ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ
Προκλητική απεργοσπασία στον Πειραιά
  • Ανοιχτή υπονόμευση της απόφασης των οδηγών μηχανικών - εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους με απεργία
  • Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν από τη διοίκηση του σωματείου τα στελέχη του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Την παραίτησή τους στα μέλη του σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνικών του Δήμου Πειραιά έθεσαν ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής ταμίας του σωματείου, Γ. Λαμπράκης και Μ. Τσιάκαλος αντίστοιχα, συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης της ΔΑΣ καταγγέλλοντας τον κατήφορο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ανέτρεψαν την ομόφωνη απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων να απέχουν από την εργασία στις 20 και 21 Ιούνη προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Εφτασαν για λογαριασμό του δημάρχου Πειραιά Π. Φασούλα, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό και να αναλάβουν οι ίδιοι το ρόλο του απεργοσπάστη, θέτοντας σε λειτουργία τα φορτηγά στη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην ανακοίνωσή τους αφού ξεκαθαρίζουν ότι θα είναι «πάντα στην πρώτη γραμμή, με συνέπεια ακολουθώντας αγωνιστική ασυμβίβαστη ταξική πορεία, με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων» στη συνέχεια παραθέτουν το ιστορικό των γεγονότων, παραδίδοντας τους συμβιβασμένους της ΠΑΣΚΕ στην κρίση των συναδέλφων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αγωνιστές συνδικαλιστές, στις 17 Ιούνη οι εργαζόμενοι στο γκαράζ του Δήμου πραγματοποίησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου εκφράστηκε η αγανάκτηση για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων - των μονίμων και αορίστου χρόνου - την έλλειψη προσωπικού, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Ομόφωνα αποφασίστηκε αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιούνη και νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου - αναφέρεται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ - ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των στημένων "διαλόγων" σε ανοιχτή γραμμή με τη Δημοτική Αρχή, το γενικό γραμματέα του Δήμου και τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Οικονομικών, ανέτρεψε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης». «Εστησε - συνεχίζουν - ένα πρωτοφανή απεργοσπαστικό μηχανισμό καλώντας τηλεφωνικώς τους εργαζόμενους να δουλέψουν, γιατί τάχα το ΔΣ τα "βρήκε" με τη Δημοτική Αρχή».

«Κι επειδή δεν κατάφεραν να πείσουν όλους τους εργαζόμενους να δουλέψουν - σημειώνεται στην ανακοίνωση - τα γνωστά παλικάρια της ΠΑΣΚΕ, μέλη του ΔΣ, χωρίς την ειδικότητα του οδηγού, οργίασαν οδηγώντας καμαρωτά Σάββατο και Κυριακή»! «Παράλληλα είχαν το θράσος να εκδώσουν ανακοίνωση εγκαλώντας τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή ταμία γιατί δεν τους ακολούθησαν στον κατήφορό τους». «Είναι φανερό - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι η αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής έχει σύμμαχο τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου» επισημαίνοντας πως «η πορεία του σωματείου μας, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, πρέπει να καθοριστεί από το σύνολο των εργαζομένων και όχι από την ευκαιριακή πλειοψηφία των συμβιβασμένων εργοδοτικών συνδικαλιστών» που βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική της Δημοτικής Αρχής και του Π. Φασούλα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αντίπαλός τους η εφοπλιστόδουλη πολιτική

Αποφασιστικά τη μάχη για τα δεδουλευμένα εξακολουθούν να δίνουν εδώ και ένα μήνα οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αποκρούοντας τους εκβιασμούς της εταιρείας. Τον εφιάλτη της εγκατάλειψης μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα πληρώματα τριών πλοίων της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος στο μεταξύ έχει ήδη «τσεπώσει» εκατομμύρια ευρώ «ζεστό χρήμα» από την επιδότηση των λεγόμενων «άγονων» γραμμών και ήδη τρία πλοία του έχουν δρομολογηθεί κανονικά. Οι δύο εταιρείες αποτελούν απλώς ένα δείγμα της κατάστασης που έχει διαμορφώσει σε βάρος ναυτεργατών, νησιωτών και συνολικά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ενισχύει η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο ειδικά οι ναυτεργάτες του «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» αρνήθηκαν να αποδεχτούν τον εκβιασμό της εταιρείας να πάρουν ένα μέρος από τα δεδουλευμένα τους και να υπογράψουν ειδική συμφωνία παρουσία δικηγόρου ότι δε διεκδικούν καμία άλλη απαίτηση από την εταιρεία. Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν τους καταβληθούν όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους. Η ασύδοτη δράση του εφοπλιστή Σπανού έχει ως αποτέλεσμα το νησί Φούρνοι να έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, ενώ οι κάτοικοι της Ικαρίας και της Σάμου καλούνται να τα «βγάλουν πέρα» με ένα μόνο πλοίο.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία του Αγούδημου, εξακολουθεί να έχει παρατημένα μέσα στο επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά τα πλοία «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ». Τα τρία πλοία είναι σβηστά, δηλαδή δε λειτουργούν έστω οι ηλεκτρομηχανές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες δεν έχουν ούτε νερό και ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και τα πυροσβεστικά μέσα των πλοίων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ναυτεργατών, των πλοίων και του λιμανιού.

Παρ' όλα αυτά φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που έχει βάλει στην τσέπη το τελευταίο διάστημα από επιδοτήσεις, ενώ ήδη από προχτές ταξιδεύουν κανονικά τα πλοία του «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ», ενώ χτες τα μεσάνυχτα απέπλευσε το πλοίο του «ΜΑΡΙΝΑ» για έκτακτο δρομολόγιο προς Ικαρία, Φούρνους, Σάμο. Οταν το πλοίο επιστρέψει θα ξεκινήσει κανονικά τα δρομολόγιά του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΕΚ
Νέος οικονομικός στραγγαλισμός

Αναθέτει στον Οργανισμό να χτίσει το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο, για να εξυπηρετηθούν οι κερδοσκοπικές ανάγκες των πολυεθνικών που εμπλέκονται στους Μεσογειακούς Αγώνες

Σε έργα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου διοχετεύονται για ακόμα μια φορά τα χρήματα των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να αναλάβει την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού στο Βόλο, για τις ανάγκες των Μεσογειακών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το 2013.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει ότι από τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν οι διάφοροι ατζέντηδες, οι εταιρείες φύλαξης, οι εταιρείες που θα έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι διαφημιστικές εταιρίες, και όλοι όσοι θα είναι στο κύκλωμα εξυπηρέτησης και διεξαγωγής των αγώνων. Σε ό,τι αφορά τη δικαιολογία που προβάλλουν ότι τα σπίτια μετά τους αγώνες θα δοθούν στους δικαιούχους, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «το ζήτημα είναι πόσο θα στοιχίσει το τετραγωνικό μέτρο, πόσο θα πληρώσουν οι δικαιούχοι το διαμέρισμα, πόσο πίσω θα πάει το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού, πόσο πίσω θα πάει τους δικαιούχους που περιμένουν να πάρουν σπίτι». Το σίγουρο είναι, προσθέτει, ότι και το Μεσογειακό Χωριό θα στοιχίσει πολλαπλάσια από ό,τι στοιχίζουν οι κατοικίες που κατασκευάζει για τους δικαιούχους για τους ίδιους λόγους που το κατασκευαστικό κόστος του Ολυμπιακού Χωριού εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί την Κυβέρνηση: Να απαλλάξει τον Οργανισμό από αυτόν τον οικονομικό στραγγαλισμό. Να κατασκευάσει το Μεσογειακό Χωριό από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όλων αυτών που θα κερδοφορήσουν από τους Μεσογειακούς Αγώνες. Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού ώστε να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των δικαιούχων με φτηνή και καλή κατοικία. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Να δίνει δάνεια από δικά του κεφάλαια, και στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Να αυξηθεί η εισφορά των εργοδοτών στο 1,5%. Να αυξηθεί η εισφορά του κράτους. Να σταματήσει η κατασπατάληση των χρημάτων των εργαζομένων, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ»: Την απόλυση του Αντρέα Αρταβάνη, που επί δυόμιση χρόνια εργαζόταν στην εταιρεία «Γενική Ταχυδρομική», καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Λόγος της απόλυσης είναι η συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου που ήρθε σε επαφή με το Σωματείο και δραστηριοποιήθηκε κάνοντας γνωστό στους συναδέλφους του τα δικαιώματα που έχουν βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»: Την απόλυση της ψυχολόγου Κατερίνας Βεζύρη, εργαζόμενης στις εγκαταστάσεις του κέντρου «Χαμόγελο του παιδιού» στα Μελίσσια καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία δήλωσε στην εργαζόμενη ότι απολύεται επειδή δε μπορεί να πληρώνει τόσα λεφτά για τη ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 29 Ιούνη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, καθώς οι τραπεζίτες αρνούνται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που οι τραπεζίτες υιοθετούν αυτή τη στάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ