ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Εντείνεται η δράση για την απελευθέρωσή τους

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στη Γερμανία για την απελευθέρωση των «Πέντε»
Από πρόσφατη διαμαρτυρία στη Γερμανία για την απελευθέρωση των «Πέντε»
ΑΒΑΝΑ.--

Στο πλευρό των πέντε Κουβανών αγωνιστών και στην εντεινόμενη απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, τάσσεται, με ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Κούβας (CTC), όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Γκράνμα» τη Δευτέρα. Το εργατικό κίνημα της Κούβας, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρεται και για την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μην επανεξετάσει την υπόθεσή τους και, παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προστατεύει τέτοιους εγκληματίες, όπως είναι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, και σημειώνει πως «οι δυσανάλογες ποινές» που έχουν επιβληθεί στους «5» αποτελούν «πολιτική εκδίκηση ενάντια στην Κούβα».

Παράλληλα, η Ενωση Δημοσιογράφων της Κούβας (UPEC), με χτεσινή ανακοίνωσή της, καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο να αποκαλύψουν τις πληροφορίες για την υπόθεση των «5» και συγχαίρει τα εναλλακτικά μέσα που «χωρίς οικονομικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα παραμείνουν πιστά στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη, μαζί με τους Κουβανούς δημοσιογράφους σ' αυτήν τη νομική και πολιτική μάχη».

Τέλος, η Ενωση Κουβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα επιστολή που ζητά από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους να ξεσκεπάσουν την αλήθεια για την υπόθεση των «5», υπενθυμίζοντας ότι το μόνο που έπραξαν «ήταν να αποτρέψουν σε εγκληματίες που απολαμβάνουν ασυλία στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους» ενάντια στην Κούβα. Ταυτόχρονα, γίνονται εκκλήσεις για κλιμάκωση της διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης, ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις για την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ – ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσπάθεια διατήρησης της βάσης
  • Συμφωνία για τη δημιουργία «διαμετακομιστικού κέντρου», υπέγραψαν Κιργιζία και ΗΠΑ
  • Αντίδραση της Ρωσίας

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη, ΗΠΑ και Κιργισία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία στο αεροδρόμιο του «Μανάς», ενός αμερικανικού «διαμετακομιστικού κέντρου». Η συμφωνία επικυρώθηκε την επόμενη κιόλας μέρα από την Επιτροπή Αμυνας και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου της Κριγιζίας.

Η εξέλιξη αυτή, που θα δώσει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διατηρήσουν τουλάχιστον ορισμένες από τις λειτουργίες της βάσης τους στο «Μανάς», προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, που, σε ανακοίνωσή του, έμμεσα εγκάλεσε την ηγεσία της Κιργισίας, σημειώνοντας πως «η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κιργισίας. Ωστόσο, σ' ό,τι αφορά την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του «Μανάς», η ηγεσία της Κιργισίας έχει δηλώσει αρκετές φορές πως η απόφαση για το κλείσιμο αυτής της στρατιωτικής εγκατάστασης είναι τελεσίδικη και δε θα επανεξεταστεί. Από αυτό θα πρέπει να ξεκινάμε».

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος βρίθει πληροφοριών για την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαγοράσουν την Κιργισία με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να αλλάξει η στάση της στο ζήτημα.

Να σημειωθεί εδώ πως στις 3 Φλεβάρη 2009 ο Ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ είχε διαπραγματεύσεις με τον Κιργίσιο ομόλογό του Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του πήρε την απόφαση να κλείσει την αμερικάνικη βάση. Παράλληλα, η Ρωσία συμφώνησε να διαγράψει μέρος των χρεών της Κιργισίας και να της χορηγήσει δωρεάν βοήθεια 150 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά η Κιργισία ειδοποίησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διακοπή της ισχύος της συμφωνίας για την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στο ««Μανάς»», ενώ το Κοινοβούλιο της Κιργισίας ακύρωσε τη σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον δε σταμάτησε τις προσπάθειές της. Ετσι, χαρακτηριστικά, η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προτείνουν στην Κιργισία για τη διατήρηση της βάσης ««Μανάς»» 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό αυτό μπορεί να χορηγηθεί έμμεσα, με τη μορφή επενδύσεων από τη μεριά της Τουρκίας. Αυτήν την πληροφορία έδωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Κιργιζίας και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, Ζινισμπέκ Ναζαραλίεφ. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλά Γκιουλ που ενεργά αναμείχθηκε στις αμερικανο-κιργίσιες διαπραγματεύσεις για το θέμα της βάσης στο ««Μανάς»», στη συνάντηση που είχε με τον Κιργίσιο ομόλογο του Κ. Μπακίεφ, δήλωσε πως στην περίπτωση διατήρησης της βάσης του ««Μανάς»» η Κιργισία μπορεί να υπολογίζει σε επενδύσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το παζάρι για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την πολιτική επιρροή, τις καύσιμες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς τους, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.


Ι.Π.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αμυντικές επαφές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πραγματοποιούνται στο Πεκίνο, με στρατιωτική ατζέντα. H αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλάρνοϊ θα δει τον επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Μα Ξιαοτιάν, με κύρια ζητήματα στην ατζέντα τις πρόσφατες ναυτικές αναμετρήσεις των δύο χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας. Θυμίζουμε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας διαταράχθηκαν το 2008 λόγω της απόφασης της Ουάσιγκτον να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα της συνάντησης, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, δε δημοσιοποιήθηκε, ενώ οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο ως ιδιαίτερης σημασίας για το χρόνο της συνάντησης αναφέρεται στο περιθώριο πως ακολουθεί τις δηλώσεις του Πεκίνου ότι «εκφράζει ξεκάθαρη αντίθεση και σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας».

Τέλος, μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναμένεται να μονοπωλήσει και το ζήτημα της ναυτικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά επεισόδια μεταξύ τους συμπλοκής, γεγονός που κάνει το Πεκίνο να εκφράζει όχι μόνο δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις...

ΣΟΜΑΛΙΑ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Σάββατο τη χώρα ο Πρόεδρος της Σομαλίας, Σαρίφ Αχμεντ, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντεν Μοχάμεντ Μαντόμπε είχε καλέσει τις γειτονικές χώρες να στείλουν βοήθεια για να στηρίξουν την κυβέρνηση, καθώς βρίσκονταν σε κλιμάκωση οι συγκρούσεις στη πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

Πάντως, η Αφρικανική Ενωση, με ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα σημειώνει πως η σομαλική κυβέρνηση έχει «το δικαίωμα» να ζητήσει διεθνή στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει την επίθεση «ισλαμιστών ανταρτών» που έχουν εξαπολύσει για την ανατροπή του Προέδρου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν σκοτωθεί δύο βουλευτές, ενώ από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο την περασμένη Πέμπτη σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι. Η όλη εξέλιξη σχετίζεται με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και της «πειρατείας» επιχειρούν να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε μια πολύ σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή.

Δολοφονική επίθεση στον Πρόεδρο της Ινγκουσετίας

ΜΟΣΧΑ.--

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τη δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της Ινγκουσετίας, Γιουνούς - Μπεκ Γεβκούροφ, την περασμένη Δευτέρα, η υγεία του οποίου μέχρι χτες το βράδυ εθεωρείτο κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Ο Γεβκούροφ τραυματίστηκε σοβαρά και τουλάχιστον τρεις σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή του δέχθηκε επίθεση κατά τη διέλευσή της από τη Ναζράν, τη μεγαλύτερη πόλη της Ινγκουσετίας, ωστόσο η Εισαγγελία έχει επιβεβαιώσει μόνον ένα θάνατο.

Πάντως, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι οι ρωσικές αρχές θα απαντήσουν «άμεσα και δυνατά» σε όσους έχουν στόχο τέτοιες ενέργειες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύσταση κοινής τράπεζας

ΜΟΣΧΑ.--

Συμφωνία σύστασης κοινής τράπεζας με κεφάλαια της Ρωσίας και της Βενεζουέλας που θα χρηματοδοτεί ενεργειακά σχέδια και μεταφορών υπέγραψαν χθες στη Μόσχα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ραμόν Καρισάλες όπως ανέφερε το Τελεσούρ.

«Εκ των ιδρυτών της κοινής τράπεζας εκ μέρους της Ρωσίας θα είναι τα τραπεζικά ιδρύματα Vneshtorgbank και Gazprombank, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο του 51%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντμίτρι Πανκίν. Εκ μέρους της Βενεζουέλας εκ των ιδρυτών θα είναι η Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρεία PdVSA και το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο - Tesoreria Nacional.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ