ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
Δ.Ε.Θ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί 150.000 απολύσεις στη Ρουμανία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Ρουμανία θα είναι η τρίτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την Ουγγαρία και τη Λετονία, που θα περάσει από την «πρέσα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να «σωθεί» από τη διεθνή οικονομική κρίση...

Οπως είναι γνωστό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τον περασμένο Μάρτη ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα «σωτηρίας» για χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μια από τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ ήταν και η Ρουμανία της οποίας το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2009 κατά 8,5%. Η αίτηση της ρουμανικής κυβέρνησης έγινε δεκτή και το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 δισ. ευρώ στη χώρα. Ομως όλα αυτά με κάποιες προϋποθέσεις.

Η πρώτη και βασική προϋπόθεση που έθεσε το ΔΝΤ ήταν, όπως και στις άλλες χώρες, η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτής της περικοπής η κυβέρνηση της Ρουμανίας προχώρησε σε σχέδιο για την απόλυση 100.000 - 150.000 δημόσιων υπαλλήλων!

Ομως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παρέμεναν διστακτικοί απαιτώντας ακόμη περισσότερα. Το επόμενο μέτρο ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα και αφορούσε στο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα. Και το «κερασάκι» ήταν η απόφαση, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να λάβουν φέτος άδεια άνευ αποδοχών τριών βδομάδων το διάστημα μεταξύ Σεπτέμβρη - Νοέμβρη.

Για να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της προς το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι το σχέδιό της για αύξηση των συντάξεων κατά 2%, που είχε προαναγγείλει, ματαιώνεται.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ είναι από τους ισχυρότερους θεματοφύλακες των αρχών της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και σταθερός υποστηρικτής των πολιτικών που οδήγησαν στη διεθνή οικονομική κρίση. Είναι επομένως τουλάχιστον προκλητικό να εμφανίζεται τώρα ως μεσσίας για την έξοδο από την κρίση αυτή.

Ασφαλώς η πρόκληση αφορά στους εργαζόμενους της Ρουμανίας οι οποίοι και κατά το παρελθόν είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες των πολιτικών του ΔΝΤ και των άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Γιατί η κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί πειθήνια όλες τις σχετικές απαιτήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραγιάν Μπασέσκου, έσπευσε να αναγνωρίσει την ανάγκη συρρίκνωσης του κρατικού τομέα, τονίζοντας ότι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20%!

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται τι σημαίνει προσφυγή στο ΔΝΤ, μέτρο στο οποίο είχε αναφερθεί στις αρχές του χρόνου ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συνεπικουρούμενος και από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και των δύο κομμάτων.


Μισθοί Βορρά, μισθοί Νότου

Η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, βασικός κυβερνητικός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα χορήγησης αυξήσεων στους εργαζόμενους. Ο υπουργός για την απλούστευση των νόμων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, πρότεινε την προσαρμογή των μισθών των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων βάσει του κόστους ζωής κάθε περιοχής της χώρας.

Οπως είναι γνωστό, η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει μέχρι και την «ανεξαρτητοποίηση» της «πλούσιας» Βόρειας Ιταλίας από το «φτωχό» Νότο.

Ο Κλαντερόλι, στέλεχος της Λέγκας, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το κόστος ζωής στην Κάτω Ιταλία, είναι κατά 17% χαμηλότερο από το βιομηχανοποιημένο Βορρά» κατά συνέπεια «στις περιοχές εκείνες όπου η ζωή είναι ακριβότερη, οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο». Η πρόταση αρχικά υποστηρίχθηκε και από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δήλωσε πως «ανταποκρίνεται σε κριτήρια δικαιοσύνης και οικονομικού ορθολογισμού».

Η πρόταση αυτή μεταξύ των άλλων καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους με βάση τον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη αν λάβει κανείς υπόψη τις θέσεις της Λέγκας του Βορρά σχετικά με τις διαφορές Βορρά και Νότου στην Ιταλία. Οι διαφορές αυτές, κατά τον ιδρυτή της Λέγκας Τζιανφράνκο Φίνι, εντοπίζονται κυρίως μεταξύ των πολιτισμένων και εργατικών Βορείων και των τεμπέληδων, χαραμοφάηδων του Νότου.

Οσον αφορά την ιδέα της μισθολογικής διαφοροποίησης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Καλά να 'ναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...


ΡΩΣΙΑ - ΥΦΕΣΗ Το μεγαλύτερο μακροβούτι της από το 1995 έκανε η ρωσική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2009, πέφτοντας και αυτή θύμα της διεθνούς ύφεσης. Το ρωσικό ΑΕΠ υποχώρησε στο συγκεκριμένο διάστημα κατά 10,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και ύστερα από πτώση 9,8% που σημείωσε στο πρώτο. Η συρρίκνωση αυτή ήλθε ύστερα από μια περίοδο 10ετούς συνεχούς ανάπτυξης, ο μέσος ρυθμός της οποίας ήταν περίπου 7%.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ Η Βενεζουέλα επισημοποίησε την ίδρυση κοινής τράπεζας με τη Ρωσία, η οποία θα χρηματοδοτεί μία πλειάδα από κοινά προγράμματα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν προσεγγίσει στενά η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τη Μόσχα, το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυτής θα είναι 4 δισ. δολάρια (2,8 δισ. ευρώ) και θα ελέγχεται κατά 51% από τη ρωσική πλευρά.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στις ΗΠΑ, από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το Δεκέμβριο του 2007, το ποσοστό των ανέργων έχει εκτιναχθεί στο 9,5%. Σε αρκετές περιοχές, όμως, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στη «Motor City», στο Ντιτρόιτ, η ανεργία έφθασε τον Ιούνιο στο 17,1% από 14,9% το Μάιο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε 49 αστικά κέντρα με πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε αστικό κέντρο είναι στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, 13,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ