Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
«Αβρότητες» και κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ θα «διαμορφώσουν» τον 21ο αιώνα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες «έχουν αμοιβαία συμφέροντα», ενώ κάλεσε την Κίνα κατά την επίσημη πρώτη μέρα του «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου» των δύο χωρών να συνεργαστεί στενά για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάσχεση της εξάπλωσης των πυρηνικών και το περιβάλλον.

Προφανώς πρόκειται για στρατηγική που είναι κοινή τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και απέναντι στη Ρωσία καθώς οι αδρές γραμμές είναι οι ίδιες. Κοινά συμφέροντα και συνεργασία ήταν και η βασική γραμμή πλεύσης και κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία πριν λίγες βδομάδες έχοντας κατά νου τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Εντούτοις η Κίνα δεν είναι Ρωσία εξαιτίας της αλληλεξάρτησης των δύο χωρών σε θέματα οικονομίας και εμπορίου.

«Η παρούσα κρίση κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές που γίνονται εντός των συνόρων μας αντανακλούν στην παγκόσμια οικονομία και αυτό είναι πραγματικό όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, αλλά εξίσου για τη Σανγκάη και τη Σεντζέν», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε έναν ισχυρό διμερή και πολυμερή συντονισμό», χαρακτηρίζοντας συνάμα τις σχέσεις με την Κίνα από τις σημαντικότερες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως ευκαιρίας δοθείσης ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τα πάντα στο τραπέζι. Για το Ιράν και τη ΛΔ Κορέας υπήρξαν ειδικές μνείες με αφορμή το ζήτημα της εξάπλωσης των πυρηνικών. Τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ευθύνη να ηγηθούν της προσπάθειας για την ανάσχεση της διασποράς τους. Δεν παρέλειψε να καλέσει το Πεκίνο «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με σαφείς αναφορές στις μειονότητες και τους Ουιγούρους», ενώ αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή».

Εκ μέρους της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ουάνγκ Κισάν, που είναι επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας, δήλωσε πεπεισμένος ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τάσεις υποχώρησης και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει υψηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες αυτές.

Πάντως, παρά το «θετικό και θερμό κλίμα» η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς θεωρούνταν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την Κίνα να αλλάξει γραμμή πλεύσης όσον αφορά στον προσανατολισμό της οικονομίας της χώρας από τις εξαγωγές στη στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και το ζήτημα της ισοτιμίας του γιουάν και του δολαρίου που κατά τις ΗΠΑ είναι πλασματική καθώς θεωρούν ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της ώστε να ευνοεί το εξωτερικό της εμπόριο. Για την Κίνα πάντως δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση... Από την άλλη πλευρά η Κίνα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις όσον αφορά στα προγράμματα «στήριξης της οικονομίας» που θα πυροδοτήσουν ενδεχομένως μία έκρηξη του πληθωρισμού και υποτίμηση του δολαρίου που θα σήμαινε ότι η Κίνα θα ήταν ο μεγάλος χαμένος καθώς είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» της αμερικανικής οικονομίας ως κάτοχος μεγάλου μέρους των ομολόγων του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ