ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Ενταση του αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση συνεχίστηκαν χτες για 38η μέρα με διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις των λαϊκών δυνάμεων στο Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το συντονισμό των ενεργειών των επόμενων ημερών αλλά και τις μεγάλες σημερινές κινητοποιήσεις.

Δύο μεγάλες πορείες προς την Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Ονδούρας, θα πραγματοποιηθούν σήμερα από το Εθνικό Μέτωπο Ενάντια στο Πραξικόπημα, ενώ οι πορείες από πολλές μικρότερες πόλεις θα ολοκληρωθούν με μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στο πραξικόπημα.

Ο Χουάν Μπαραόνα, γενικός συντονιστής του Μετώπου, δήλωσε προς την «Πρένσα Λατίνα» ότι εκτός των διαδηλώσεων και των πορειών, ορισμένες εκ των οποίων από απομακρυσμένες περιοχές και πόλεις ξεκίνησαν από χτες, σχεδιάζεται επίσης εκστρατεία «οικονομικού στραγγαλισμού» εντός της χώρας με απεργίες, μποϋκοτάζ και κινητοποιήσεις σε επιχειρήσεις που στηρίζουν το πραξικοπηματικό καθεστώς. Επίσης ο Ισραέλ Σαλίνας, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ενωμένων Εργατών της Ονδούρας (FUTH) τόνισε ότι τα τρία μεγάλα συνδικάτα αναμένονταν να συνεδριάσουν για την κήρυξη μίας ακόμη πανεθνικής απεργίας, ενώ ας σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν την απεργία τους.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, έφτασε στο Μεξικό όπου τον υποδέχθηκε ως αρχηγό κράτους ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, με επικεφαλής τον ΓΓ, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, που έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή καθώς ορίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν στην Ονδούρα προκειμένου να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για την επιστροφή του προέδρου Σελάγια και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Την ίδια στιγμή 7 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος κατέθεσαν πρόταση στο Κοινοβούλιο για τη «χορήγηση αμνηστίας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο πραξικόπημα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντείνεται ο βρώμικος πόλεμος με αφορμή τα ΜΜΕ

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

Μία πολύ περίεργη επίθεση από περίπου 30 μοτοσικλετιστές που φορούσαν κόκκινους μπερέδες, σήμα κατατεθέν των οπαδών της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, ενάντια στο τηλεοπτικό δίκτυο «Globovision» προκαλεί νέο γύρο έντασης με επίκεντρο την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων...

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Globovision», που στο παρελθόν έχει πρωτοστατήσει σε ανατρεπτικές ενέργειες αλλά και είχε άμεση ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, κατήγγειλε την κυβέρνηση Τσάβες για την επίθεση αυτή των μοτοσικλετιστών, που μάλιστα απείλησαν τους ιδιωτικούς φρουρούς με όπλα και εισήλθαν στις εγκαταστάσεις πετώντας δακρυγόνα. Η κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβες κατήγγειλε τις επιθέσεις και διέταξε έρευνα. Παρ' όλα αυτά το περιστατικό αυτό είναι δεδομένο ότι θα γίνει σημαία της εκστρατείας της ολιγαρχίας ενάντια στην κυβέρνηση με αφορμή την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβες τονίζει ότι οι 34 σταθμοί έκλεισαν διότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Ντιοσντάντο Καμπέλο, που είναι και επικεφαλής της Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών της χώρας (CONATEL), τόνισε ότι οι άδειες θα παραχωρηθούν σε κοινοτικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Αναλόγως και στο Εκουαδόρ, ο Πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε ότι δεκάδες ηλεκτρονικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις κατάφωρες παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την παροχή αδειών αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Κορέα, «αρκετές» άδειες λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θα εξεταστούν ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ότι εάν διαπιστωθούν παραβάσεις οι σταθμοί να κλείσουν και οι συχνότητες εκπομπής τους να περάσουν εκ νέου στο κράτος.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Ο Κλίντον σε ρόλο ανεπίσημου διπλωμάτη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε ρόλο ανεπίσημου «πυροσβέστη» της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη ΛΔ Κορέας ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε χτες στην Πιονγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το επίσημο πρόσχημα για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κλίντον στη ΛΔ Κορέας είναι οι προσπάθειες για απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων Λόρα Λινγκ και Ούνα Λι, που καταδικάστηκαν το Μάρτη σε 11ετή καταναγκαστικά έργα επειδή πέρασαν στη ΛΔ Κορέας παράνομα απ' τη μεριά των συνόρων με την Κίνα. Η συζύγός του, νυν υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απ' το Ναϊρόμπι της Κένυας όπου ξεκινά 11ήμερη περιοδεία στην Αφρική, αρνήθηκε να αποκαλύψει την επίσημη ιδιότητα με την οποία ο Μπιλ Κλίντον μετέβη στη ΛΔ Κορέας για συζητήσεις με την ηγεσία της χώρας. Αρκέστηκε πάντως να δηλώσει πως ο «Λευκός Οίκος θα κάνει ανακοινώσεις μετά το πέρας της αποστολής του πρώην Προέδρου».

Εντούτοις, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ήταν πιο αποκαλυπτικό αφού μετέδωσε την είδηση των πολύωρων συνομιλιών του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ με τον Μπιλ Κλίντον αναφέροντας πως συζητήθηκε «εξαντλητικά ευρεία γκάμα ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Μάλιστα, στην ίδια ανταπόκριση ο Κλίντον φέρεται πως μετέφερε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη προφορικό προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα...

Ας σημειωθεί πάντως πως την περασμένη βδομάδα, η Πιονγιάνγκ είχε απευθύνει πρόσκληση στην Ουάσιγκτον για άμεσες συνομιλίες προκειμένου να επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές με αφορμή την αναστολή της διαδικασίας τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος έπειτα απ' τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές.

Αργά χτες έγινε γνωστό ότι δόθηκε χάρη στις δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφους.

ΓΑΛΛΙΑ
Αγροτικές αντιδράσεις για επιστροφή επιδοτήσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να επιστρέψουν τις κρατικές επιδοτήσεις, που έλαβαν από το 1992 έως το 2002 και ανέρχονται στα 330 εκατομμύρια ευρώ και με τους τόκους φτάνουν τα 500 εκατομμύρια καλούνται οι Γάλλοι αγρότες, μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι αντίκεινται στους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού. Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας από την πλευρά του, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνει ότι οι επιστροφές θα εξεταστούν κατά περίπτωση, καλώντας παράλληλα τους Γάλλους αγρότες να «συμπεριφερθούν σαν Ευρωπαίοι»...

Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες αντιδρούν έντονα στην απόφαση, ζητώντας συμβολή του κράτους και δηλώνοντας ότι οι ίδιοι δεν προτίθενται να επιστρέψουν τα χρήματα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο σαν αυτή που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί σημαντικά. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις, ενώ στη χώρα υπάρχουν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες κατά κύριο λόγο απασχολούνται εργάτες γης και οι ιδιοκτήτες τους λαμβάνουν τα μεγαλύτερα ποσά των επιδοτήσεων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προβλήματα υγείας σε παιδιά από χημικά απόβλητα

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Εργοστάσιο που φτιάχνει ρούχα τζιν για τις εταιρείες «Gap» και «Levi Strauss» στο Λεσότο της Νότιας Αφρικής ρίχνει επικίνδυνα χημικά τοξικά απόβλητα σε χωματερές και σε ποτάμι της περιοχής, το νερό του οποίου χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο απ' τον ντόπιο πληθυσμό. Ηδη έχουν προκληθεί προβλήματα υγείας (δερματοπάθειες, δύσπνοια, κλπ.) σε δεκάδες παιδάκια της περιοχής.

Ομως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικές εφημερίδες, το εργοστάσιο ρίχνει τα στερεά απόβλητά του (όπως βελόνες, ξυράφια και επικίνδυνα χημικά) σε δύο τοπικές χωματερές στις οποίες πηγαίνουν φτωχά παιδάκια της περιοχής που ψάχνουν για ρούχα και αντί να ντυθούν καταλήγουν να υποφέρουν από ποικίλες σοβαρές ασθένειες.

Τη διοίκηση του εργοστασίου έχει αναλάβει η ταϊβανέζικη εταιρεία «Nien Hsing» ενώ οι δύο αλυσίδες παραγωγής ενδυμάτων τζιν ανακοίνωσαν «ενοχλημένες» απ' την είδηση διαβεβαιώνοντας πως θα διενεργήσουν «έρευνα»..

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία

ΚΑΜΠΕΡΑ._

Οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας υποστήριξαν χτες πως ανέτρεψαν τα σχέδια επίθεσης σε στρατιωτική βάση της χώρας, μίας ομάδας αλλοδαπών εξτρεμιστών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας, πάνω από 400 αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας πραγματοποίησαν χτες τα χαράματα εφόδους σε 19 κτίρια της Μελβούρνης συλλαμβάνοντας τέσσερις με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ανακρίνεται αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων.

Ο ομοσπονδιακός αρχηγός της αστυνομίας, Τόνι Νέγκους, είπε ότι οι έφοδοι έγιναν μετά από επτάμηνες παρακολουθήσεις ομάδας ατόμων που σχετίζονται με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που δρα στη Σομαλία με στόχο την ανατροπή της υποστηριζόμενης απ' τη δύση κυβέρνησης. «Εάν γίνονταν οι επιθέσεις θα επρόκειτο για τις αιματηρότερες στο έδαφος της Αυστραλίας» κατέληξε ο Νέγκους προσθέτοντας πως οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται.

Τελικά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό το σχεδιασμό ή την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, εναντίον τεσσάρων Αυστραλών πολιτών σομαλικής και λιβανέζικης καταγωγής, ηλικίας από 22 έως 28 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ