Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ερευνα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού

Στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» περιόδευσε χτες το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Ερευνα από ποιον και προς όφελος ποιου; Προς όφελος του λαού και των κοινωνικών αναγκών ή προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών; Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα καθορίζει τη στάση απέναντι στην ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική και στις επιχειρούμενες αλλαγές στο χώρο της έρευνας και πρέπει να καθορίζει και τις διεκδικήσεις τόσο των ερευνητών και των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα, όσο και των εργαζομένων και του λαού συνολικά για τα ερευνητικά κέντρα, για τη λειτουργία της έρευνας, για τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου που παράγεται.

Το παραπάνω ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής περιοδείας του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δ. Νιάρχο, καθώς και με τους διευθυντές των Ινστιτούτων Βιολογίας, Φ. Τσιλιμπάρη, και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κ. Σπυρόπουλο, που είναι δύο από τα ινστιτούτα των οποίων προωθείται η μεταφορά από το «Δημόκριτο» και η συγχώνευσή τους με άλλα ινστιτούτα.

«Η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και με τους εργαζόμενους απέδειξε ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να κάνει μια συνολική παρέμβαση στο χώρο των ερευνητικών ιδρυμάτων ήταν πολύ επίκαιρη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο χώρο της έρευνας. Υπάρχουν οι επιλογές της κυβέρνησης για συρρίκνωση ινστιτούτων και τμημάτων, υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο των ερευνητικών ιδρυμάτων που είναι απλήρωτοι για καιρό, υπάρχει μια διαδικασία αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε την ανάγκη αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους σε ό,τι αφορά την έρευνα και τα ερευνητικά ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο εργάζονται σκληρά και δεν είναι μόνο οι καθεαυτό ερευνητές, αλλά όλο το προσωπικό των χώρων αυτών προσφέρει τις υπηρεσίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς θεωρούμε ότι η έρευνα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και της χώρας. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε και η έρευνα να υποταχθεί στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της δουλειάς τους, του ερευνητικού κέντρου και της έρευνας συνολικά. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ήδη το 50% περίπου του προσωπικού του «Δημόκριτου» εργάζονται με μη μόνιμες σχέσεις εργασίας. Οχι μόνο με συμβάσεις κάποιων μηνών αλλά έχοντας εργοδότη κάποιον ερευνητή, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο ένας ερευνητής να παίρνει ένα πρόγραμμα και να πληρώνει τους συνεργάτες του, χωρίς τη δουλειά των οποίων το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να γίνει... Ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη, σταθερή και με δικαιώματα εργασία, πόσο μάλλον σε ένα ερευνητικό κέντρο όπου η παρακολούθηση ενός έργου απαιτεί από τον ερευνητή δουλειά που δεν μπορεί να γίνει σε τετράωρα ή με συμβάσεις χρόνου, τονίζοντας: «Με ανακύκλωση εργαζομένων δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά σε έναν ερευνητικό χώρο». Ακόμα, σημείωσε πως στο στόχαστρο της κυρίαρχης πολιτικής έχουν μπει εδώ και καιρό οι εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας στους εργαζόμενους το πρόσφατο παράδειγμα της νέας «Ολυμπιακής» με τις ατομικές συμβάσεις και την κατάργηση δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ