Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιτυχής» η επιχείρηση στη Χελμάντ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Τεράστια επιτυχία» των κατοχικών δυνάμεων χαρακτήρισε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, τις νέες πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανο-βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στην επαρχία Χελμάντ και τις περιοχές του νότιου Αφγανιστάν, που θεωρούνται ως προπύργιο των «Ταλιμπάν», κατά των ανταρτών, παρά τις απώλειες που υπέστησαν τα κατοχικά στρατεύματα, κάνοντας λόγο για «ηρωικές προσπάθειες».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των κατοχικών δυνάμεων, η επιχείρηση «Νύχια του Πάνθηρα» διήρκεσε πέντε βδομάδες, ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό το Σαββατοκύριακο, όσον αφορά την πρώτη φάση της με την κατάληψη τοποθεσιών - κλειδιά στην περιοχή της Χελμάντ. Ωστόσο, η αναζωπύρωση του πολέμου, που προκάλεσαν οι εν λόγω επιχειρήσεις στα νότια της χώρας, όξυνε την ανησυχία σχετικά με την «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Αυγούστου.

Παράλληλα Αφγανοί τοπικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με εκπροσώπους των «Ταλιμπάν» για κατάπαυση του πυρός, στο δυτικό Αφγανιστάν, με στόχο την «ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών». Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως «πρωτοφανής» για τα χρονικά του Αφγανιστάν, με τους αξιωματούχους που την πέτυχαν να καλούν για εφαρμογή της και σε άλλες περιοχές, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να συνομιλήσει με τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν», με στόχο τη «σταθερότητα» στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ