ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
«Αβρότητες» και κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ θα «διαμορφώσουν» τον 21ο αιώνα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες «έχουν αμοιβαία συμφέροντα», ενώ κάλεσε την Κίνα κατά την επίσημη πρώτη μέρα του «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου» των δύο χωρών να συνεργαστεί στενά για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάσχεση της εξάπλωσης των πυρηνικών και το περιβάλλον.

Προφανώς πρόκειται για στρατηγική που είναι κοινή τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και απέναντι στη Ρωσία καθώς οι αδρές γραμμές είναι οι ίδιες. Κοινά συμφέροντα και συνεργασία ήταν και η βασική γραμμή πλεύσης και κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία πριν λίγες βδομάδες έχοντας κατά νου τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Εντούτοις η Κίνα δεν είναι Ρωσία εξαιτίας της αλληλεξάρτησης των δύο χωρών σε θέματα οικονομίας και εμπορίου.

«Η παρούσα κρίση κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές που γίνονται εντός των συνόρων μας αντανακλούν στην παγκόσμια οικονομία και αυτό είναι πραγματικό όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, αλλά εξίσου για τη Σανγκάη και τη Σεντζέν», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε έναν ισχυρό διμερή και πολυμερή συντονισμό», χαρακτηρίζοντας συνάμα τις σχέσεις με την Κίνα από τις σημαντικότερες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως ευκαιρίας δοθείσης ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τα πάντα στο τραπέζι. Για το Ιράν και τη ΛΔ Κορέας υπήρξαν ειδικές μνείες με αφορμή το ζήτημα της εξάπλωσης των πυρηνικών. Τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ευθύνη να ηγηθούν της προσπάθειας για την ανάσχεση της διασποράς τους. Δεν παρέλειψε να καλέσει το Πεκίνο «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με σαφείς αναφορές στις μειονότητες και τους Ουιγούρους», ενώ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή».

Εκ μέρους της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ουάνγκ Κισάν, που είναι επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας, δήλωσε πεπεισμένος ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τάσεις υποχώρησης και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει υψηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες αυτές.

Πάντως, παρά το «θετικό και θερμό κλίμα» η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς θεωρούνταν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την Κίνα να αλλάξει γραμμή πλεύσης όσον αφορά στον προσανατολισμό της οικονομίας της χώρας από τις εξαγωγές στη στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και το ζήτημα της ισοτιμίας του γιουάν και του δολαρίου που κατά τις ΗΠΑ είναι πλασματική καθώς θεωρούν ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της ώστε να ευνοεί το εξωτερικό της εμπόριο. Για την Κίνα πάντως δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση... Από την άλλη πλευρά η Κίνα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις όσον αφορά στα προγράμματα «στήριξης της οικονομίας» που θα πυροδοτήσουν ενδεχομένως μία έκρηξη του πληθωρισμού και υποτίμηση του δολαρίου που θα σήμαινε ότι η Κίνα θα ήταν ο μεγάλος χαμένος καθώς είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» της αμερικανικής οικονομίας ως κάτοχος μεγάλου μέρους των ομολόγων του δημοσίου.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενίσχυση της «ασφάλειας» του Ισραήλ...

Συνεχείς οι περιοδείες Αμερικανών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή
Συνεχείς οι περιοδείες Αμερικανών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς για να καθησυχάσει το στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στην περιοχή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λίγες ημέρες μετά τις συστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για σταμάτημα των εποικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη. Κατά τη διάρκεια ξεχωριστών συναντήσεών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ ο Ρ. Γκέιτς υποστήριξε πως «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε τόσο οικονομική όσο και τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του Ισραήλ» τονίζοντας ότι η ασφάλεια του Ισραήλ «εξαρτάται από μια βιώσιμη και περιεκτική» ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο της Αιγύπτου - όπου κάλεσε τις αραβικές χώρες να κάνουν βήματα ομαλοποίησης των σχέσεών τους με το Ισραήλ - και την προηγούμενη στη Συρία, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες τόνισε πως αν το Ισραήλ ξεκινήσει να «αντιμετωπίζει» τα «δύσκολα θέματα όπως είναι οι εποικισμοί» θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες για μια αποτελεσματική ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει απορρίψει το «πάγωμα» της κατασκευής των εποικισμών, υποστηρίζοντας ότι όσα ήδη βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής θα πρέπει να συνεχιστούν για να μπορέσουν να «φιλοξενήσουν» την αύξηση του πληθυσμού, που σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, σήμερα φτάνουν τους 300.000 στη Δυτική Οχθη.

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ δημοσίευσαν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμβιβαστική λύση επιτρέποντας στο Ισραήλ να τελειώσει την οικοδόμηση των εποικισμών με την προϋπόθεση να μην ξεκινήσουν άλλες κατασκευές. Το γραφείο του Νετανιάχου - με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Μίτσελ - πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Ο Μίτσελ αναμενόταν να έχει αργά χτες το βράδυ συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αρνείται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αν δεν σταματήσει η πολιτική της οικοδόμησης των εποικισμών. Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζόουνς, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την περιοχή σήμερα.

  • Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες τη νύχτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε σήραγγα ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι τόνισαν πως είναι δυνατό να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί κάτω από τα συντρίμμια. Τα αίτια της έκρηξης - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - δεν είχαν γίνει γνωστά, ωστόσο πιθανά να προκλήθηκε από ηλεκτρική σπίθα.
ΜΙΑΝΜΑΡ
Επίθεση κατά της παρέμβασης Κλίντον

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

«Επίθεση» εναντίον της παρέμβασης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Σύνοδο για την Περιφερειακή Ασφάλεια της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN), που ζήτησε από τις χώρες που συμμετέχουν να ασκήσουν τα μέγιστα της επιρροής τους στη Βιρμανία (Μιανμάρ), προκειμένου το καθεστώς να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να απελευθερώσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, πραγματοποίησαν την Κυριακή εφημερίδες της χώρας που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι δηλώσεις Κλίντον αποτελούν άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της ASEAN, επισημαίνοντας ότι αν η Ενωση ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της Αμερικανίδας υπουργού, θα μετατραπεί «σε ακόλουθο της Ουάσιγκτον»...

ΙΝΔΙΑ
Κατασκεύασε πυρηνικό υποβρύχιο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το πρώτο υποβρύχιο που κινείται με πυρηνική ενέργεια και κατασκευάστηκε στη χώρα καθέλκυσε την Κυριακή η Ινδία, όντας πλέον η μία από τις έξι χώρες στον κόσμο (οι άλλες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα), που μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τέτοιου είδους σκάφη. Το νέο απόκτημα της ινδικής άμυνας, που παρουσιάστηκε μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας Ινδίας - ΗΠΑ για δήθεν ειρηνικούς σκοπούς, μπορεί να φέρει και να εκτοξεύει πυρηνικά όπλα. Το Νέο Δελχί είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση με πυρηνικά από αέρος, από χερσαίες πλατφόρμες αλλά και από τη θάλασσα. Στην παρουσίαση του νέου υποβρυχίου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ, που το χαρακτήρισε ως «κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας»...

Στο μεταξύ χθες σε βομβιστική επίθεση στην ανατολική Ινδία, που αποδίδεται σε ομάδες μαοϊκών ανταρτών, ανατινάχθηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παραστρατιωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα έξι στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πρόσκληση συνομιλιών άλλου τύπου...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

«Ανοιχτό διάλογο» μιας «συγκεκριμένης και συγκρατημένης μορφής που μπορεί να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση» πρότεινε χτες αξιωματούχος της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας σε σχέση με τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, απορρίπτοντας προηγουμένως το ενδεχόμενο νέας συμμετοχής της στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου.

Η χτεσινή πρόταση της Πιονγιάνγκ εξελήφθη από αναλυτές σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ ως έμμεση αλλά σαφής πρόσκληση των βορειοκορεατικών αρχών προς την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον φρόντισε να απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιμένοντας να γίνουν οι όποιες διαβουλεύσεις αποκλειστικά στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας και Ρωσίας. Σε άλλο σημείο, η Κλίντον φρόντισε να εξάρει τις «εξαιρετικά θετικές και παραγωγικές» προσπάθειες της Κίνας για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ