Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Θλίψη και επιστροφή

Οπως λέμε καλοκαίρι και καταχνιά. Φθινόπωρο και θλίψη. Επιστροφή και θλίψη. Καταχρεωμένοι και ξεπαραδιασμένοι. Το διακοποδάνειο ετελείωσε, αποθαλασσίστηκες και τώρα τρέχα στη ρουτίνα, στο άγχος, στην αναζήτηση του μεροκάματου.

Παρ' όλα αυτά, είσαι από τους τυχερούς. Εστω και με δάνειο έκανες τις διακοπές σου και δεν πρέπει να διαμαρτύρεσαι. Θα μου πεις πως ήταν μόνο για μια βδομάδα, γιατί το βαλάντιο δεν άντεχε, ενώ άλλες χρονιές έφτανε και τις δέκα και τις δώδεκα μέρες. Δεν ξέρεις την παροιμία που λέει κάθε πέρσι και καλύτερα; Στον καπιταλισμό αυτό είναι ο κανόνας.

Ξέρω κάποιους φίλους, κάποιους γείτονες που δεν πήγανε ούτε αυτή τη μία και μοναδική βδομάδα διακοπές και που δυστυχώς κάθε χρόνο όλο γίνονται και πιο πολλοί... Και αρκούνται να βλέπουνε τα τρένα να περνούν και τα πλοία στα λιμάνια να φεύγουν καταγράφοντας τις κινήσεις τους.

Σεπτέμβρης και τα φώτα των διακοπών σιγά σιγά σβήνουν κι επανερχόμαστε σε μια θλιβερή και άθλια πραγματικότητα... ακούγοντας τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Επιστροφή και θλίψη λοιπόν κι όχι ανέμελο πρωινό ξύπνημα. Το ξυπνητήρι σε ταρακούνησε ναυαγώντας τα πρωινά όνειρά σου. Το λεωφορείο στη στάση αργεί, ο χρόνος κυλάει ανελέητα και ο προϊστάμενος σου θυμίζει τις υποχρεώσεις σου και να ξεχάσεις αυτά που ξέρεις. Μα εσένα ακόμα το μυαλό σου τρέχει στον παφλασμό των κυμάτων, όταν σου θωπεύανε τις γυμνές σου πατούσες... Το ουζάκι του μεσημεριού κάτω απ' την κληματαριά και τους κοκκοφοίνικες, αναμετρώντας τους κόπους σου και τα χαμένα χρόνια... Δεν κέρδισες παρά μόνο το δικαίωμα της μιας βδομάδας να ξυπνάς ξέγνοιαστα, να πιεις τον καφέ σου ξέγνοιαστα, να κολυμπήσεις ξέγνοιαστα και να ζήσεις αυτές τις μικρές μικρές ευτυχίες. Η πληρωμή στους αγώνες και τους κόπους σου ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα στην κόψη του ξυραφιού.

Θλίψη κι επιστροφή. Κάτω από το κατώφλι της πόρτας οι λογαριασμοί, αυξημένοι. Οι νέοι φόροι, οι νέες κατραπακιές. Επιστροφή στα θρανία, στις τάξεις του σχολειού και στην τάξη των πραγμάτων. Επιστροφή στους ρυθμούς της σύγχρονης μεγαλούπολης, στο μολυσμένο περιβάλλον, στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων, στις ουρές των ανέργων και το λαβύρινθο του Κτηματολογίου - άλλο βάσανο κι αυτό. Επιστροφή στα σκάνδαλα και τη διαφθορά, με τη φτώχεια και την ακρίβεια, με την ανισότητα, την αδικία και την εκμετάλλευση.

Επιστροφή στους αγώνες, στις διαδηλώσεις, στις θυσίες, στις απεργίες, αλλά και στην ελπίδα, μήπως το άλλο καλοκαίρι που θα 'ρθει θα 'ναι πιο ζεστό, πιο εύφορο, πιο δικό μας.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταινίες των άκρων (2008-11-27 00:00:00.0)
... «η συγκέντρωση ανάβει» (2006-06-08 00:00:00.0)
Ωσπου να γίνει ό,τι προστάζει ο ποιητής (2005-07-12 00:00:00.0)
Σε σένα, που μιλώ... (1998-04-04 00:00:00.0)
Πονηρέ ιστορικέ... (1997-11-02 00:00:00.0)
Το "καζίνο" (1995-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ