Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Επιμένουν αγωνιστικά κόντρα στον εμπαιγμό

Συγκέντρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από παραγωγούς του Τυρνάβου και κατάληψη βιομηχανίας

Αγωνιστική συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη συνέχεια κατάληψη του εργοστασίου επεξεργασίας φρούτων «ΕΛΒΑΚ», πραγματοποιούν οι ροδακινοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, κόντρα στον κυβερνητικό εμπαιγμό της τιμής των 22 λεπτών. Η απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών, που συγκάλεσε προχτές το βράδυ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, στον Τύρναβο, για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων που είναι:

  • Καθιέρωση κατώτερης εγγυημένης ικανοποιητικής τιμής 40 λεπτών το κιλό στο συμπύρηνο ροδάκινο και στο βιομηχανικό αχλάδι 60 λεπτά, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να υπάρχει ένα λογικό κέρδος.
  • Κρατική παρέμβαση, έτσι ώστε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες το σύνολο της φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου.

Στο μεταξύ, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας συνέχισαν χτες να βρίσκονται στα «μπλόκα» στους κόμβους Μελισσοχωρίου και Γυψοχωρίου στα Γιαννιτσά, καθώς και του εργοστασίου «Κόνεξ» στη Σκύδρα, ενώ συσκέψεις θα πραγματοποιούσαν αργά χτες βράδυ για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η οργή και η αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων ξεχείλισε μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή για το συμπήρυνο, που τελικά θα εισπράξει ο αγρότης, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα παραγωγής. Σε τελική ανάλυση, τα «μέτρα» του υπουργείου αποτελούν χείρα βοηθείας για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των κονσερβοποιών και για τους ροδακινοπαραγωγούς δίνονται τα ψίχουλα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε «μέτρα» απορρόφησης έως 170 χιλ. τόνων ροδάκινου από τις βιομηχανίες στα 18 λεπτά με επιπλέον επιδότηση 4 λεπτών από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης). Απομένουν, όμως, στα «αζήτητα» άλλοι περίπου 200 χιλ. τόνοι, οι οποίοι ανακοινώθηκε αόριστα ότι θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι ροδακινοπαραγωγοί, ήδη, «ζουν στο πετσί τους» τα αποτελέσματα των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και όλες αυτές τις μέρες που διαρκούσαν οι κινητοποιήσεις τους κατάλαβαν ότι όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα: Οι τιμές των προϊόντων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ