ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Βιάζονται να τα πετσοκόψουν

Το ότι το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής δεν περιλαμβάνει τελικά το άρθρο για τα ΒΑΕ δεν ακυρώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεμπερδέψει με το θεσμό. Χρόνιες οι προσπάθειες ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το πετσόκομμα της λίστας και την κατάργηση τελικά του θεσμού

Χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες θα αναγκαστούν να εκτίθενται σε αυτές ακόμα περισσότερα χρόνια
Χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες θα αναγκαστούν να εκτίθενται σε αυτές ακόμα περισσότερα χρόνια
Τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετικά το ταχύτερο δυνατό το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μαρτυρά η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας στη Βουλή, ότι θα περιλάβει σχετικό άρθρο σε νομοσχέδιο για τη φορολογία των σκαφών αναψυχής. Το ότι χτες δεν συμπεριλήφθηκε το άρθρο αυτό στο νομοσχέδιο, δεν αναιρεί σε τίποτα τη βιασύνη και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με το ζήτημα.

Το άρθρο «νομιμοποιεί» με την αναφορά του σε αυτό, το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη. Αμέσως μετά, καθόλου τυχαία, προβλέπεται ότι με υπουργική Απόφαση «θα καθοριστούν εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στο νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πιο κάτω προβλέπεται ότι ο νέος πίνακας «θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση της απόφασης και δε θα θίξει σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό». Ρύθμιση που οδηγεί σε διαχωρισμό των εργαζομένων μεταξύ «παλιών» και «νέων» και ενισχύει τη διάσπαση της εργατικής τάξης την ώρα που δέχεται ενιαία και συνολική επίθεση. Οι μεν «νέοι» γιατί θα υποστούν την πολιτική αποχαρακτηρισμού της ειδικότητάς τους. Οι δε «παλιοί» γιατί θα εξαναγκάζονται σε συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους με την απειλή ότι οι «νέοι» εργαζόμενοι είναι πιο φθηνοί.

Με την ίδια υπουργική Απόφαση «θα καθοριστούν οι νέες εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας, οι οποίοι θα υπαχθούν για πρώτη φορά στον ως άνω Κανονισμό» υποτίθεται με βάση το πόρισμα της δεύτερης Επιτροπής, η οποία συστάθηκε πριν λίγες μέρες και, εκ των πραγμάτων, έχει διακοσμητικό χαρακτήρα. Ο,τι θα έχει και «η Διαρκής Ειδική Επιτροπή Κρίσεως» που προτείνεται στο άρθρο με στόχο «την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον Κανονισμό υποβάλλονται στο μέλλον».

Υποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ ενώ πρωτοστάτησε

Την ίδια στιγμή αποτελούν μέγιστη υποκρισία οι δήθεν «διαμαρτυρίες» του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τις εξελίξεις στα ΒΑΕ. Και αυτό γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και ενισχύουν ο ένας τον άλλον στην υλοποίηση των αντεργατικών πολιτικών.

Ο νόμος 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που προέβλεπε τη σύσταση της Επιτροπής με στόχο τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ, αλλά και τον τρόπο καθορισμού της λίστας. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο νόμο αυτό προβλεπόταν ότι ο καθορισμός θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα με πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης και σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 1469/1984 σύστησε δευτεροβάθμια Επιτροπή Κρίσης των ΒΑΕ, στην οποία οι εργοδότες είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν για να ζητήσουν αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων. Ενώ η ΝΔ το 1990 είχε συστήσει και πάλι Επιτροπή για να επανακαθορίσει τη λίστα των ΒΑΕ.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς

Να οργανωθούν ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας

Τη σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» που εκφράζεται με εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, απλήρωτη εργασία κλπ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εργοδοσία μαζί με τους διευθυντές και τους υπεύθυνους των καταστημάτων έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, με συμπεριφορές απαράδεκτες. Οι προσωπικές επιθέσεις ακόμα και οι χειροδικίες σε βάρος των εργαζομένων είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Οι πιέσεις για να εργαστούν περισσότερες ώρες με εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας (χωρίς να πληρώνονται και με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων) είναι πάγια ταχτική της εταιρείας «Ατλάντικ» (π.χ. δεν έχει πληρωθεί υπερωριακά η απογραφή της 2 Γενάρη και σε πολλούς εργαζόμενους δεν έχουν δοθεί τα ρεπό.

Επίσης, όπως τονίζει το Σωματείο, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μόνιμο φαινόμενο (π.χ. καθυστερημένα δίνονται τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα). Δε δίνεται σε πολλούς εργαζόμενους το επίδομα ταμείου, όπως και το επίδομα στους κρεοπώλες. Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με συμβάσεις πωλητών παρ' όλο που εκτελούν εργασίες ταμία ή κρεοπώλη, ενώ τυχόν έλλειμμα καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

ΠΑΜΕ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Δράση στις εργατογειτονιές

Τη δράση του για την ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, κλιμακώνει το ΠΑΜΕ. Ετσι, μετά τις συγκεντρώσεις και τις μαζικές εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε Ταύρο, Περιστέρι και Μαρούσι, τις επόμενες μέρες ανάλογες πρωτοβουλίες διοργανώνονται:

  • Τη Δευτέρα 20/07, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού των σωματείων και μαζικών φορέων Ηλιούπολης.
  • Την Τρίτη, 21 Ιούλη, πικετοφορία και συγκέντρωση, στις 7 μ.μ. στη συμβολή των οδών Ηρακλείου και Μικράς Ασίας, στη Ν. Ιωνία. Την ίδια μέρα, στις 7.30 μ.μ., στο Νέο Τέρμα στο Μπραχάμι γίνεται πικετοφορία του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού μαζικών φορέων Αγίου Δημητρίου.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πανεργατικός ξεσηκωμός τώρα

Σε οργάνωση της πάλης ενάντια στο πετσόκομμα των ΒΑΕ, αλλά και σε κάθε προσπάθεια να τους διασπάσουν, καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους. Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιασφαλιστικό της έργο, όπως και πριν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. Για να αδυνατίσει το μέτωπο των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΒΑΕ, υπόσχεται ότι ο νέος πίνακας όσων θα υπάγονται στα ΒΑΕ θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και μετά τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Απασχόλησης που ετοιμάζεται.

Είναι μια καθαρά τρομοκρατική - διασπαστική για τους εργαζόμενους ενέργεια, που η μόνη ωφελημένη θα είναι η εργοδοσία, αφού όταν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά, γιατί να έχει "παλαιότερους" με ΒΑΕ; `Η οι παλαιότεροι θα συμβιβαστούν με τη νέα χωρίς Β-Α κατάσταση ή θα απολυθούν.

Τέτοιες κουτοπονηριές των υπουργών της ΝΔ οι εργαζόμενοι πρέπει να τις απορρίψουν, όπως πρέπει να απορρίψουν το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει την αντίστασή της, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την αντεπίθεσή της για την υπεράσπιση των κατακτήσεών της.

Το καθεστώς των ΒΑΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση, δεν είναι χάρη καμιάς κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη είχε καταφέρει να την κερδίσει, δε θα αφήσει καμία κυβέρνηση γαλάζια ή πράσινη, για λογαριασμό του κεφαλαίου, να της την πάρει πίσω».

ΠΑΜΕ
Απαιτεί να ακυρωθούν οι αντεργατικοί όροι

Να παρθούν πίσω οι αντεργατικοί όροι της ατομικής σύμβασης εργασίας που υποχρεώνονται να υπογράψουν όσοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από την εταιρεία, στην οποία παραδόθηκε η «Ολυμπιακή Αεροπορία» από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαίτησε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τη διοίκηση της πολυεθνικής ΜIG.

Στη συνάντηση, σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώθηκε ότι «η πολυεθνική MIG με αυτούς τους όρους επιδιώκει: την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την αφαίρεση δικαιωμάτων, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, της συλλογικής δράσης, με στόχο την κερδοφορία της». Ως δικαιολογία η διοίκηση της MIG επικαλέστηκε την οικονομική κρίση, τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στις αερομεταφορές και πρόβαλε ως μόνιμη επωδό τη λέξη κέρδος. Δήλωσε δε ότι τάχα σε έξι μήνες οι όροι αυτοί θα αλλάξουν.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους και να αντιπαλέψουν αυτούς τους όρους». Μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να παλέψουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, «να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε επιτροπές και πυρήνες αγώνα παντού, σε κάθε χώρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ