ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κορυφώνεται η απεργιακή μάχη

Στους εργαζόμενους δίνουν το λόγο για την κλιμάκωση της πάλης οι ομοσπονδίες, μέσα από καθημερινές περιοδείες στους τόπους δουλειάς

Με στόχο το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, δουλεύουν οι ταξικές δυνάμεις
Με στόχο το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, δουλεύουν οι ταξικές δυνάμεις
Με καθημερινές περιοδείες στους τόπους δουλειάς, συσκέψεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους, οι ταξικές Ομοσπονδίες των Οικοδόμων, των Εργαζομένων στο Φάρμακο, των Λογιστών, των Εργαζομένων στο Γάλα, τα Τρόφιμα και Ποτά, παίρνουν όλα τα μέτρα για το συντονισμό του αγώνα και την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, που έχουν αποφασίσει για την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιούλη, κλιμακώνοντας τη μάχη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Την ίδια στιγμή, θορυβημένοι οι εργοδότες επιχειρούν να δυσκολέψουν με κάθε τρόπο την οργάνωση των εργαζομένων, σκληραίνοντας τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Την απάντηση απέναντι σ' αυτήν την πρόκληση θα την πάρει η εργοδοσία έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Αυτό ξεκαθάρισε χτες η διοίκηση της ταξικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Γάλα, στα Τρόφιμα και τα Ποτά σε νέα συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία, όπου η τελευταία εμφανίστηκε με νέα πρόταση - πρόκληση για αυξήσεις 1,8% από 1/5/2009. Η προηγούμενη πρότασή της προέβλεπε αυξήσεις 1,7% από 1/1/2009. Οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, η οποία ξεκινά στις 10 μ.μ. το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (οπότε και πιάνουν δουλειά οι βάρδιες) και ολοκληρώνεται στις 10 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης.

Τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της απεργιακής κινητοποίησης δίνουν εντατικά και οι υπόλοιπες ταξικές Ομοσπονδίες. Οι οικοδόμοι έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε δεκάδες τόπους δουλειάς και μεγάλα έργα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα περιοδείες στα λογιστήρια σε «Βασιλόπουλο», «ΔΕΛΤΑ», «Νότος Γκάλερι», «Φίντεξπορτ», «Αβάκος», κλπ. Στους χώρους δουλειάς (σε αποθήκες και φαρμακοβιομηχανίες όπως: «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΣΥΝΦΑ», «ΕΛΠΕΝ», «Μπεριγκερ», κλπ.), βρίσκεται καθημερινά και η ΟΕΦΣΕΕ. Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της. Νωρίτερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εργοδότες του κλάδου. Συνάντηση με τους εργοδότες έχει τη Δευτέρα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ - ΠΝΟ
Ολοκληρώθηκε το αντεργατικό παζάρι

Τα κέρδη των εργοδοτών προστατεύει η σύμβαση που υπέγραψε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία. Αποχώρησαν από τη συνάντηση ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών

Με τη συμφωνία για ...φιλοδώρημα του 1 ευρώ περίπου την ημέρα αύξηση στους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, έληξε χτες το άθλιο παζάρι μεταξύ της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατέληξαν να συμφωνήσουν για αυξήσεις κατά 4,1%, ολοκληρώνοντας τις εκφυλιστικές διαδικασίες στις οποίες είχαν επιδοθεί στις 7 διαπραγματευτικές συναντήσεις, κινούμενες σταθερά στη γραμμή του συμβιβασμού με τις ανάγκες των ακτοπλόων. Απέδειξαν έτσι ξανά το θλιβερό τους ρόλο, αυτόν του υπερασπιστή της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπονομεύοντας ευθέως τα ναυτεργατικά συμφέροντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας ποσοστό αύξησης ...10% και κατέληξε στη χτεσινή συμφωνία, χωρίς να κάνει τίποτα για την οργάνωση και την κινητοποίηση των ναυτεργατών. Επισφραγίζοντας και με αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εργοδότες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι εκπρόσωποι των οποίων αποχώρησαν καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών, τονίζουν ότι με αυτή τη συμφωνία η ΕΕΑ και η πλειοψηφία της ΠΝΟ ολοκλήρωσαν «την παρωδία των διαπραγματεύσεων» και συνεχίζουν: «Οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, του συμβιβασμού και της υποταγής συναίνεσαν στα εφοπλιστικά κελεύσματα, υπονόμευσαν το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών». ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες και επισημαίνουν: «Από τις εξελίξεις επιβάλλεται η οργάνωση - συσπείρωση των ναυτεργατών, να οικοδομήσουμε επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα πλοία, να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις».

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

Ακόμα μία πρωτοβουλία συντονισμού αναλαμβάνει μεθαύριο η Επιτροπή Αγώνα στα κλωστήρια της Νάουσας, στις 10 π.μ.

Αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το εργοστάσιο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» στο Στενήμαχο της Νάουσας αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα κλωστήρια της Νάουσας, τη Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 10 το πρωί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους της «ΕΝ-ΚΛΩ» να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων και όχι για τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του Λαναρά, να κλιμακώσουν τη δράση τους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην πλήρη σταθερή εργασία.

Θυμίζει ότι τα εργοστάσια δε δουλεύουν, παρότι ο όμιλος έχει χρηματοδοτηθεί. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τους τελευταίους 6 μήνες. Ο αριθμός των εργαζομένων τους τελευταίους 14 μήνες μειώθηκε σε 850 από 1.300 και έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο εργοστασίων και εκατοντάδες νέες απολύσεις. Ηδη στο Γ΄ εργοστάσιο της Νάουσας άρχισαν να ξεστήνουν μηχανήματα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υφυπουργός Απασχόλησης και συμφώνησε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι παγίδα για τους εργαζόμενους. Διευκολύνουν την εργοδοσία για το κλείσιμο εργοστασίων και για απολύσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά: Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Ο κερματοσυλλέκτης και οι ράπτριες της υπουργού

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση μετά και την ανοιχτή παρέμβαση του πρωθυπουργού που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ανατροπών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και το διαχωρισμό του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ από τις συντάξεις. Χτες, σε συνέντευξή της, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά προσπάθησε να ελιχθεί, ισχυριζόμενη ότι δε θα συμβεί και τίποτα με τα ΒΑΕ, απλώς ότι θα «εκσυγχρονιστεί» η λίστα, γιατί ορισμένα επαγγέλματα δεν υπάρχουν πλέον και πως ο διαχωρισμός του ΙΚΑ είναι λειτουργικός και οργανωτικός.

Εφερε, μάλιστα, για παράδειγμα τον «κερματοσυλλέκτη του τραμ» που δεν υπάρχει πια και τις «ράπτριες της οδού Ματζαγκριωτάκη του υποκαταστήματος του ΙΚΑ»... Πολύ γλαφυρά όλα αυτά για να είναι αληθινά. Αραγε, γιατί όλος αυτός ο θόρυβος για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ, αν ο καυγάς γίνεται για τον κερματοσυλλέκτη που δεν υπάρχει πια; Αν αυτό ήταν το διακύβευμα, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε με μια απλή απόφαση να βγάλει από τη λίστα τους κερματοσυλλέκτες του τραμ, αφού το επάγγελμα έχει πεθάνει. Πολύ περισσότερο που είτε τους βγάλει είτε όχι, έτσι και αλλιώς, το επάγγελμα δεν υπάρχει και άρα δεν επηρεάζει το Ασφαλιστικό. Και τότε γιατί έφτιαξε ολόκληρη επιτροπή; Για να ασχοληθεί με επαγγέλματα - φαντάσματα;

Μόνο που η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Διότι το Πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη πετάει έξω από το καθεστώς των ΒΑΕ επαγγέλματα όπως οι καπνεργάτες, οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πλαστικών, στην παραγωγή ελαστικών, στη βιομηχανία απορρυπαντικών, στην υαλουργία, στη σαπουνοποιία, οι αρτεργάτες, οι μάγειροι, οι υποδηματεργάτες... Και άλλους εκατοντάδες χιλιάδες ων ουκ έστιν αριθμός!

Το ίδιο ισχύει και για το διαχωρισμό του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ. Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι απλώς μια παρέμβαση λειτουργικού χαρακτήρα. Το αντίθετο, είναι το εργαλείο εκείνο για να προχωρήσουν μια αλυσίδα αντιδραστικών ανατροπών στην Υγεία, με περικοπές παροχών, με αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες περίθαλψης, με τον ορισμό πλαφόν στις εξετάσεις που θα έχει δικαίωμα να κάνει κάθε ασφαλισμένος. Ο διαχωρισμός είναι ο προπομπός για την ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΙΚΑ, αλλά και συνολικά των ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και αυτό αφορά όλους τους ασφαλισμένους, όλων των Ταμείων.


Γ.ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ