ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεση δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Πικετοφορίες και μοίρασμα ανακοίνωσης της Πανθεσσαλονίκειας Επιτροπής Αγώνα την ερχόμενη βδομάδα σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης

Αμεση δράση και οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αποφάσισε η Πανθεσσαλονίκεια Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε προχτές μέσα από πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν δεκάδες ταξικά εργατικά συνδικάτα και αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, ενώ ορίστηκε Γραμματεία για την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής.

Με πρωτοβουλία όσων συσπειρώνονται στην Επιτροπή, άμεσα θα τεθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε συζήτηση στα συνδικάτα. Αντίστοιχα οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις θα θέσουν το θέμα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πικετοφορίες και μοίρασμα ανακοίνωσης των φορέων. Επίσης θα οργανωθούν παρεμβάσεις (τραπεζάκια, ταμπλό κλπ.) στις πλατείες, με στόχο την ενημέρωση όλου του λαού. Θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους με κάθε τρόπο οι λαϊκοί φορείς απ' τις γειτονιές της πόλης.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Αγώνα θα συζητήσει τους τρόπους κορύφωσης του αγώνα. Μια κορυφαία δράση, στον μακρύ αγώνα που απαιτείται, θα αποτελέσει το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, το Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και οι τοπικές κινήσεις γυναικών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα συμφώνησαν ότι η εμπορευματοποίηση και του νερού αφορά όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Θα δράσουν λοιπόν με γνώμονα ότι μοναδική λύση που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Κάθε άλλη λύση (δημοτικοποίηση κλπ.) είναι ιδιωτικοποίηση από την «πίσω πόρτα». Προϋπόθεση για την αποτελεσματική υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού είναι η καταδίκη εκείνων των πολιτικών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που συμφώνησαν με την από παλιά προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τα «αιτήματα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ σε παρόμοιες ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΟΤΕ κλπ.) ότι το 51% θα παραμείνουν στο Δημόσιο είναι χοντροκομμένα ψέματα και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη παράδοση των οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Κινητοποιούνται για τα αιτήματά τους

Κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ και συγκέντρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χτες, από τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

Σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ, στη Λάρισα, προχώρησαν χτες οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα σχετικά με τις αδιάθετες ποσότητες μήλων της περσινής σοδειάς και ικανοποιητικές αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την ακαρπία και την χαλαζόπτωση. Διεμήνυσαν, δε, ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους αν δεν δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Οι μηλοπαραγωγοί κατέφτασαν στον ΕΛΓΑ με αγροτικά αυτοκίνητα και μετά την κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού, κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου πραγματοποίησαν αγωνιστική συγκέντρωση. Εκεί αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον Περιφερειάρχη Φ. Γκούπα, ζητώντας την μεσολάβησή του για να οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, που ήταν ήδη ισχνό εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της ακαρπίας το 2008 και των καταστροφών από το χαλάζι, τον περασμένο Μάη, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια κιλά μήλων παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις ζημιές από την ακαρπία, σύμφωνα με τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί θα πάρουν αποζημιώσεις - ψίχουλα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους θ' αποζημιωθεί μόνο για 3,6 κιλά μήλων ανά δέντρο, όταν η εκτιμώμενη παραγωγή, υπό κανονικές συνθήκες, έφτανε περίπου στα 80 κιλά μήλα ανά δέντρο.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους μηλοπαραγωγούς εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος.

ΣΤΥΛΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αγροτική συγκέντρωση στις 22 Ιούλη

Μεγάλο το πρόβλημα στην περιοχή από την καρπόπτωση στις ελιές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Ιούλη στη Στυλίδα της Φθιώτιδας οι αγροτικοί σύλλογοι Πελασγίας - Εχιναίων. Καλούν όλους τους αγρότες της Αν. Φθιώτιδας, τους συνεταιρισμούς της περιοχής και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Στυλίδας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζεται: «Η κατάσταση που βιώνουμε στην Αν. Φθιώτιδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά. Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δυσκολεύει αρκετά την καλλιέργεια της ελιάς. Από τη μία η ενιαία ενίσχυση δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής και από την άλλη οι χαμηλές τιμές της ελιάς και του λαδιού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους σε εμάς τους αγρότες. Κοντά σε όλα τούτα και οι απανωτές ζημιές που έχουμε υποστεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι παγετοί του 2001 και του 2004 και οι χαλαζοπτώσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ. Και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, η απώλεια της παραγωγής μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βρώσιμη ελιά θα είναι πολύ μεγάλη εξαιτίας της καρπόπτωσης που έχει συντελεστεί. Ηδη από τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουμε φαίνεται ότι το ποσοστό της ζημιάς λόγω της καρπόπτωσης αγγίζει το 65-70% της αναμενόμενης παραγωγής και φυσικά για την εναπομείνασα παραγωγή θα είναι ασύμφορη ακόμα και η συλλογή της με δεδομένες τις τιμές της ελιάς».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που τίθεται είναι:

  • Τώρα να γίνει καταγραφή της ζημιάς σε όλη την ανατολική Φθιώτιδα.
  • Να αποζημιωθεί η ζημιά είτε από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τιμή για τη βρώσιμη ελιά 1 ευρώ για τα 100 τεμάχια στην πράσινη και 1,50 ευρώ για τα 200 τεμάχια στη μαύρη και για το λάδι ο «άσος» 3,50 ευρώ το κιλό.
  • Να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ερχεται η σειρά της ΕΥΔΑΠ

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) της ΕΥΔΑΠ, με ανακοίνωσή της εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και στο λαό της Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να παλέψουν μαζί με το συνεπές ταξικό εργατικό κίνημα να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Να συσπειρωθούν στη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ για νερό λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία του λαού. Να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Ας μην έχουμε πλέον καμία αυταπάτη ότι έρχεται και η σειρά μας, τονίζει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, σειρά θα πάρει η ΕΥΔΑΠ. Είναι αναγκαίο να κατανοηθεί από όλους μας ότι η απόφαση και η πολιτική που ιδιωτικοποιεί την ΕΥΑΘ δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της που θα έχει συνέπειες στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Δεν αφορά μόνο το λαό της Θεσσαλονίκης που θα πληρώνει ακριβά το νερό και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΥΑΘ. Η ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτή η πολιτική, αν περάσει στη Θεσσαλονίκη, θα γενικευτεί παντού».

Τον ιδιώτη το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα έχει υπερκέρδη και όχι πώς θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, επισημαίνει η ΕΣΚ, ενώ αναφέρει ότι η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήδη προχωράει σιγά - σιγά στην ιδιωτικοποίησή της, παραχωρώντας τα νέα δίκτυα που παραλαμβάνει (ύδρευση Μεγάρων) σε εργολάβους και με προοπτική και για άλλες περιοχές της Αττικής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικεί μέτρα στήριξης του κλάδου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης (Μεσογείων), την ερχόμενη Τρίτη 21 του Ιούλη στις 10 το πρωί, προγραμματίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σε μία ακόμη παρέμβαση για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των επαγγελματοβιοτεχνών. Στο κάλεσμά της η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Ο δρόμος του αγώνα είναι δύσκολος, μα αναγκαίος. Ο άλλος ο δρόμος είναι να υποταχθούμε στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και να απεμπολήσουμε κάθε δικαίωμα που έχουμε. Οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ μας καλούν να πορευθούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές που την υπηρετούν. Εμείς, το αγωνιστικό κομμάτι του κινήματος των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ επιλέγουμε την αντίσταση και τους κοινούς αγώνες με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Η ΟΒΣΑ ζητά μέτρα κατά των εισαγωγών για προϊόντα που παράγει η εγχώρια βιοτεχνία, να μπει φρένο στην ξέφρενη επέκταση των πολυκαταστημάτων, για λογαριασμό των οποίων καταργούνται «ενοχλητικές» διατάξεις, να ληφθούν μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την ενίσχυση και της λαϊκής στέγης, να αυξηθεί στο 45% η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ