαταχθεί στα Γιάννενα, καταδικάζοντας την επιχείρηση δίωξης της έκφρασης γνώμης, ενώ σε προηγούμενη απόφαση, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδεχόταν ότι δεν πρέπει να εκφράζονται συνδικαλιστικές και πολιτικές απόψεις στα όργανα του πανεπιστημίου...

Υπερασπίστηκαν την αυθαιρεσία και το σκοταδισμό

Στο συνολικότερο σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ που στόχο έχει όχι μόνο τους κομμουνιστές αλλά συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Απόπειρα θεσμοθέτησης του αντικομμουνισμού έγινε από την ηγεσία της ΔΟΕ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δ. Μπράτη και τον ΓΓ Κ. Μαντά να εξαπολύουν μέσω των εισηγητικών ομιλιών τους χυδαίο αντικομμουνισμό, που απαντήθηκε άμεσα από τις ταξικές εκπαιδευτικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεδίωξε να ταυτίσει ΚΚΕ και ΛΑ.Ο.Σ, αναφερόμενος σε «εισβολές βουλευτών σε σχολεία, υποδεικνύοντας σε εκπαιδευτικούς πώς θα γίνει το μάθημα. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της διαπόμπευσης να δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο ονόματα εκπαιδευτικών. Αυτά είναι απαράδεκτα είναι η χειρότερη μορφή αξιολόγησης που έγινε ποτέ στη χώρα μας».

Οι ΠΑΣΟΚοσυνδικαλιστές υπερασπιζόμενοι τάχα την παιδαγωγική δημοκρατία, υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άποψη μόνο από έδρας και όχι του μαθητή, υπερασπίζονται το «δικαίωμα» του δασκάλου να χειραγωγεί ιδεολογικά τους μαθητές, διδάσκοντας ακόμα και το σκοταδισμό, χωρίς να έχει δικαίωμα κανένας άλλος (ούτε ο μαθητής, ούτε οι ταξικές δυνάμεις στα συνδικάτα, ούτε το κόμμα της εργατικής τάξης) να αντικρούσει αυτό το σκοταδισμό και την ιδεολογική χειραγώγηση. Αυτό το ρόλο ανέλαβαν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη ΔΟΕ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπογράφουν αυξήσεις του 1 ευρώ και ωρομισθίες στη ζωή: Υπερασπίζονται το μοντέλο του εκπαιδευτικού που διαμορφώνει συνειδήσεις διδάσκοντας το σκοταδισμό, δημιουργεί υποταγμένες ψυχές και σε συνδικαλιστικό επίπεδο συμβάλλει στην «ύπνωση» του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ