ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αύριο ανοίγει τις πύλες του στον Πειραιά
  • Το Σάββατο 4 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει στο Φεστιβάλ του Πειραιά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
  • Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Αύριο Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του το διήμερο εκδηλώσεων του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Πειραιά, στο πάρκο Δηλαβέρη. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ στον Πειραιά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ.

Στο επίκεντρο του περιεχομένου του 35ου Φεστιβάλ, μπαίνει η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και αυτό θα αντανακλούν και οι εκδηλώσεις στον Πειραιά. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου το διήμερο να εξελιχθεί σε μια δυναμική συνάντηση νεολαίας. Εξορμούν σε στέκια νεολαίας και εργασιακούς χώρους στις εργατογειτονιές του Πειραιά, ετοιμάζουν το χώρο που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, ενώ έχουν ήδη φροντίσει για ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 3 του Ιούλη: 7.30 μ.μ. νεανικό συγκρότημα, 8.15 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση για το σοσιαλισμό, 9.30 μ.μ. Διονύσης Τσακνής, 11.30 μ.μ. Δημήτρης Κοντογιάννης.
  • Σάββατο 4 του Ιούλη: 7.30 μ.μ. «Πιτς φυτίλι», 7.55 μ.μ. Νεανικό Συγκρότημα, 8.20 μ.μ. «revolt», 9 μ.μ. η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, 10 μ.μ. Πάνος Κατσιμίχας - Μάνος Ξυδούς, 12 τα μεσάνυχτα Σούλα Βαζούρα.
Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ διοργανώνονται αυτήν την περίοδο σε πολλές ακόμα πόλεις και περιοχές. Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

  • Αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με Μητροπόλεως), πραγματοποιείται η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες του 18ουΑντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος στα βήματα του ΔΣΕ» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», από τον Χρήστο Κόφφα, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Αύριο Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία Μενιδίου από την Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου. Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννη Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 4 Ιούλη, στην πλατεία Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, από την Τομεακή Οργάνωση Λαυρεωτικής. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αττικής της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 4 Ιούλη, στην πλατεία Ελευθερίας στην Παλλήνη, από την Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων. Θα μιλήσει, στις 8.30 μ.μ., ο Τάκας Πόλυς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Τρίτη 7 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, με θέμα «Το δικαίωμα στις διακοπές». Θα μιλήσει η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
Μαθητικά Φεστιβάλ

Ξεκινούν σήμερα και μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα οποία θα γίνουν σε μια σειρά πόλεις, περιλαμβάνοντας πολυποίκιλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Πέμπτη 2 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στις Σέρρες, στο Θεατράκι απέναντι από τα ΚΤΕΛ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Νάτσιος, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Αύριο Παρασκευή 3 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην Κοζάνη, στην πλατεία Σκρα.
  • Τη Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Κατερίνη, στον κεντρικό πεζόδρομο.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ερευνα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού

Στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» περιόδευσε χτες το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Ερευνα από ποιον και προς όφελος ποιου; Προς όφελος του λαού και των κοινωνικών αναγκών ή προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών; Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα καθορίζει τη στάση απέναντι στην ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική και στις επιχειρούμενες αλλαγές στο χώρο της έρευνας και πρέπει να καθορίζει και τις διεκδικήσεις τόσο των ερευνητών και των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα, όσο και των εργαζομένων και του λαού συνολικά για τα ερευνητικά κέντρα, για τη λειτουργία της έρευνας, για τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου που παράγεται.

Το παραπάνω ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής περιοδείας του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δ. Νιάρχο, καθώς και με τους διευθυντές των Ινστιτούτων Βιολογίας, Φ. Τσιλιμπάρη, και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κ. Σπυρόπουλο, που είναι δύο από τα ινστιτούτα των οποίων προωθείται η μεταφορά από το «Δημόκριτο» και η συγχώνευσή τους με άλλα ινστιτούτα.

«Η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και με τους εργαζόμενους απέδειξε ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να κάνει μια συνολική παρέμβαση στο χώρο των ερευνητικών ιδρυμάτων ήταν πολύ επίκαιρη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο χώρο της έρευνας. Υπάρχουν οι επιλογές της κυβέρνησης για συρρίκνωση ινστιτούτων και τμημάτων, υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο των ερευνητικών ιδρυμάτων που είναι απλήρωτοι για καιρό, υπάρχει μια διαδικασία αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε την ανάγκη αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους σε ό,τι αφορά την έρευνα και τα ερευνητικά ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο εργάζονται σκληρά και δεν είναι μόνο οι καθεαυτό ερευνητές, αλλά όλο το προσωπικό των χώρων αυτών προσφέρει τις υπηρεσίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς θεωρούμε ότι η έρευνα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και της χώρας. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε και η έρευνα να υποταχθεί στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της δουλειάς τους, του ερευνητικού κέντρου και της έρευνας συνολικά. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ήδη το 50% περίπου του προσωπικού του «Δημόκριτου» εργάζονται με μη μόνιμες σχέσεις εργασίας. Οχι μόνο με συμβάσεις κάποιων μηνών αλλά έχοντας εργοδότη κάποιον ερευνητή, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο ένας ερευνητής να παίρνει ένα πρόγραμμα και να πληρώνει τους συνεργάτες του, χωρίς τη δουλειά των οποίων το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να γίνει... Ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη, σταθερή και με δικαιώματα εργασία, πόσο μάλλον σε ένα ερευνητικό κέντρο όπου η παρακολούθηση ενός έργου απαιτεί από τον ερευνητή δουλειά που δεν μπορεί να γίνει σε τετράωρα ή με συμβάσεις χρόνου, τονίζοντας: «Με ανακύκλωση εργαζομένων δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά σε έναν ερευνητικό χώρο». Ακόμα, σημείωσε πως στο στόχαστρο της κυρίαρχης πολιτικής έχουν μπει εδώ και καιρό οι εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας στους εργαζόμενους το πρόσφατο παράδειγμα της νέας «Ολυμπιακής» με τις ατομικές συμβάσεις και την κατάργηση δικαιωμάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΙΝΤΙΑ ΣΜΑΡΤ»
Να μην εφαρμοστεί η νέα ιδεολογική παρέμβαση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μιντια Σμαρτ», που θα λειτουργήσει πιλοτικά στα σχολεία από την επόμενη χρονιά, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ: Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης.

Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος, διαφημιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν να «κάνουν μάθημα» σε μικρούς μαθητές ηλικίας 6-11 ετών και στο όνομα της «διαπαιδαγώγησης του καλού καταναλωτή» το πρόγραμμα κάνει μια βαθιά ιδεολογική παρέμβαση στις συνειδήσεις των μικρών μαθητών.

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εντάσσεται απόλυτα στην πολιτική της ΕΕ, που την υπηρετούν πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα στα σχολεία, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το επίπεδο σπουδών. Αντί το σχολείο να παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση, θα παρέχει χρηστικές δεξιότητες, που οδηγούν τους μαθητές στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια, στην εργασιακή και κοινωνική υποταγή. Ο χαρακτήρας και ο στόχος του προγράμματος διαφαίνεται κιόλας από το γεγονός ότι «χρηματοδοτείται από την αγορά», όπως τόνισε στην παρουσίασή του ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας, που δεν είναι άλλος από ένα σχολείο στο οποίο οι επιχειρήσεις εκτός από χρηματοδότης θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων και της διδασκαλίας, για τη διαμόρφωση χειραγωγημένων συνειδήσεων και πειθήνιων εργαζόμενων αργότερα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μην εφαρμοστεί σε κανένα σχολείο το εν λόγω πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ