Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι «να δείξουν τα δόντια τους»

Στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από την εξέλιξη της αντεργατικής επίθεσης, η οποία σήμερα κλιμακώνεται, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό κεφάλαιο και να βγάλουν συμπεράσματα που θα καθορίσουν τη δική τους στάση, κάλεσε τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που χτες το πρωί επισκέφτηκε την υπηρεσία. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν με έντονο ενδιαφέρον στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος, η οποία συναντήθηκε και με το διευθυντή Πληροφορικής, Δημήτρη Βραΐλα.

Απευθυνόμενη στους υπαλλήλους της υπηρεσίας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «H ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ έχουν εδώ και καιρό δείξει τα "χαρτιά" τους. Παρά τις όποιες περικοκλάδες χρησιμοποιούν, κανένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να έχει σήμερα αυταπάτες για την πολιτική τους, για τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει και αυτά που θα πάρουν για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το εισόδημα, παντού». Και επισήμανε: «Το ζήτημα, λοιπόν, είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός, να δείξουν τα δικά τους "χαρτιά". Να δείξει το εργατικό κίνημα τα "δόντια" του, γιατί ως τώρα έχει δείξει μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που έχει και όχι την πραγματική του δύναμη. Χρειάζεται πολιτική και συνδικαλιστική συνειδητοποίηση».

Μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως ο πολλαπλασιασμός και η εμβάθυνση των αντεργατικών μέτρων επιβάλλεται από τις ίδιες τις ανάγκες του κεφαλαίου, καθώς οξύνεται συνέχεια ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα διαφορετικά οικονομικά κέντρα.

Ανάγκη η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης

Η ανάγκη ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, προέκυψε ως διαπίστωση από τον προβληματισμό που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι στο διάλογο που ακολούθησε. Για το «παρόν και το μέλλον των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», στον κλάδο αλλά και γενικότερα, για το πώς οι εργατικές κινητοποιήσεις θα αξιοποιούνται έτσι ώστε «να αισθανόμαστε ότι έχουμε μια δύναμη και χρησιμοποιείται σωστά αυτή η δύναμη» - όπως είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη.

Αναφερόμενη στις ευθύνες της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι, αν και γνώριζε, συνειδητά δεν προετοίμασε τους εργαζόμενους για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «με εμπειρία και ωριμότητα» να χειριστούν τις εξελίξεις. Υπογράμμισε ότι «αν δε γίνει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων, ένας ένας κλάδος θα χτυπιέται μόνος του», καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν κάθε όπλο που έχουν, όπως την ψήφο, την απεργία.

Μετά από σχετικό ερώτημα, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετούν πολύμορφα τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Αφενός «βγάζουν εκτός» εργαζόμενους που έχουν διαμορφώσει δικαιώματα και συνδικαλιστική πείρα, αφετέρου μέσα από τις νέες προσλήψεις εδραιώνουν τις καινούριες, απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ