Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ 56 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΚΑΔΑ
Εμπιστοσύνη στην Επανάσταση

Από τις κεντρικές εκδηλώσεις στο Ολγκίν
Από τις κεντρικές εκδηλώσεις στο Ολγκίν
ΟΛΓΚΙΝ.-- Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Ολγκίν για να γιορτάσουν την επέτειο των 56 χρόνων από την ημέρα που ολιγομελείς ομάδες επαναστατών, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα, με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα. Η προσπάθεια αυτή των Κουβανών επαναστατών, παρά την ήττα, άνοιξε μια νέα φάση στην πάλη του λαού, με κορύφωση την επικράτηση της Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα, την 1η Γενάρη του 1959.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Κούβα γιορτάζει την 26η Ιούλη, μέρα που έχει καθιερωθεί ως εθνική γιορτή της Επανάστασης. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο σημείωσε πως, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, η λαϊκή ενότητα θα οδηγήσει την Κούβα μπροστά. Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, η ικανότητα του κουβανικού λαού για αντίσταση, οργάνωση και αλληλεγγύη, έχει επιδειχθεί, τονίζοντας παράλληλα πως οι Κουβανοί εμπιστεύτηκαν την Επανάσταση και εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους. Ο ίδιος, μάλιστα, επαίνεσε τις προσπάθειες του κουβανικού λαού - ιδιαίτερα της περιοχής του Ολγκίν - για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τρεις κυκλώνες που έπληξαν το Νησί της Επανάστασης το περασμένο φθινόπωρο, ζημιές που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ό,τι αφορά το Ολγκίν, τόνισε ότι περίπου 125.000 σπίτια είχαν καταστραφεί και σήμερα περίπου τα μισά έχουν επισκευαστεί. Επαίνεσε, επίσης, της περιοχές του Πινάρ ντελ Ρίο, του Νησιού της Νεολαίας, του Καμαγιουέι και του Λας Τούνας, που επίσης «χτυπήθηκαν» από τους κυκλώνες, αλλά σήμερα δείχνουν καλά σημάδια βελτίωσης. Ευχαρίστησε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα - κυρίως τους Πάστορες για την Ειρήνη και την μπριγάδα αλληλεγγύης «Βενσερέμος» - για την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών των κυκλώνων.

Επιπλέον, ο Κουβανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, αλλά και της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ