ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση στην Ακρόπολη στις 6 Αυγούστου

Για τα 64 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι απο τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές

Απ' την περσυνή εκδήλωση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης
Απ' την περσυνή εκδήλωση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης
Με αφορμή την 64η μαύρη επέτειο από το πυρηνικό ολοκαύτωμα - έγκλημα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές το 1945, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «64 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα».

Στο κάλεσμά της στο λαό και τη νεολαία, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτα απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς. Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

-- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Πατριδογνωμόνιο
Τι τους περιμένει...

Πάνε χρόνια που τα καλοκαίρια ήταν, στ' αλήθεια, η ευκαιρία για τη μεγάλη ανάπαυλα από την εργασία, το σχολείο, την επιβίωση. Η ζωή γινόταν πιο φθηνή και πιο εύκολη και ως ένα βαθμό, φτύνοντας κουκούτσια από καρπούζι, έφτυνες κι ένα φορτίο βασάνων. Τον Αύγουστο δεν ήταν μόνον παχιές οι μύγες, αλλά κι οι προσδοκίες για καλύτερο χειμώνα...

Στην Ελλάδα της ΕΕ, του Μάαστριχτ και δώθε, με το δικομματισμό να διαφεντεύει τις εποχές, την παγκοσμιοποίηση να σφραγίζει το μέλλον βασανιστικά και τον ιμπεριαλισμό να ανοίγει πληγές που χάσκουν καταπίνοντας ανθρώπους, τα καλοκαίρια έγιναν θεσμοθετημένα θερμοκήπια δεινών.

Τα παιδιά διαπραγματεύονται με την εξουσία της αγοράς, κυριολεκτικά, παζαρεύουν τη ζωή τους συμπληρώνοντας καλοκαιριάτικα μηχανογραφικά δελτία. Οι εργαζόμενοι βλέπουν στη μαύρη τρύπα του καλοκαιριού να χάνονται δικαιώματα, κόποι κι ιδρώτας χρόνων, όπως τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά με νομοθετικά πραξικοπήματα στα κατ' ευφημισμόν Θερινά Τμήματα της Βουλής. Στην πανάκριβη και αποτρεπτική διαδικασία των διακοπών, έρχονται να προστεθούν οι έμποροι του τρόμου και του φτηνού εκβιασμού των μαζών. Σιγά σιγά χτίστηκε ένας φόβος για το καλοκαίρι που ενσταλάχθηκε στις ψυχές ακόμα και των μικρών παιδιών, ωσάν το φυσικό υπέροχο μεσογειακό θέρος να είναι ταυτόχρονα προπομπός και πηγή αρνητικών εξελίξεων της ζωής. Αυτό, σύντροφοι, είναι πολύ βαρύ τίμημα για μια κοινωνία, που, εκτός από το να ασφυκτιά, πρέπει να εντάξει και την ευεργεσία των εποχών στα χρωστούμενα κι όχι στα διεκδικούμενα.

Το καλοκαίρι, οι διακοπές, η δυνατότητα συγχρωτισμού κι ανέμελης παρέας με δικούς και ξένους έγινε το πεδίο στο οποίο οι εργοδότες ασκούν δουλοκτητικά το ...δικαίωμα να απολύουν αθόρυβα, να εκβιάζουν ύπουλα και ν' απειλούν ξεδιάντροπα. Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ να κατεβαίνει στους δρόμους των ιδρωμένων τσιμεντουπόλεων και το ΚΚΕ να ντουφεκάει κάθε «μεταρρυθμιστική» αντιλαϊκή πρωτοβουλία, που γλιστράει σα φίδι ανάμεσα σε αγχωμένους λουόμενους που ψάχνουν απεγνωσμένα μία ανάσα ιωδίου για τα παιδιά, το καλοκαίρι θα είχε αλλάξει όνομα. Είναι άλλο να θερίζεις το στάρι κι άλλο να θερίζεις τις διακοπές των τσακισμένων για 11 μήνες δουλειάς, ανασφάλειας, φτώχειας κι ανεργίας.

Να ξαναπάρουμε πίσω τις αναπνοές μας. Και να 'ρχεται η φύση να μας θυμίζει τα μέτρα μας. Χρειαζόμαστε στ' αλήθεια αυτό το καλοκαίρι να θεμελιώσουμε κι εμείς την απειλή του επικείμενου χειμώνα. Αντί να περιμένουμε να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα, τι επιπτώσεις θα 'χει η κρίση κλπ., να απειλούμε στα ίσια την κυρίαρχη τάξη για το τι στ' αλήθεια την περιμένει. Να κατανοήσει καλά στα κότερα και τις ακριβοπληρωμένες ξαπλώστρες πως ούτε οι σφαίρες από καουτσούκ, ούτε οι κάμερες στις ...κρεβατοκάμαρές μας θα αποθαρρύνουν την οργανωμένη απάντηση του εργατικού κινήματος. Αυτός ο χειμώνας θα είναι κόλαση. Αλλά είχε τους εμπνευστές της. Με λίγη αρμύρα στο στόμα, με μπόλικο κουράγιο από τσακισμένους γέρους που τηρούν το συνήθειο να βαδίζουν αργά σχεδόν σέρνοντας νωρίς το πρωί για να βρεθούν έστω για λίγο στην αγκαλιά της θάλασσας, με την οργή του γονιού που έμεινε στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη δουλειά για να μην τη χάσει.

Εμείς αυτό το καλοκαίρι θα σχεδιάσουμε το χειμώνα της αϋπνίας των αφεντικών. Τέλος εποχής για τα ζόμπι που πουλάνε την ανάπαυλα ως χάρη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Βλάπτει η ιδιωτικοποιημένη Υγεία στη Βρετανία

Το Εθνικό Σύστημα της Βρετανίας αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε τυχόν έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1, συμπέραιναν πρόσφατα οι TIMES του Λονδίνου, όπως μεταδόθηκε την Κυριακή 26-7 το βράδυ από τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. «Τα κρεβάτια των νοσοκομείων, σύμφωνα με τους TIMES, δε θα επαρκέσουν και μάλιστα θα υπολείπονται κατά 60% των αναγκών. Η βρετανική κυβέρνηση μελετά εναλλακτικά σενάρια, ακόμα και τη μεταφορά των σοβαρών περιστατικών με ιδιωτικά αεροσκάφη σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Βρετανία διαθέτει 370.000 κλίνες, αλλά συνεχώς τα τελευταία χρόνια μειώνονται. Μόνο σε 15 νοσοκομεία που εφαρμόστηκαν οι περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χάθηκαν πάνω από 4.000 κλίνες. Τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας έχει δρομολογήσει και η ελληνική κυβέρνηση για τρία νοσοκομεία (Πρέβεζας, Ογκολογικό και Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης). Οι 4.000 θέσεις αποτελούν το 1% των 370.000 κλινών. Ομως, για τα 15 νοσοκομεία, οι 4.000 θέσεις αντιστοιχούν σε μείωση κατά 30%.

Οι συνέπειες των ΣΔΙΤ

Ιδού πώς καταγράφτηκε αυτή η αρνητική εξέλιξη στο 4o Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (13-16 Μάη 2007): «Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το υψηλό κόστος των νοσοκομειακών συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία οδήγησε τις διοικήσεις των αυτοδιοικούμενων νοσοκομείων της NHS σε αναθεώρηση προς τα κάτω της δυναμικότητας σε κλίνες των νέων υποδομών σε μία προσπάθεια περιορισμού του κατασκευαστικού κόστους, άρα και των συνεπαγόμενων υψηλών αμοιβών διαθεσιμότητας. Πράγματι, τα 15 πρώτα PFI νοσοκομειακά προγράμματα στη Βρετανία συνοδεύτηκαν από μία μείωση έως και 30% των κλινών, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια 4.000 και πλέον νοσοκομειακών κλινών για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας. Αντίστοιχες και για τον ίδιο λόγο υπήρξαν και οι μειώσεις (έως και 18% στο νοσοκομείο του Εδιμβούργου) του νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Οι μειώσεις αυτές σε κλίνες και προσωπικό είχαν ως επακόλουθο την ελάττωση της κλινικής δραστηριότητας των νέων νοσοκομείων ΣΔΙΤ και την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις υγειονομικές απαιτήσεις των τοπικών πληθυσμών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Lothian Health Board PFI προγράμματος στη Σκοτία: Το αρχικό πλάνο του προγράμματος προέβλεπε τη μείωση των κλινών κατά 508 με παράλληλη αύξηση των νοσηλευθέντων στις χειρουργικές και λοιπές ειδικότητες κατά 8% και 21%, αντίστοιχα. Το 2001 και ενώ ο στόχος της μείωσης των κλινών είχε επιτευχθεί κατά 80% (ήτοι μείωση κατά 409 κλίνες), οι νοσηλευθέντες στις χειρουργικές ειδικότητες μειώθηκαν κατά 33%, ενώ στις λοιπές ειδικότητες υπήρξε οριακή αύξηση της τάξεως μόλις του 0,3%».

Να, λοιπόν, που έρχεται η ώρα και μια σειρά έκτακτα γεγονότα αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των ΣΔΙΤ - που, βέβαια, αποτελούν χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματίες.

Και η ...υγειά της αγοράς

Οσον αφορά τις μετακινήσεις ασθενών από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, είναι κι αυτή η επιλογή μέσα στο πνεύμα της «Διασυνοριακής Περίθαλψης» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πληρωμές θα γίνονται με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), οι κάτοχοι της οποίας θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα να λάβουν τις ιατρικές παροχές σε είδος, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Νορβηγία, στο Λιχτενστάιν, στην Ισλανδία και την Ελβετία. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΕ, φέτος θα κάνουν χρήση της ΕΚΑΑ 180 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αν ενταθεί και η πανδημία της «νέας γρίπης», τότε προμηνύονται χρυσές δουλειές: Οι μετακινούμενοι άρρωστοι θα πληρώνουν με τιμές του κράτους που θα νοσηλεύονται και θα αποζημιώνονται με τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων στην πατρίδα τους.

Τα πάντα, δηλαδή, γίνονται για να κινείται το χρήμα και να βρει την υγειά της η ...αγορά! Οσον αφορά την υγεία του κόσμου, αυτή ποιος τη ρωτά; Αντιμετωπίζεται κι αυτή ως ένας ακόμα συντελεστής της οικονομικής δραστηριότητας...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ