Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Τι τους περιμένει...

Πάνε χρόνια που τα καλοκαίρια ήταν, στ' αλήθεια, η ευκαιρία για τη μεγάλη ανάπαυλα από την εργασία, το σχολείο, την επιβίωση. Η ζωή γινόταν πιο φθηνή και πιο εύκολη και ως ένα βαθμό, φτύνοντας κουκούτσια από καρπούζι, έφτυνες κι ένα φορτίο βασάνων. Τον Αύγουστο δεν ήταν μόνον παχιές οι μύγες, αλλά κι οι προσδοκίες για καλύτερο χειμώνα...

Στην Ελλάδα της ΕΕ, του Μάαστριχτ και δώθε, με το δικομματισμό να διαφεντεύει τις εποχές, την παγκοσμιοποίηση να σφραγίζει το μέλλον βασανιστικά και τον ιμπεριαλισμό να ανοίγει πληγές που χάσκουν καταπίνοντας ανθρώπους, τα καλοκαίρια έγιναν θεσμοθετημένα θερμοκήπια δεινών.

Τα παιδιά διαπραγματεύονται με την εξουσία της αγοράς, κυριολεκτικά, παζαρεύουν τη ζωή τους συμπληρώνοντας καλοκαιριάτικα μηχανογραφικά δελτία. Οι εργαζόμενοι βλέπουν στη μαύρη τρύπα του καλοκαιριού να χάνονται δικαιώματα, κόποι κι ιδρώτας χρόνων, όπως τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά με νομοθετικά πραξικοπήματα στα κατ' ευφημισμόν Θερινά Τμήματα της Βουλής. Στην πανάκριβη και αποτρεπτική διαδικασία των διακοπών, έρχονται να προστεθούν οι έμποροι του τρόμου και του φτηνού εκβιασμού των μαζών. Σιγά σιγά χτίστηκε ένας φόβος για το καλοκαίρι που ενσταλάχθηκε στις ψυχές ακόμα και των μικρών παιδιών, ωσάν το φυσικό υπέροχο μεσογειακό θέρος να είναι ταυτόχρονα προπομπός και πηγή αρνητικών εξελίξεων της ζωής. Αυτό, σύντροφοι, είναι πολύ βαρύ τίμημα για μια κοινωνία, που, εκτός από το να ασφυκτιά, πρέπει να εντάξει και την ευεργεσία των εποχών στα χρωστούμενα κι όχι στα διεκδικούμενα.

Το καλοκαίρι, οι διακοπές, η δυνατότητα συγχρωτισμού κι ανέμελης παρέας με δικούς και ξένους έγινε το πεδίο στο οποίο οι εργοδότες ασκούν δουλοκτητικά το ...δικαίωμα να απολύουν αθόρυβα, να εκβιάζουν ύπουλα και ν' απειλούν ξεδιάντροπα. Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ να κατεβαίνει στους δρόμους των ιδρωμένων τσιμεντουπόλεων και το ΚΚΕ να ντουφεκάει κάθε «μεταρρυθμιστική» αντιλαϊκή πρωτοβουλία, που γλιστράει σα φίδι ανάμεσα σε αγχωμένους λουόμενους που ψάχνουν απεγνωσμένα μία ανάσα ιωδίου για τα παιδιά, το καλοκαίρι θα είχε αλλάξει όνομα. Είναι άλλο να θερίζεις το στάρι κι άλλο να θερίζεις τις διακοπές των τσακισμένων για 11 μήνες δουλειάς, ανασφάλειας, φτώχειας κι ανεργίας.

Να ξαναπάρουμε πίσω τις αναπνοές μας. Και να 'ρχεται η φύση να μας θυμίζει τα μέτρα μας. Χρειαζόμαστε στ' αλήθεια αυτό το καλοκαίρι να θεμελιώσουμε κι εμείς την απειλή του επικείμενου χειμώνα. Αντί να περιμένουμε να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα, τι επιπτώσεις θα 'χει η κρίση κλπ., να απειλούμε στα ίσια την κυρίαρχη τάξη για το τι στ' αλήθεια την περιμένει. Να κατανοήσει καλά στα κότερα και τις ακριβοπληρωμένες ξαπλώστρες πως ούτε οι σφαίρες από καουτσούκ, ούτε οι κάμερες στις ...κρεβατοκάμαρές μας θα αποθαρρύνουν την οργανωμένη απάντηση του εργατικού κινήματος. Αυτός ο χειμώνας θα είναι κόλαση. Αλλά είχε τους εμπνευστές της. Με λίγη αρμύρα στο στόμα, με μπόλικο κουράγιο από τσακισμένους γέρους που τηρούν το συνήθειο να βαδίζουν αργά σχεδόν σέρνοντας νωρίς το πρωί για να βρεθούν έστω για λίγο στην αγκαλιά της θάλασσας, με την οργή του γονιού που έμεινε στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη δουλειά για να μην τη χάσει.

Εμείς αυτό το καλοκαίρι θα σχεδιάσουμε το χειμώνα της αϋπνίας των αφεντικών. Τέλος εποχής για τα ζόμπι που πουλάνε την ανάπαυλα ως χάρη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αγωνία για τις θέσεις εργασίας, η «ανθρωπιά» των μεγαλοξενοδόχων και η σκληρή πραγματικότητα(2022-07-16 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη σχολική χρονιά και «εντατικοποίηση σπουδών»(2014-01-21 00:00:00.0)
Θλίψη και επιστροφή(2008-09-12 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες(2005-09-18 00:00:00.0)
Από τη δόξα στην παρακμή(2000-05-14 00:00:00.0)
Θα δικαστούν οι φονιάδες του Στιβ Μπίκο;(1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ