Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα υπέρ των τραπεζών στο όνομα των καταναλωτών

Με πρόσχημα την «προστασία του καταναλωτή», η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των τραπεζών, με κυριότερο την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας της ΕΕ για την καταναλωτική πίστη, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, που παρουσίασε χτες τις νέες ρυθμίσεις. Η σχετική Οδηγία έχει αρκετές επιμέρους διατάξεις για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, οι οποίες δε θίγουν σε καμία περίπτωση τις συνθήκες που ωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά στις «δαγκάνες» των τραπεζών και στην υπερχρέωση. Αντιθέτως, διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη διεξοδικότερη εξέταση της πιστοληπτικής δυνατότητας του υποψήφιου πελάτη, διευρύνουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες των τραπεζών και προαναγγέλλουν περισσότερο επώδυνους όρους δανειοδότησης.

Ταυτόχρονα, η Οδηγία πάει ένα βήμα πιο πέρα τη δημιουργία της ενιαίας, εσωτερικής τραπεζικής αγοράς στην ΕΕ. Ενδεικτικά, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, θα διανέμεται τυποποιημένο έντυπο πληροφόρησης για προϊόντα καταναλωτικής πίστης και ειδικότερα για καταναλωτικά δάνεια από 200 ευρώ έως 75.000 ευρώ και για πιστωτικές κάρτες, με τους όρους χορήγησης από όλες τις τράπεζες στην ΕΕ! Ουσιαστικά, διαμορφώνεται ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για το τραπεζικό κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ.

Αμεση σχέση με τα παραπάνω έχει η ίδρυση «Ειδικού Γραφείου Υποστήριξης» των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, το οποίο όχι μόνο θα δέχεται καταγγελίες και παράπονα, αλλά θα δίνει και συμβουλές για το καλύτερο προϊόν που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος καταναλωτής, υποβοηθώντας ουσιαστικά την πώληση τραπεζικών προϊόντων!

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αποδεχτούν από τώρα ρυθμίσεις, τις οποίες αναμένεται να κάνει δεκτές ο Αρειος Πάγος, για την επιβάρυνση με τόκους των πιστωτικών από την ημερομηνία εξόφλησης και έπειτα, καθώς και για την κατάργηση της επιβάρυνσης για κατάθεση ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ