ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτρα τώρα για τη στήριξη των ΕΒΕ

Παρέμβαση συνδικαλιστών στο υπουργείο Ανάπτυξης για άμεση ανακούφιση του κλάδου

Μέτρα άμεσης ανακούφισης των επαγγελματοβιοτεχνών και προστασίας της δουλειάς και της παραγωγής τους διεκδίκησαν χτες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και συνδικαλιστές που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου προέκυψε, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου - την οποία υποστηρίζει, στηρίζει, συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ - είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σταθερή και μετρήσιμη υπονόμευση της μικρής βιοτεχνίας, του μικρεμπόρου και του αυτοαπασχολούμενου.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ, υπήρξε «κατανόηση», αλλά και μια προσπάθεια να «χωρέσουν» στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, κάτι που βεβαίως δεν είναι δυνατόν. Η κυβέρνηση «οχυρώνεται» πίσω από τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της ΕΕ για να αρνηθεί τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου ανάσχεσης της μεγάλης πίεσης προς την ντόπια βιοτεχνία και το εμπόριο από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες βιομηχανίες. Γι' αυτό, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος μετά τη συνάντηση, «ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη των αγώνων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν».

Η ΟΒΣΑ απαίτησε:

  • Μέτρα προστασίας της βιοτεχνικής παραγωγής με την απαγόρευση των εισαγόμενων προϊόντων.
  • Περιορισμό της δημιουργίας και επέκτασης των πολυκαταστημάτων, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας - Οχι στην κατάργησή της με το πρόσχημα περί τουριστικών περιοχών.
  • Να πάρει μέτρα το κράτος για την οικοδομική αναθέρμανση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία προγραμμάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή άλλον κρατικό φορέα για την ανέγερση κατοικιών για τη λαϊκή οικογένεια - σχολείων - νοσοκομείων ή άλλων δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων.
  • Ο συντελεστής φορολόγησης των ΑΕ να πάει από 25% στο 45% και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, να παρθούν μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και των λαϊκών στρωμάτων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα υπέρ των τραπεζών στο όνομα των καταναλωτών

Με πρόσχημα την «προστασία του καταναλωτή», η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των τραπεζών, με κυριότερο την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας της ΕΕ για την καταναλωτική πίστη, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, που παρουσίασε χτες τις νέες ρυθμίσεις. Η σχετική Οδηγία έχει αρκετές επιμέρους διατάξεις για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, οι οποίες δε θίγουν σε καμία περίπτωση τις συνθήκες που ωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά στις «δαγκάνες» των τραπεζών και στην υπερχρέωση. Αντιθέτως, διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη διεξοδικότερη εξέταση της πιστοληπτικής δυνατότητας του υποψήφιου πελάτη, διευρύνουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες των τραπεζών και προαναγγέλλουν περισσότερο επώδυνους όρους δανειοδότησης.

Ταυτόχρονα, η Οδηγία πάει ένα βήμα πιο πέρα τη δημιουργία της ενιαίας, εσωτερικής τραπεζικής αγοράς στην ΕΕ. Ενδεικτικά, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, θα διανέμεται τυποποιημένο έντυπο πληροφόρησης για προϊόντα καταναλωτικής πίστης και ειδικότερα για καταναλωτικά δάνεια από 200 ευρώ έως 75.000 ευρώ και για πιστωτικές κάρτες, με τους όρους χορήγησης από όλες τις τράπεζες στην ΕΕ! Ουσιαστικά, διαμορφώνεται ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για το τραπεζικό κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ.

Αμεση σχέση με τα παραπάνω έχει η ίδρυση «Ειδικού Γραφείου Υποστήριξης» των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, το οποίο όχι μόνο θα δέχεται καταγγελίες και παράπονα, αλλά θα δίνει και συμβουλές για το καλύτερο προϊόν που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος καταναλωτής, υποβοηθώντας ουσιαστικά την πώληση τραπεζικών προϊόντων!

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αποδεχτούν από τώρα ρυθμίσεις, τις οποίες αναμένεται να κάνει δεκτές ο Αρειος Πάγος, για την επιβάρυνση με τόκους των πιστωτικών από την ημερομηνία εξόφλησης και έπειτα, καθώς και για την κατάργηση της επιβάρυνσης για κατάθεση ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Περιορίστηκε το έλλειμμα το Μάη λόγω κρίσης...

Τα αποτυπώματα της οικονομικής κρίσης είναι εμφανή στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και το μήνα Μάη, καθώς συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση των εισαγωγών και των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών οφείλεται αποκλειστικά στην αντίστοιχη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ αντίθετα όλα τα υπόλοιπα ισοζύγια εμφάνισαν κατάσταση επιδείνωσης. Συνεχίστηκε επίσης η εισαγωγή κεφαλαίων για κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά την περίοδο Γενάρης - Μάης 2009, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε στα 12,4 δισ. ευρώ, από 16,2 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί την περίοδο Γενάρης - Μάης του 2008. Η κατά 30,6% μείωση του ελλείμματος οφείλεται αποκλειστικά στη μεγάλη υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος, από 18,7 δισ. ευρώ το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2008 στα 12,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο φετινό πεντάμηνο ή κατά 46,1%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών (περιλαμβανομένων καυσίμων και πλοίων) το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2009 ανήλθαν σε 6,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 26,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καθώς οι εξαγωγές είχαν ανέλθει στα 7,7 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 39,7% εμφάνισαν οι εισαγωγές αγαθών (περιλαμβανομένων των καυσίμων και πλοίων), καθώς ανήλθαν στα 18,9 δισ. ευρώ, έναντι 26,4 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Η μείωση βέβαια του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους, καθώς συνδέεται με τη συστολή της εσωτερικής αγοράς στη ζήτηση εμπορευμάτων από το εξωτερικό, λόγω της κάμψης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα ισοζύγια εμφανίζουν επιδείνωση.

  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,2 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί πέρσι, κυρίως λόγω της μείωσης των εισπράξεων από μεταφορές.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε ελαφρά στα 3,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ πέρσι.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κυρίως πόροι από την ΕΕ) περιορίστηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ πέρσι.

Οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις ξένου κεφαλαίου σε μετοχές, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στο πεντάμηνο ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, ενώ επανεισέρρευσαν ελληνικά κερδοσκοπικά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Eκκαθάριση» του κέντρου της Αθήνας

Νομοθετικές ρυθμίσεις έντασης της αστυνομοκρατίας στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Αθήνας, προανήγγειλαν χτες - χωρίς, ωστόσο, να τις προσδιορίσουν - ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού, με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ., της Νομαρχίας, του Δήμου της Αθήνας και εκπροσώπων των ξενοδόχων. Με πρόσχημα το πρόβλημα της εγκληματικότητας και με αφορμή τις απαιτήσεις των τουριστικών φορέων για μεγαλύτερη ασφάλεια στην Αθήνα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη φάση της επιβολής «ευταξίας» σε μια μεγάλη περιοχή του κέντρου της πόλης, η οποία έχει άμεση σύνδεση με τις αξίες της γης, την υποβάθμιση περιοχών που στη συνέχεια επιλέχθηκαν «όλως τυχαίως» για «αναπλάσεις», την εκδίωξη των επαγγελματοβιοτεχνών, την απομάκρυνση μεταναστών.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι ιδανικές εχθρικές συνθήκες προς κάθε είδους εκδήλωση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, ψυχαγωγικών αλυσίδων, μεταξύ των οποίων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες αποτελούν εδώ και χρόνια «κόκκινο πανί» για τους μεγαλέμπορους του κέντρου της Αθήνας.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της τουριστικής κίνησης στη «δύσκολη αυτή χρονιά», ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση του υπαίθριου εκθεσιακού κέντρου στο Ελληνικό, το οποίο ανήκει στις ΕΤΑ και ΚΕΔ.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Ρύθμιση χωρίς αντίκρισμα

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί προπαγανδιστικά να δείξει ότι φορολογεί τους «έχοντες και κατέχοντες», χωρίς ωστόσο να το κάνει πράξη, συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, η κυβερνητική πρόταση δεν αλλάζει τη γενική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη και ταυτόχρονα πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, είπε, μπορούν με διάφορα «παραθυράκια» (οφ σορ εταιρείες) να γλιτώσουν τη φορολόγησή τους, η οποία έτσι και αλλιώς με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις είναι χαμηλή, και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει ποιο είναι το πραγματικό φορολογικό καθεστώς και ποιες οι απαλλαγές των ιδιοκτητών των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής.

Κατά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και ισχυρίστηκε ότι η φορολόγηση των σκαφών αναψυχής δείχνει ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα «κοινωνικής δικαιοσύνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ