Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Αγρια και δολοφονική καταστολή

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε ένα «τεράστιο κελί», όπως καταγγέλλουν οι λαϊκές οργανώσεις, έχει μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή του Ελ Παραΐσο της εγγύτερης περιοχής στα σύνορα με τη Νικαράγουα στο πέρασμα του Λας Μάνος, όπου από την Παρασκευή έχει κατασκηνώσει από την πλευρά της Νικαράγουας ο διωγμένος απο τους πραξικοπηματίες, Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια.

Χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία των οδικών δικτύων, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι Ενοπλες Δυνάμεις και παραμένουν εκεί, λόγω της συνεχούς απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των αποκλεισμών, για περισσότερες από 48 ώρες χωρίς νερό, τροφή, αλλά και φάρμακα, καθώς υπάρχουν τραυματίες από την καταστολή και τα δακρυγόνα. Η πρόσβαση απαγορεύεται, ενώ έχει καταγγελθεί ότι οι στρατιωτικοί κάνουν χρήση των ασθενοφόρων του «Ερυθρού Σταυρού» για να μεταφέρουν δακρυγόνα και πυρομαχικά!

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι και οι συλλήψεις, ενώ υπάρχουν φόβοι για την τύχη των συλληφθέντων, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησής τους, αλλά και για το πού πραγματικά είναι. Οι φόβοι αυτοί εντείνονται ειδικά μετά την ανακάλυψη στην άκρη ενός δρόμου του νεκρού και κατακρεουργημένου σώματος του 24χρονου Πέδρο Μαγκτνιελ Μουνιός Σαλβαδόρ, αγωνιστή και συνδικαλιστή που έδωσε το «παρών» στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα και ο οποίος είχε συλληφθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε την Κυριακή έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου STIBYS στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα χωρίς να υπάρχουν θύματα, ενώ κατά τη κηδεία του Πέδρο Μαγκντιελ έγιναν επεισόδια, όταν οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία αναγνώρισαν πράκτορες της DNIC. Επίσης, έχει καταγγελθεί η διείσδυση παραστρατιωτικών, αλλά και στρατιωτικών με πολιτικά στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις.

Τη δολοφονία του Πέδρο Μαγκντιελ, αλλά και τις κατάφωρες παραβιάσεις των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλε χθες η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εντούτοις, παρά την καταστολή, δάσκαλοι και ορισμένα συνδικάτα συνεχίζουν την απεργία, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ ομάδες εξακολουθούν να ξεκινούν από διάφορες πόλεις, προκειμένου να φτάσουν στο Ελ Παραΐσο, όπου είναι ο Πρόεδρος Σελάγια, ο οποίος δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους πραξικοπηματίες.

Τέλος, σε μία αναπάντεχη παρέμβαση, οι Ενοπλες Δυνάμεις, με ανακοίνωσή τους το Σάββατο, αναφέρουν ότι αποδέχονται την επιστροφή στον Σελάγια και ότι στηρίζουν το διάλογο, βάσει της συμφωνίας του Σαν Χοσέ υπό τον διαπραγματευτή των ΗΠΑ Οσκαρ Αρίας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι «η όποια λύση πρέπει να βασιστεί στο Σύνταγμα και τους νόμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ