Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Απροκάλυπτο «άδειασμα» των ναυτεργατών

Τα παζάρια με τους εφοπλιστές οδήγησαν στην αποδοχή του 4,2% σαν «αύξηση» στη νέα Συλλογική Σύμβαση

Με το ποσοστό της ντροπής του 4,5% ως... αύξηση, «έκλεισε» χτες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών που είναι μπαρκαρισμένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία! Η πλειοψηφία αυτή, ξεπουλώντας ξεκάθαρα τα αιτήματα των ναυτεργατών, συμφώνησε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το άθλιο ποσοστό με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, ολοκληρώνοντας το παζάρι που είχε ξεκίνησε σε βάρος των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων. Ταυτόχρονα με αυτή τη συμφωνία, «υποθηκεύει» τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών και των υπόλοιπων κατηγοριών, αφού αυτή η Σύμβαση θα αποτελέσει πλέον «μπούσουλα».

Και ενώ οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων θα δουν και φέτος αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς τους, όταν η ακρίβεια καλπάζει, οι εφοπλιστές συνεχώς αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι ενδεικτικό ότι για την εταιρία «Μινωικές Γραμμές», όπως η ίδια ανακοίνωσε, το 2005 ήταν χρονιά με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή της, ύψους 204,2 εκατομμυρίων ευρώ! Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 94,7% από το 2004 και ανήλθαν στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ το 2005, από 9 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο!

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου την τακτική της συναλλαγής και του συμβιβασμού της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και επισημαίνουν ότι στηρίζει την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων συνολικά του κεφαλαίου. «Η πολιτική του "κοινωνικού διαλόγου" - συνεχίζουν - και των "κοινωνικών εταίρων" που διαλαλούν και στηρίζουν ΠΝΟ - εφοπλιστές - ΥΕΝ, τα πολιτικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ και επικροτούν τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, για την ανατροπή των συσχετισμών, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να ανοίξουν το δρόμο για μια φιλολαϊκή πολιτική. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 13ης Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ