Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διευρύνει τον κύκλο της έντασης η Κολομβία

ΚΙΤΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οποιουδήποτε είδους επέμβαση στη χώρα μας», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, προσθέτοντας ότι εάν η Κολομβία επιχειρήσει ξανά εισβολή στο έδαφος του Εκουαδόρ, όπως αυτή που πραγματοποίησε την 1η Μάρτη του 2008, σε αυτήν την περίπτωση «θα απαντήσουμε στρατιωτικά».

Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της επικίνδυνης πρόκλησης εκ μέρους της Κολομβίας, όπου την προηγούμενη βδομάδα «αξιωματούχοι» έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου το ηγετικό στέλεχος των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Μόνο Χοχόι, σε ομιλία του προς τους αντάρτες, φέρεται να δηλώνει ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Ραφαέλ Κορέα, το 2006. Πάντως, ο Μόνο Χοχόι ή Χόρχε Μπρικένιο, επικεφαλής του Ανατολικού Μπλοκ του αντάρτικου κινήματος, ήταν ο στόχος των βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στρατοπέδου των FARC στην επαρχία Μέτα, νότια της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, τουλάχιστον 16 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε δε σταματά τις προκλήσεις και τις απειλές. Την Κυριακή «κατήγγειλε» ότι οι FARC κατόρθωσαν να προμηθευθούν αντιαρματικούς πυραύλους από το εξωτερικό, τονίζοντας πως η Μπογοτά εξέφρασε τα παράπονά της στις εμπλεκόμενες χώρες, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα, όπως αναφέρουν τα κολομβιανά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ