Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βλάπτει η ιδιωτικοποιημένη Υγεία στη Βρετανία

Το Εθνικό Σύστημα της Βρετανίας αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε τυχόν έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1, συμπέραιναν πρόσφατα οι TIMES του Λονδίνου, όπως μεταδόθηκε την Κυριακή 26-7 το βράδυ από τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. «Τα κρεβάτια των νοσοκομείων, σύμφωνα με τους TIMES, δε θα επαρκέσουν και μάλιστα θα υπολείπονται κατά 60% των αναγκών. Η βρετανική κυβέρνηση μελετά εναλλακτικά σενάρια, ακόμα και τη μεταφορά των σοβαρών περιστατικών με ιδιωτικά αεροσκάφη σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Βρετανία διαθέτει 370.000 κλίνες, αλλά συνεχώς τα τελευταία χρόνια μειώνονται. Μόνο σε 15 νοσοκομεία που εφαρμόστηκαν οι περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χάθηκαν πάνω από 4.000 κλίνες. Τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας έχει δρομολογήσει και η ελληνική κυβέρνηση για τρία νοσοκομεία (Πρέβεζας, Ογκολογικό και Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης). Οι 4.000 θέσεις αποτελούν το 1% των 370.000 κλινών. Ομως, για τα 15 νοσοκομεία, οι 4.000 θέσεις αντιστοιχούν σε μείωση κατά 30%.

Οι συνέπειες των ΣΔΙΤ

Ιδού πώς καταγράφτηκε αυτή η αρνητική εξέλιξη στο 4o Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (13-16 Μάη 2007): «Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το υψηλό κόστος των νοσοκομειακών συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία οδήγησε τις διοικήσεις των αυτοδιοικούμενων νοσοκομείων της NHS σε αναθεώρηση προς τα κάτω της δυναμικότητας σε κλίνες των νέων υποδομών σε μία προσπάθεια περιορισμού του κατασκευαστικού κόστους, άρα και των συνεπαγόμενων υψηλών αμοιβών διαθεσιμότητας. Πράγματι, τα 15 πρώτα PFI νοσοκομειακά προγράμματα στη Βρετανία συνοδεύτηκαν από μία μείωση έως και 30% των κλινών, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια 4.000 και πλέον νοσοκομειακών κλινών για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας. Αντίστοιχες και για τον ίδιο λόγο υπήρξαν και οι μειώσεις (έως και 18% στο νοσοκομείο του Εδιμβούργου) του νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Οι μειώσεις αυτές σε κλίνες και προσωπικό είχαν ως επακόλουθο την ελάττωση της κλινικής δραστηριότητας των νέων νοσοκομείων ΣΔΙΤ και την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις υγειονομικές απαιτήσεις των τοπικών πληθυσμών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Lothian Health Board PFI προγράμματος στη Σκοτία: Το αρχικό πλάνο του προγράμματος προέβλεπε τη μείωση των κλινών κατά 508 με παράλληλη αύξηση των νοσηλευθέντων στις χειρουργικές και λοιπές ειδικότητες κατά 8% και 21%, αντίστοιχα. Το 2001 και ενώ ο στόχος της μείωσης των κλινών είχε επιτευχθεί κατά 80% (ήτοι μείωση κατά 409 κλίνες), οι νοσηλευθέντες στις χειρουργικές ειδικότητες μειώθηκαν κατά 33%, ενώ στις λοιπές ειδικότητες υπήρξε οριακή αύξηση της τάξεως μόλις του 0,3%».

Να, λοιπόν, που έρχεται η ώρα και μια σειρά έκτακτα γεγονότα αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των ΣΔΙΤ - που, βέβαια, αποτελούν χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματίες.

Και η ...υγειά της αγοράς

Οσον αφορά τις μετακινήσεις ασθενών από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, είναι κι αυτή η επιλογή μέσα στο πνεύμα της «Διασυνοριακής Περίθαλψης» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πληρωμές θα γίνονται με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), οι κάτοχοι της οποίας θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα να λάβουν τις ιατρικές παροχές σε είδος, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Νορβηγία, στο Λιχτενστάιν, στην Ισλανδία και την Ελβετία. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΕ, φέτος θα κάνουν χρήση της ΕΚΑΑ 180 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αν ενταθεί και η πανδημία της «νέας γρίπης», τότε προμηνύονται χρυσές δουλειές: Οι μετακινούμενοι άρρωστοι θα πληρώνουν με τιμές του κράτους που θα νοσηλεύονται και θα αποζημιώνονται με τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων στην πατρίδα τους.

Τα πάντα, δηλαδή, γίνονται για να κινείται το χρήμα και να βρει την υγειά της η ...αγορά! Οσον αφορά την υγεία του κόσμου, αυτή ποιος τη ρωτά; Αντιμετωπίζεται κι αυτή ως ένας ακόμα συντελεστής της οικονομικής δραστηριότητας...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η περίθαλψη του λαού θυσία στον βωμό της εμπορευματοποίησης και του περιορισμού του «κόστους» (2024-01-05 00:00:00.0)
Σήμερα η 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία (2021-10-21 00:00:00.0)
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τα σχέδια επέκτασης των ΣΔΙΤ (2021-06-09 00:00:00.0)
H Υγεία στα χρόνια του καπιταλισμού (2020-08-20 00:00:00.0)
Η θλιβερή στάση των παλιών και νέων κυβερνητικών δυνάμεων στους γιατρούς (2019-12-14 00:00:00.0)
Δικομματική σύμπραξη υποταγής στο κεφάλαιο (2005-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ