Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ – ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσπάθεια διατήρησης της βάσης
  • Συμφωνία για τη δημιουργία «διαμετακομιστικού κέντρου», υπέγραψαν Κιργιζία και ΗΠΑ
  • Αντίδραση της Ρωσίας

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη, ΗΠΑ και Κιργισία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία στο αεροδρόμιο του «Μανάς», ενός αμερικανικού «διαμετακομιστικού κέντρου». Η συμφωνία επικυρώθηκε την επόμενη κιόλας μέρα από την Επιτροπή Αμυνας και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου της Κριγιζίας.

Η εξέλιξη αυτή, που θα δώσει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διατηρήσουν τουλάχιστον ορισμένες από τις λειτουργίες της βάσης τους στο «Μανάς», προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, που, σε ανακοίνωσή του, έμμεσα εγκάλεσε την ηγεσία της Κιργισίας, σημειώνοντας πως «η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κιργισίας. Ωστόσο, σ' ό,τι αφορά την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του «Μανάς», η ηγεσία της Κιργισίας έχει δηλώσει αρκετές φορές πως η απόφαση για το κλείσιμο αυτής της στρατιωτικής εγκατάστασης είναι τελεσίδικη και δε θα επανεξεταστεί. Από αυτό θα πρέπει να ξεκινάμε».

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος βρίθει πληροφοριών για την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαγοράσουν την Κιργισία με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να αλλάξει η στάση της στο ζήτημα.

Να σημειωθεί εδώ πως στις 3 Φλεβάρη 2009 ο Ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ είχε διαπραγματεύσεις με τον Κιργίσιο ομόλογό του Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του πήρε την απόφαση να κλείσει την αμερικάνικη βάση. Παράλληλα, η Ρωσία συμφώνησε να διαγράψει μέρος των χρεών της Κιργισίας και να της χορηγήσει δωρεάν βοήθεια 150 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά η Κιργισία ειδοποίησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διακοπή της ισχύος της συμφωνίας για την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στο ««Μανάς»», ενώ το Κοινοβούλιο της Κιργισίας ακύρωσε τη σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον δε σταμάτησε τις προσπάθειές της. Ετσι, χαρακτηριστικά, η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προτείνουν στην Κιργισία για τη διατήρηση της βάσης ««Μανάς»» 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσό αυτό μπορεί να χορηγηθεί έμμεσα, με τη μορφή επενδύσεων από τη μεριά της Τουρκίας. Αυτήν την πληροφορία έδωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Κιργιζίας και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, Ζινισμπέκ Ναζαραλίεφ. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλά Γκιουλ που ενεργά αναμείχθηκε στις αμερικανο-κιργίσιες διαπραγματεύσεις για το θέμα της βάσης στο ««Μανάς»», στη συνάντηση που είχε με τον Κιργίσιο ομόλογο του Κ. Μπακίεφ, δήλωσε πως στην περίπτωση διατήρησης της βάσης του ««Μανάς»» η Κιργισία μπορεί να υπολογίζει σε επενδύσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το παζάρι για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την πολιτική επιρροή, τις καύσιμες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς τους, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ