Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ - ΠΝΟ
Ολοκληρώθηκε το αντεργατικό παζάρι

Τα κέρδη των εργοδοτών προστατεύει η σύμβαση που υπέγραψε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία. Αποχώρησαν από τη συνάντηση ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών

Με τη συμφωνία για ...φιλοδώρημα του 1 ευρώ περίπου την ημέρα αύξηση στους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, έληξε χτες το άθλιο παζάρι μεταξύ της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατέληξαν να συμφωνήσουν για αυξήσεις κατά 4,1%, ολοκληρώνοντας τις εκφυλιστικές διαδικασίες στις οποίες είχαν επιδοθεί στις 7 διαπραγματευτικές συναντήσεις, κινούμενες σταθερά στη γραμμή του συμβιβασμού με τις ανάγκες των ακτοπλόων. Απέδειξαν έτσι ξανά το θλιβερό τους ρόλο, αυτόν του υπερασπιστή της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπονομεύοντας ευθέως τα ναυτεργατικά συμφέροντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας ποσοστό αύξησης ...10% και κατέληξε στη χτεσινή συμφωνία, χωρίς να κάνει τίποτα για την οργάνωση και την κινητοποίηση των ναυτεργατών. Επισφραγίζοντας και με αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εργοδότες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι εκπρόσωποι των οποίων αποχώρησαν καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών, τονίζουν ότι με αυτή τη συμφωνία η ΕΕΑ και η πλειοψηφία της ΠΝΟ ολοκλήρωσαν «την παρωδία των διαπραγματεύσεων» και συνεχίζουν: «Οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού, του συμβιβασμού και της υποταγής συναίνεσαν στα εφοπλιστικά κελεύσματα, υπονόμευσαν το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών». ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες και επισημαίνουν: «Από τις εξελίξεις επιβάλλεται η οργάνωση - συσπείρωση των ναυτεργατών, να οικοδομήσουμε επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα πλοία, να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τη συμφωνία για μηδενικές αυξήσεις (2017-08-19 00:00:00.0)
Μηδενικές αυξήσεις ξανά στη ΣΣΕ της ακτοπλοΐας (2016-06-22 00:00:00.0)
Ξεχείλισε η οργή για εφοπλιστές και εργατοπατέρες (2009-06-11 00:00:00.0)
Προτάσεις - πρόκληση από τους εφοπλιστές (2007-05-08 00:00:00.0)
Απροκάλυπτο «άδειασμα» των ναυτεργατών (2006-04-01 00:00:00.0)
Κλιμάκωση απαιτούν οι ναυτεργάτες (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ