Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελεύθερος ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ελεύθερος αφέθηκε, χτες, δύο μήνες πριν ολοκληρώσει την τρίχρονη κάθειρξή του, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς», Αζίζ Ντουέικ, που είχε συλληφθεί μαζί με άλλα στελέχη της «Χαμάς» από τον ισραηλινό στρατό τον Ιούνη του 2006. Αφορμή τότε ήταν η αιχμαλωσία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη «Χαμάς» κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Την ίδια ώρα Ισραηλινοί διαδήλωναν στα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας ζητώντας την απελευθέρωση του Σαλίτ και προσπαθώντας, ανεπιτυχώς ως ένα βαθμό, να εμποδίσουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Στο μεταξύ, εντολή απελευθέρωσης των κρατούμενων μελών της «Χαμάς» έδωσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, σε μια προσπάθεια, όπως διατείνονταν στελέχη της «Φατάχ», να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο οργανώσεων και να συνεχιστεί ο ενδοπαλαιστινιακός διάλογος. Η ανακοίνωση συνέπεσε με δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Δ. Οχθη, Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος κάλεσε τους Παλαιστινίους να συσπειρωθούν πίσω από τις προσπάθειες για ένα «ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος», την ίδρυση του οποίου τοποθέτησε «χρονικά» ακόμη και εντός της επόμενης διετίας.

Επίσκεψη πολλών στόχων

Τετραήμερη περιοδεία στην Αφρική άρχισε ο Ρώσος Πρόεδρος, με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο. Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χ. Μουμπάρακ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συζήτησε τόσο για την ισραηλινο-αραβική «ειρηνευτική διαδικασία» όσο και για διμερείς συμφωνίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς στον εμπορικό τομέα υπάρχει, ήδη, στενή συνεργασία.

Συγκεκριμένα, οι Μουμπάρακ - Μεντβέντεφ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος επαναδιατύπωσε την πρόθεση της Μόσχας ν' αναμειχθεί ενεργότερα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές επιμένοντας στο διάλογο με όλες τις πλευρές (υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα συνομιλεί και με τη «Χαμάς») και προωθώντας την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για το Μεσανατολικό στη ρωσική πρωτεύουσα πριν τα τέλη του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ