Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αμυντικές επαφές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πραγματοποιούνται στο Πεκίνο, με στρατιωτική ατζέντα. H αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλάρνοϊ θα δει τον επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Μα Ξιαοτιάν, με κύρια ζητήματα στην ατζέντα τις πρόσφατες ναυτικές αναμετρήσεις των δύο χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας. Θυμίζουμε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας διαταράχθηκαν το 2008 λόγω της απόφασης της Ουάσιγκτον να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα της συνάντησης, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, δε δημοσιοποιήθηκε, ενώ οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο ως ιδιαίτερης σημασίας για το χρόνο της συνάντησης αναφέρεται στο περιθώριο πως ακολουθεί τις δηλώσεις του Πεκίνου ότι «εκφράζει ξεκάθαρη αντίθεση και σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας».

Τέλος, μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναμένεται να μονοπωλήσει και το ζήτημα της ναυτικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά επεισόδια μεταξύ τους συμπλοκής, γεγονός που κάνει το Πεκίνο να εκφράζει όχι μόνο δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία για τις εξελίξεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ